Žvakių šviesa languose – kvietimas užeiti į vidų

Net didžiausias niurzglys gruodžio mėnesį neištveria ir ima niūniuoti daineles apie briedį Rudolfą, skraidinantį Kalėdų senelį. Sunku sutramdyti šventinės nuojautos virpulį, kai vaikščiojant po miestą akys raibsta nuo girliandomis nusagstytų medžių, žaižaruojančių parduotuvių vitrinų, šventiškai išpuoštų langų. Kalėdos visame krikščioniškame pasaulyje yra vienos labiausiai laukiamų švenčių. Tuo įsitikinusi Švedijos ambasadorė Lietuvoje ponia Malin Karre. Ambasadorė paprašyta papasakoti apie tai, kaip jos tautiečiai ruošiasi Kalėdoms, puošia namus, mielai pasikvietė į savo rezidenciją Vilniuje, tik perspėjo, kad nesitikėtume įspūdingų ir pompastiškų puošmenų.

„Man, kaip tikrai švedei, prie širdies arčiausiai skandinaviškas minimalistinis stilius. Mėgstame paprastus, nepretenzingus, blyškių spalvų interjerus, todėl ir puošdami namus Kalėdoms stengiamės neperkrauti namų daiktais”, – šypsodamasi teisinosi ponia Malin.

Artėdama prie ambasadorės rezidencijos, iš tolo matau languose mirgančias žvakių švieseles. Žvakidę lange iš šonų įrėmina įspūdingo grožio raudoni amariliai.

„Septynių žvakių žvakidė lange yra viena iš svarbiausių Kalėdinių puošmenų švedų namuose. Mūsų šalis labai tamsi, saulėtų dienų būna gana retai, todėl ant palangės jaukiai spingsinčios žvakės yra lyg pažadas, kad štai visai netrukus dienos ims ilgėti”, – šypsosi ponia Malin.
Ambasadorė sako nežinanti, kodėl tradicinėje žvakidėje yra būtent septynios žvakės.

„Žinau tik tiek, kad septyni – laimingas skaičius Biblijoje”, – juokiasi moteris.

Giedrė Švažaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.