MKT pareigūnai sulaikė pusantro milijono litų vertės nešiojamų kompiuterių aksesuarų kontrabandą

Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) ir Vilniaus TM pareigūnai gruodžio 15 d. pavakarę Raigardo pasienio kontrolės punkte sulaikė du baltarusių krovininius vilkikus su priekabomis, kuriais nelegaliai tranzitu pro Lietuvą buvo gabenama keliolika tūkstančių nešiojamų kompiuterių krepšių. Baltarusiai buvo deklaravę, jog per Lietuvą į Rusiją gabena viso labo apie tris tūkstančius tuščių kartoninių dėžių. Sulaikytos kontrabandos rinkos vertė preliminariais duomenimis siekia apie pusantro milijono litų.

Krovinys, kurio siuntėju buvo viena ofšorinė firma, į Lietuvą laivu iš Kinijos atplukdytas dar gruodžio pradžioje. Prekės buvo sukrautos į du pervežimų verslu užsiimančios baltarusių firmos krovininius vilkikus – „Scania” ir „Man” bei jų priekabas. Baltarusiai Vilniaus teritorinėje muitinėje deklaravo gabenantys nešiojamų kompiuterių aksesuarus, kurių vertė maždaug 100 tūkst. dolerių ir kuriuos jie turėjo nuvežti vienai Rusijos sostinėje Maskvoje registruotai įmonei.

Tačiau gruodžio 7 d. atvykę į Raigardo kelio postą, baltarusiai jau pateikė, įtariama, suklastotus krovinio dokumentus, kuriuose nurodyta, jog gabenama tik apie tris tūkstančius tuščių kartoninių dėžių. Muitinės pareigūnai, užbaigę tranzito procedūrą, leido baltarusiams vykti toliau. Tačiau šie, dėl neaiškių priežasčių tepavažiavo vos keliasdešimt metrų, į kelio posto pakraštį. Abu vilkikai su priekabomis taip ir liko stovėti kelio posto teritorijoje. Jų vairuotojai, nežinia ko lūkuriuodami, šitaip pralaukė 7 paras, kol jų automašinomis susidomėjo MKT ir muitinės posto pareigūnai.

Patikrinus abu vilkikus, paaiškėjo, jog kartoninės dėžės toli gražu ne tuščios – kiekvienoje iš jų buvo po 3-6 medžiagines ar odines nešiojamų kompiuterių rankines.

Abu vilkikų vairuotojai negalėjo paaiškinti, kodėl deklaravo, jog gabena tuščias dėžes. Įtariama, kad šias deklaracijas jie ketino pateikti ir Baltarusijos muitinės pareigūnams, šitaip išvengdami nemažų muito mokesčių. Beje, abu vairuotojai, baltarusiai J. M. ir M. R. po savaitę trukusio gyvenimo Raigardo kelio posto teritorijoje buvo išsekę, beveik pabaigę turėtas maisto atsargas.

Iš viso Lietuvos muitinės pareigūnų vertinimu, kartoninėse dėžėse, kurių yra apie 3000, turėtų būti ne mažiau kaip 12 tūkstančių Kinijoje pagamintų nešiojamų kompiuterių rankinių.

Dėl didžiulio sulaikytų prekių kiekio, galutinis jų skaičius bus patikslintas gerokai vėliau, tačiau, preliminariais duomenimis, sulaikytos kontrabandinės siuntos rinkos vertė – apie 1,5 mln. Lt.

Tai didžiausia šiemet Lietuvos muitinėje sulaikyta plataus vartojimo prekių kontrabanda.

MKT Marijampolės skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 199 str. 1 dalį. Abu Baltarusijos piliečiai buvo sulaikyti dviem paroms. Pasibaigus sulaikymo terminui, jie buvo paleisti, pareiškus įtarimą dėl kontrabandos.
Muitinės kriminalinė tarnyba

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.