Kalėdos kenkia aplinkai

Kalėdų šventės daro žalą ekologijai, sakoma Australijos aplinkosaugos fondo ataskaitoje.

„Paslėpta Kalėdų kaina” pavadintame dokumente suskaičiuota, kokią žalą aplinkai daro ikiššventinės išlaidos knygoms, drabužiams, alkoholiui, elektros prietaisams ir saldumynams.

Kiekvienas doleris, kurį australai išleidžia naujiems drabužiams, perkamiems dovanoti, „suryja” 20 litrų vandens ir reikalauja 3,4 kvadratinio metro žemės gamybos procesui, sakoma ataskaitoje.

Pernai Kalėdoms australai išleido 1,5 milijardo Australijos dolerių ( 3,2 mlrd. litų) drabužiams, kuriems sukurti prireikė daugiau kaip pusės milijono hektarų žemės.

Vandeniu, praėjusį gruodį sunaudotu gėrimams gaminti, buvo galima pripildyti maždaug 42 000 olimpinės klasės baseinų. Didelė jo dalis buvo sunaudota alui naudojamiems miežiams ir vynui reikalingoms vynuogėms auginti.

„Jei jūsų banko sąskaita perkaito nuo kalėdinių dovanų gausos, pagalvokite apie aplinką, – sakoma fondo vykdomojo direktoriaus Dono Henrio pareiškime. – Ji už mūsų kalėdines dovanas atsiskaito vandeniu, žeme, oru ir ištekliais. Ši kaina slypi produktuose, kuriuos mes perkame”.

Net šokoladinių saldainių dėžutė už 30 Australijos dolerių (65 litus) reikalauja 20 kilogramų gamtinių išteklių ir 940 litrų vandens.

„Per šias Kalėdas galime palengvinti žemės naštą, dovanodami nedidelės ekologinės vertės dovanas – paslaugų sertifikatus, bilietus į pramoginius renginius, abonementus į sporto salę ar muziejų, aukodami labdaros fondams”, – sakė D.Henris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.