Noras dalyvauti Eurovizijoje nugali principus

Edmundas Kučinskas garsiajame konkurse tikisi tik pergalės, o Giulija sutinka būti ir paskutinė.

Šiemet Eurovizijai pateiktas rekordinis skaičius dainų – jų yra 72. Praėjusiame konkurse organizatoriai sulaukė 64 kūrinių, o 2004 metais – 62.

Be to, šiais metais juntamas ir labai didelis užsienio kompozitorių dėmesys. Beveik 20 kūrinių yra parašyti ne Lietuvoje gyvenančių autorių.

„Daugelis užsienio kompozitorių nėra susitarę su lietuviais atlikėjais, kurie dainuotų jų dainą.

Tad skelbsime papildomą konkursą, kur rinksime tik dainininkus, galinčius atlikti užsieniečių kūrinius”, – „Ekstra žinioms” aiškino LTV muzikos laidų prodiuseris Jonas Vilimas.

Planuojama, kad nacionalinis atrankos finalas Kauno sporto halėje įvyks kovo 4 dieną. O Eurovizijos konkursas Graikijos sostinėje Atėnuose vyks gegužės 18–20 dienomis.

Šiemet konkurso atrankose žadama daug naujovių. Pavyzdžiui, ne mažiau metų Lietuvos scenoje esantys atlikėjai iš karto pateks į pusfinalį.

O tik pirmuosius žingsnius muzikiniame pasaulyje žengiantys dainininkai grumsis papildomose – tarpusavio kovose.

Taip pat nacionalinėje atrankoje žiūrovų balsavimo laikas bus prailgintas iki pusvalandžio.

Anksčiau šis terminas buvo tik 15 minučių ir sulaukė didelės atlikėjų kritikos – mat operatoriai nesugebėdavo priimti visų skambučių ir SMS žinučių.

„Ekstra žinios” pakalbino atlikėjus apie tai, ko jie laukia iš Eurovizijos ir ekspertus, ką jie mano apie būsimus dalyvius.

„Inculto”

„Visi be išimties supratome, kad Lietuvai Eurovizija yra labai svarbu, tad iš karto nutarėme ten patekti”, – kalbėjo grupės „Inculto” lyderis Jurgis Didžiulis.

Muzikantai sukūrė linksmą dainą apie Lietuvą ir gražias šios šalies merginas – viskas skamba lyg tarptautinė reklama mūsų šaliai.

„Laimėti norim. Ir daina gera. Be to, šiek tiek net pakeitėm stilių, nors vis tiek darom šiokią tokią komediją. Eurovizija nėra gerų muzikantų koncertas”, – pasakojo J.Didžiulis.

Grupės lyderis jau žino, su kuo reikės varžytis, ir stipriausiais konkurentais laiko jungtinį projektą „LT United”.

„Labai įdomu, kaip pasirodys šio projekto dalyviai Andrius Mamontovas, Samas ar Viktoras Diawara. Tai jiems tikrai neįprasta erdvė ir jie įpratę groti kitokią muziką”, – svarstė Jurgis. J.Didžiulis vis dėlto abejoja, ar gerai, jog nugalėtoją rinks žiūrovai. „Ar tauta gali spręsti, kas geriausia?

Tauta nelabai gerai žino ir jie balsuos už tai, ką prisimins scenoje. Reikėtų rasti kompromisinį variantą”, – mąstė „Inculto” vokalistas.

„BAvarija”

„Mums Eurovizija yra pati didžiausia kūrybinė svajonė nuo grupės įsikūrimo”, – neslėpė „bavaras” Juozas Liesis.

„BAvarija” Eurovizijos atrankai pateikė anglišką dainą „If My Dream Came True”, kuri dar nebuvo niekur skambėjusi.

„Pasimokėme iš užpraeitų metų klaidos, tad šios dainos net nedėjome į savo naują albumą, nors jis pasirodė tik prieš kelias dienas”, – „Ekstra žinioms” pasakojo Juozas. „Bavarai” Eurovizijoje visada dalyvaudavo su „pakylėtomis” ir įkvepiančiomis dainomis. Šie metai – ne išimtis.

J.Liesis nuolat kartojo, kad Euroviziją labiau vadintų festivaliu nei konkursu.

„Konkursuose išryškinti vertinimo kriterijai. O festivaliuose to nėra, nes ten balsuoja žiūrovai”, – kalbėjo Juozas. Paklaustas, ar tikisi laimėti, jis išsisukinėjo nuo tiesaus atsakymo.

„Viskas priklauso nuo to, kas žmonėms patiks tą dieną. Jei balsuojantieji atsi- žvelgtų į patirtį ir kūrinį, – tikrai laimėtume. Bet ne visada taip būna”, – mįslingai kalbėjo Juozas.

Apie konkurentus „bavaras” dar nieko nežino, tad ir neaišku, ar yra stipresnių už juos.

Edmundas Kučinskas

Dainininkas E.Kučinskas „Ekstra žinioms” be jokių išsisukinėjimų pareiškė: „Į Euroviziją einu tam, kad laimėčiau – kategoriškai ir aiškiai”.

Organizatoriams atlikėjas įteikė dainą lietuvių kalba.

„Bet dabar pradėjau abejoti. Turbūt vis dėlto maišysiu anglų ir lietuvių kalbas – vienas posmelis lietuviškai, kitas angliškai.

Manau, daina yra tokia, kokios reikia Eurovizijai. O ir dalyvauju ne dėl reklamos kaip kiti Lietuvos atlikėjai, – o tik dėl laimėjimo”, – tvirtai kalbėjo E.Kučinskas.

Dainininkas juokavo, kad nuostatai jam leidžia dalyvauti pagal amžių, be to, jis yra „funkcionuojantis” dainininkas.

„Ar patenkintas, kad balsuos tik žiūrovai? Komisijos nuomonė visada skiriasi nuo žiūrovų, bet ir tarptautinėje Eurovizijoje renka žmonės. Reikia, kad ir Lietuvoje rinktų jie.

Bet būtina užtikrinti skambučių priėmimą ir labai džiaugiuosi, kad prailgintas balsavimo laikas.

Gerai, kad ir garsesni atlikėjai iškart dalyvauja pusfinalyje. Būtina „atsijoti” juos nuo atėjusių iš gatvės”, – atviravo E.Kučinskas.

Laura Čepukaitė

„Velnias žino, ar tos papildomos penkiolika balsavimo minučių gali ką nors lemti. Juk per tas papildomas minutes gali pabalsuoti už save dalyviai ar jų artimieji.

Todėl balsavimo laiko tempimą nelaikau teigiamu atrankos poslinkiu”, – kritiškai kalbėjo praėjusios Eurovizijos Lietuvos nacionalinio turo laimėtoja L.Čepukaitė.

Dainininkė tikina, kad viena pagrindinių dalyvių klaidų – noras bet kokia kaina laimėti atrankos finalą. O vietos debiutantams taip pat turėtų atsirasti.

„Juk Europoje niekas nežino A.Mamontovo ar E.Kučinsko. Gerai viena – suvokėme, jog nėra eurovizinių standartų ir reikia parengti gerą dainą.

Nors Eurovizijoje buvome tik priešpaskutiniai, pralaužėme labai teigiamą dalyką: daugelis norinčiųjų dalyvauti konkurse nepatiria išankstinės baimės būti nevykėliais.

Mes grįžome su šypsenomis ir toliau sėkmingai kuriame ir koncertuojame. Nesėkmę mes priėmėme išdidžiai. O kaip prisijaukinti sėkmę, nežinau”, – kalbėjo Laura.

Giulija

Dainininkė Giulija Eurovizijoje dalyvaus pirmą kartą.

„Kaip sugalvojau dalyvauti? Keletas kompozitorių siūlė savo dainas, tad aš išsirinkau geriausią.

Nors ne mano stiliaus daina, bet man yra prie širdies”, – pasakojo dainininkė.

Giulija tikina, kad pirmas kartas nebūtinai bus geriausias, tačiau priverčia pasitempti.

„Aš esu pasiryžusi likti ir paskutinė”, – atvirai kalbėjo Giulija. Atlikėja teigia mananti, kad lietuviai per daug dėmesio teikia Eurovizijai ir per daug ją sureikšmina: „Tai – kaip sportas. Ateis momentas, kai rasim savo terpę ir laimėsim”.

Dainą „Grafiti” Giulijai padės atlikti jos dukra Monika.

Jos balsas bus pritariamasis.

Muzikologas Darius Užkuraitis

Nuolatinis Eurovizijos konkursų komentatorius D.Užkuraitis teigia, kad Eurovizija – brangus malonumas.

„Manau, kad dėl to nėra ir organizacinės komandos. Kaip visada pagrindinis organizatorius – Jonas Vilimas. Atrankos konkursą stengiamasi organizuoti minimaliomis priemonėmis”, – kritikavo muzikologas. Pernai viena didžiausia atrankos klaida – demokratiškas nežinomų atlikėjų toleravimas. Žiūrovams, pasak D.Užkuraičio, tai buvo smagi atrakcija. Profesionalas džiaugiasi ir keliais teigiamais pataisymais – pailgintu balsavimo laiku.

„Negalėčiau atsakyti, kurios pavardės ar grupės man imponuoja. Tai juk dainos konkursas. Nei E.Kučinskas, nei Violeta Riaubiškytė užsienio šalių klausytojams nėra žinomi. Vieno kurio nors favorito neturiu. Taigi didžiausia rizika laikau debiutantus. Klaida būtų rinktis kurį nors realybės šou atlikėją”, – garsiais mąstė muzikologas. Anot D.Užkuraičio, reikia siųsti žmogų, kuris turi dainavimo ir muzikavimo patirties, kad pamatęs Europos auditoriją nesutriktų.

Sėkmę mums lemtų ir mobilizuotos kompozitorių, scenografų, dizainerių pajėgos dėl vieno kurio nors atlikėjo. Kaip pavyzdį D.Užkuraitis pateikė rūpesčius dėl nacionalinės krepšinio komandos.

„Jau įsitikinome, kad euroviziniai standartai nebeegzistuoja. Tiesiog reikia geros dainos ir atlikimo. Tačiau yra vienas rūpestis – repertuaras: turime atlikėjus, o dainų kūrėjų – ne. Už mus šią spragą jau kelintus metus bando užkišti užsienio šalių prodiuseriai.

Ar aš vyksiu į Graikiją komentuoti Eurovizijos? Nežinau, nes dažniausiai apie tai praneša tik prieš mėnesį. Be to, juk yra galimybės komentuoti ir iš Vilniaus”, – kuklinosi muzikologas.

„Saulės kliošas”

„Nėra taip, kad nenusivylėme pernai dalyvaudami Eurovizijoje. Bet juk tai – gera reklama ir atrakcija. Juk mes – ne tie, kurie yra dėmesio centre. Dalyvavimas konkurse susijęs su darbu”, – tikino grupės „Saulės kliošas” būgnininkas Laurynas Šarkinas.

„Saulės kliošas” pernai konkurse užėmė penktąją vietą, o komisija vienbalsiai tvirtino, kad jie geriausi. L.Šarkinas tvirtino, kad grupė ir būsimoje Eurovizijos atrankoje išlaikys savo stilių. Daina skambės angliškai disko ritmu.

„Ar tikimės laimėti? Žinoma, jei laimėtume, neverktume. Bet mąstome blaiviai – žiūrovų nepavergsim, nes darom, ne taip, kaip jie nori”, – prisipažino Laurynas.

Žinomi atlikėjai, kurie iškart patenka į pusfinalį:

Nr. Atlikėjas Daina

1. Amberlifeas „Day or Night”

2. „BAvarija” „If My Dream Came True”

3. „Saulės kliošas” „Back To The Future”

4. N.E.O. „Alright”

5. Aliukai „Madona”

6. Alanas Chošnau „The Heat”

7. Edmundas Kučinskas „Tavo ir mano dalia”

8. „Colder” „Halo”

9. „Inculto” „Velkuom”

10. Egidijus Sipavičius „Už lango šventė”

11. Artas „Wonder Who Loves You”

12. „LT United” „We Are The Winners”

13. „Bugs Band” „Pajūrio samba”

14. „Roads Band” „I Feel So Free”

15. Rūta Lukoševičiūtė „Lithuanian Boy”

16. Mantas „Escape Me Tonight”

17. Giulija „Grafiti”

18. Robertas Kupstas „Falling In Love”

Scenos naujokai, kurie grumsis atrankose:

1. Eduardo Gimenezas „Geografias”

2. „Fate” „Baby You Are”

3. „Tribute” „Lifestyle”

4. Neringa Žiliūtė „Again”

5. „Intros” „Girl You Know”

6. „Highway” „Its A Longest Way”

7. Margarita Arta „Thoughts”

8. „Banglai” „Im So Happy”

9. „4Fun” „Kita diena/another day”

10. Audronė Girkantaitė „Mažoji šokėja”

11. „Nacija” „Pavasario lietus”

12. „Gravel” „Round and Round”

13. „Smir Yok” „Give Me Your Heart”

14. „Flaer” „Iš Lempos”

15. „Dove” „4 Ever”

16. Evelina Jocytė „Take me”

17. Evelina Škėmaitė „Leisk svajoti”

18. „Onca” „Time To Change”

19. „Stringai” „Cockroach Love”

20. „Super Kolegos” „Song About Love”

21. „Neri” „Funny”

22. Eglė Juodytė „Not Good To Be Mad”

23. Augustė Vedrickaitė „Make Me Wanna Loose You”

24. Jonas Čepulis „I Dont Think”

25. Gediminas Nadtočis „Jūros liga”

26. Dovilė Miknaitytė „The Way To You”

27. Antanas Nedzinskas „Pop žvaigždė”

28. Eleonora Sbrova „Daydreaming”

29. „Rugiagėlių berniukai” „Turn Around”

30. Helada „Remember”

31. Milana „Eternal Love”

32. Olga Mordovina „All I Need”

33. „Ashtrey” „Window To The World”

34. „C–Stone ir Favour” „Flirtin On The Dance Floor”

Kompozitorių pasiūlyti kūriniai, kuriems bus ieškoma atlikėjų:

1. Carlosas Coehlo „My Day”

2. Gerardas Borgas „Somewhere Beautiful”

3. Gerardas Borgas „Mild 2 Wild”

4. Karolina Duvarp „My Baby”

5. Marina Ammouri „If You Can”

6. Marina Ammouri „Never Say Goodbye”

7. Rafaelas Artesero „Just For Fun”

8. Mikaelas Adstromas „The One You Need”

9. Mikaelas Adstromas „You and me”

10. Ganopoulos Stefano „Aint Nobody”

11. Ganopoulos Stefano „Trund Me Up”

12. Stigas Nygardas „Waiting For You”

13. Stigas Nygardas „Miss You Like Crazy”

14. Stigas Nygardas „Crazy Lovin Feeling”

15. Stigas Nygardas „Heard Me Out” 16. Stigas Nygardas „Feel The Head”

17. Stigas Nygardas „I Know”

18. Stigas Nygardas „So Lond Goodbye”

19. Jonas Gladnikoffas „Castaways”

20. Jonas Gladnikoffas „Marathon”

„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "Noras dalyvauti Eurovizijoje nugali principus"

  1. kucinskas

    Ar kas nors sake tam runkeliui, kad ten angliskai dainuoti reiks ?

  2. Egle

    Robis labaij fainas ir nuosirdus vaikinas ir dainuoja gerai 🙂

  3. fergie

    auguste jega!

  4. fergie

    auguste jega!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.