Apklausa: beveik pusė Izraelio gyventojų sutiktų palestiniečiams atiduoti Rytų Jeruzalę

Beveik pusė žydų sutiktų palestiniečiams atiduoti Rytų Jeruzalę, jei būtų sudaryta taika su palestiniečiais, teigiama penktadienį paskelbtose nuomonių apklausos išvadose.

Laikraštyje „Yedioth Ahronoth” išspausdinti tyrimo rezultatai rodo, kad 49 proc. apklaustųjų sutiktų palestiniečiams atiduoti daugiausiai arabų gyvenamą Rytų Jeruzalę, kurią Izraelis okupavo per 1967 metais vykusį Artimųjų Rytų karą. Rytų Jeruzalės prijungimo prie Izraelio nepripažino tarptautinė bendruomenė.

Kiti 49 proc. respondentų teigė atsisakantys perleisti bet kokį Izraelio miestą į palestiniečių rankas. Palestiniečiai siekia įsteigti savo valstybę, o Rytų Jeruzalę nori padaryti būsimos valstybės sostine.

Miesto, kuris yra šventas tiek žydams, tiek musulmonams, tiek ir krikščionims, likimas visada buvo viena opiausių temų per taikos derybas.

Nuomonių apklausa buvo atlikta po to, kai JAV savaitraštis „Newsweek” pacitavo Izraelio ministrą pirmininką Arielį Šaroną (Ariel Sharon), sakantį, kad jis „teoriškai” sutiktų pasitraukti iš 90 proc. okupuoto Vakarų kranto ir Rytų Jeruzalės.

Vėliau A. Šaronas paneigė pranešimą, tačiau apklausos rezultatai patvirtina, kad dauguma žydų mano, jog tai yra tiesa. 56 proc. respondentų teigė maną, kad ministras pirmininkas sutiktų atiduoti šventojo miesto dalį mainais į taikos sutartį, o 37 proc. mano, jog premjeras nesutiktų to padaryti.

A. Šaronas praeitą mėnesį paliko dešiniąją „Likud” partiją ir suformavo naują centristų „Kadima” partiją. Jis savo sprendimą pagrindė noru laisviau priimti sprendimus dėl taikos su palestiniečiais sudarymo.

Iš nuomonių apklausų galima spėti, kad A. Šaronas per kovą vyksiančius rinkimus bus išrinktas trečiajai premjero kadencijai.

2005-12-16 11:17

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.