Geriausias jaunasis virėjas kepa Kaune

Prestižinės specialybės moksleivių respublikinio konkurso nugalėtojas patarimų negaili nei mamai, nei konkurentams

Trečiadienį vykusio respublikinio mokinių virėjų konkurso nugalėtojas visose srityse surinko maksimalius komisijos narių įvertinimus. Geriausiu baigiamojo kurso virėju pripažintas Kauno prekybos ir verslo mokyklos antrakursis Donatas Klimavičius. Konkurse dalyvavo 16 profesinių mokyklų atstovų. Renginį organizavo Kauno maisto pramonės mokykla.

Nerado prie ko prikibti

„Visiškai neturėjome prie ko prikibti. Jis vėliau net padėjo darbuotojoms suplauti indus”, – kalbėjo vertinimo komisijos pirmininkas Antanas Vaidelys, „Kauno kolegijos” ir UAB „Kauno piligrimas” generalinis direktorius.

Donatas, kaip ir kiti dalyviai, konkursinio gaminio iš vištienos receptą buvo pasirengęs iš anksto ir ne kartą jį išbandęs. Moksleivis kepė suktinukus su obuolių-baziliko padažu.

„Labai jaudinausi, net ir dėl smulkmenų. Ne viskas, ką buvau planavęs, pavyko. Konkurso organizatoriai neleido naudotis atsineštais peiliais, be to, nesu labai patenkintas orkaite. Konvekcinėje krosnelėje obuolys būtų likęs sultingas”, – pasakojo D.Klimavičius.

Pagal konkurso tvarką, iš anksto buvo paskelbtas prieskonių, daržovių, vaisių, kitų produktų sąrašas, kuriuos galima naudoti gaminant vištienos patiekalą.

Dalijosi su konkurentais

Patiekalui gaminti buvo skirtos trys valandos. „Laiko užteko. Dar ir darbo vietą spėjau susitvarkyti, ir su kitais moksleiviais pasišnekėti. Klausiau, kaip sekasi, patardavau, jei matydavau, kad klaidų daro. Pavyzdžiui, sakiau, kad mėsą geriau mušti ją ištepus riebalais ir uždengus celofanu”, – kalbėjo vaikinas.

Jo nuomone, pergalę lėmė pasirinktas geras gamybos būdas, technologija bei puikus jo mokytojų kulinarinis pasirengimas. „Ypač gerų patarimų prieš pat konkursą gavau iš mane rengusios profesijos mokytojos metodininkės Irenos Juočiūnienės”, – dėkojo jai D.Klimavičius.

Paklaustas, kokias gudrybes naudojo gamindamas, jis sakė, kad į gamybines patalpas paslapčia buvo atsinešęs mažą sulčiaspaudę, kulinarinį teptuką, miltinio cukraus – jo įbėrus pavyksta greičiau išplakti baltymus. Sulčiaspaudė pravertė ne jam vienam. Vaikinas įranga dalijosi su kitais.

Domisi automobiliais

„Nuo mažens stengiausi būti kuo arčiau maisto. Sekdavosi gaminti, todėl virtuvėje būdavau labai dažnai. Stebėdavau mamą ir pats gamindavau. Pradėti mokytis virėju norėjau jau baigęs dešimtą klasę, bet tėvai sakė, kad iš pradžių turėčiau baigti vidurinę mokyklą”, – pasakojo D.Klimavičius.

Tačiau gavęs atestatą jis ketino studijuoti mechaniką. „Patinka krapštytis prie automobilio. Galiu taip praleisti visą dieną”, – šypsojosi moksleivis. Prašymą mokytis Kauno prekybos ir verslo mokykloje jis parašė iki rugsėjo pirmosios likus savaitei, nes tik tuomet sužinojo, kad neįstojo į mechaniką. Taip Donatas iš Kėdainių atsikraustė į Kauną ir dėl to nė kiek nesigaili. Dirbančio kitą nei virėjo darbą jis savęs kol kas neįsivaizduoja.

Neseniai D.Klimavičius įsidarbino „Kauno” viešbutyje. „Kol kas neblogai sekasi. Tik ten labai didelis patiekalų asortimentas, dar nespėjau išmokti visų jų gaminti”, – sakė moksleivis.

Jo draugė Šarūnė suktis virtuvėje nemėgsta. Gal todėl moksleivė taip vertina Donato sugebėjimus. Pora prieš pusantrų metų susipažino per krepšinio varžybas.

Atkalbėti nepavyko

Antrąją vietą užėmęs Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos atstovas Vitalijus Michalčukas gamino vištienos kepsnį migdoluose. „Nebuvo sunku. Tik tiek, kad vienu metu gamino labai daug žmonių”, – kalbėjo V.Michalčukas.

Laiko stebėti kitiems jis neturėjo, sakė net nepastebėjęs kitų dalyvių patiekalų. Juos apžiūrėjo tik pasibaigus konkursui. Būti virėju vaikinas svajojo nuo vaikystės. „Bandė mane atkalbinėti. Bet laikiausi savo”, – sakė vaikinas.

Trečiosios vietos laimėtoja Šiaulių profesinio rengimo centro prekybos ir verslo skyriaus moksleivė Gintarė Mockevičiūtė kepė kepsnį „Pumpuras”. „Kiekvienas tikėjomės laimėti. Tik kol kas dar nelabai supratau, kad užėmiau tokią aukštą vietą”, – džiaugsmingai kalbėjo G.Mockevičiūtė. Ji konkurse nesusidūrė su dideliais rūpesčiais. „Viskas buvo gerai, tik mūsų mokykloje kita įranga, todėl ne viskas pavyko taip, kaip turėjo būti”, – apgailestavo moksleivė.

Visi trys prizininkai bus atleisti nuo kvalifikacinio egzamino, kuris privalomas baigiant mokyklą. Originaliausiu pripažintas Klaipėdos turizmo ir verslo mokyklos moksleivės Laimos Juciūtės gaminys „Laimės žiedas”. Jis iš kitų išsiskyrė savo forma.

Renkant šauniausius virėjus komisijos nariai dėmesį kreipė į gamybos procesą, darbo technologiją, aprangą, o taip pat atkreiptas dėmesys į saugos reikalavimų laikymąsi. Konkurso žaliavoms ir jo metu reikalingai įrangai (pavyzdžiui, vienodoms lėkštėms) įsigyti Švietimo ir mokslo ministerija skyrė 4 tūkstančius litų. Pavasarį Lietuvoje virėjų mokslus baigs 137 moksleiviai, iš jų 24 – su negalia.

Jurgita Murauskaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.