Seimas dar neapsisprendė dėl siūlymo rengti uždarus etikos sargų posėdžius

Parlamentarai neskuba Seimo statute įteisinti kai kurių Seimo narių „darbiečių” siūlymo rengti uždarus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdžius.

Nors ketvirtadienį Seime įvyko tai numatančių Statuto pataisų svarstymas, parlamentarai nespėjo dėl jų balsuoti.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algirdas Monkevičius sakė manąs, kad šios komisijos posėdžiai turi būti vieši, nes priešingu atveju „atsiranda galimybė spausti, paveikti Seimo narius, ir ši komisija prarastų savo veiklos efektyvumą”.

„Labai keistai atrodytų, jeigu šitos komisijos veikla taptų uždara ir atsirastų galimybė neskaidriai veikti”, – teigė etikos sargų vadovas.

Pritardamas tam Seimo Liberalų demokratų frakcijos narys Egidijus Klumbys sakė, kad pasiūlymas rengti uždarus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdžius yra klaidingas. Jo nuomone, pagrindas rengti uždarus posėdžius yra tik tuomet, kai pateikiama informacija, susijusi su valstybės ar komercinėmis paslaptimis, kai pateikiama kita informacija, kurios naudojimą ir svarstymą riboja įstatymai.

Seimo narys Julius Veselka sakė, kad jam yra „keista auganti manija atsitverti nuo visuomenės”.

Liberalų demokratų frakcijai priklausantis Algimantas Matulevičius pažymėjo, kad Europos Parlamente nėra tokios etikos ir procedūrų komisijos, nes europarlamentarams mokama atsižvelgiant į posėdžių lankymą, ir niekas nesiima jų „perauklėti”.

Toliau Seimo statuto pataisas Seimas ketina svarstyti kitą antradienį. Seimo vicepirmininkas Česlovas Juršėnas tikisi, kad jos bus priimamos kitą ketvirtadienį.

ELTA primena, kad Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas lapkričio mėnesį yra sakęs, jog nepritaria kai kurių „darbiečių” siūlymui rengti uždarus Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdžius.

„Seimas yra pati atviriausia institucija, ir mes turime laikytis to principo, nes čia yra toks darbo stilius, jis susiformavo per 15 darbo metų”, – yra sakęs A. Paulauskas.

Seimo vadovas pripažįsta, kad yra ir tokių klausimų, kurie reikalauja galbūt tam tikro nagrinėjimo uždarumo, bet, anot jo, „paprastai Seimas dirba viešai ir to principo nevertėtų atsisakyti”.

2005-12-15 16:00

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.