Dėl galvos skausmo kaltas orgazmas

Moterys gana dažnai bėdojasi: ak, kiek jų daliai skirta fizinių kančių! Nėštumai, gimdymai, abortai, „kritiškos” dienos… Ką ir kalbėti! Kokie laimingi vyrai, kad jiems viso to nereikia patirti!

Tačiau dailiajai lyčiai skubėti su apibendrinančiomis išvadomis nereikėtų. Vyrai turi savus negalavimus (dar gerai, kad ne kiekvienas tokius stiprius), kurie skausmingumo požiūriu tikrai nenusileidžia gimdymui. Ir baisiau dar yra tai, kad gimdanti moteris žino, kas su ja vyksta, o kai vyriškiui nei iš šio, nei iš to pradeda skausmas tiesiog gręžti galvą, dažnas labai pasimeta, išsigąsta. Kas tai?

Smegenų ataka

Niekas negali pasakyti, pagal kokius požymius šis negalavimas pasirenka auką. Tai gali būti tvarkingai gyvenantys, normaliai besimaitinantys, nepiktnaudžiaujantys alkoholiu vyrai (tik jie, ne moterys), daugiausia jauni ir brandaus amžiaus (senukams galvos skausmai būna kitokio pobūdžio), o gali būti ir gyvenantys visai atvirkščiai, asocialiai. Vyrus gana dažnai ištinka neįtikėtinai stiprūs klasteriniai arba, kaip paprastai sakoma, akis iš kaktos varantys galvos skausmo priepuoliai – viena iš pačių stipriausių cefalogijos formų.

Ką apie tokius susirgimus sako specialistai?

Medicinos mokslų kandidatė, Maskvos galvos skausmų klinikos gydytoja neurologė Marina Riabus sako, jog vieną kartą tokią cefalogijos ataką patyręs vyriškis jos neužmirš niekada. Suprantama, kad tas pirmas kartas žmogų varo į didelę paniką, nes jis nesuvokia, kas su juo vyksta. Paprastai skausmas apima pusę galvos, veido, vieną akį, kaktą. Tas pulsuojantis skausmas toks stiprus, kad žmogus negali nei stovėti, nei gulėti. Paprastai jis tik blaškosi susiėmęs plyštančią galvą. Būdingi cefalogijos požymiai – skaudančioje pusėje akis paraudonuoja, ašaroja, rasoja kakta, užsikemša nosis. Dažniausiai tokie skausmai atsiranda naktį, tęsiasi nuo 30 minučių iki kelių valandų, dienų ar net savaičių. Ir praėję jie gali vėl pasikartoti.

Kamuoja tik vyrus

Kodėl klasteriniai galvos skausmai atakuoja tik vyrus – kol kas dar nėra iki galo išaiškinta. Tiesa, čia gali įsikišti moterys ir pareikšti, jog joms irgi gana dažnai stipriai sopa galvą. Bet tai dažniausiai būna dėl migrenos. Tai visai kas kita.

Anksčiau buvo manyta, jog tokie galvos skausmai vyrams prasideda nuo per didelio kiekio pasigaminusio histamino. Vėliau, kai buvo nustatyta, jog tokie priepuoliai dažniausiai prasideda naktį, imta manyti, jog jie susiję su kraujagyslėmis (dėl smegenų arterijų prasiplėtimo), nes miegant pakinta organizmo būsena.

Viena paskutiniųjų mokslininkų pateiktų versijų – gana netikėta. Teigiama, jog to nepakenčiamo skausmo priežastis – per didelis pilkosios smegenų medžiagos susikaupimas vienoje galvos pusėje.

Kai kurie mokslininkai ėjo dar toliau ir parašė psichologinę tokio ligonio charakteristiką. Jie vis dėlto nustatė, jog dažniau tokie priepuoliai ištinka jautrius, intelektualius žmones, o ne tuos, kurie rečiau jaudinasi, išgyvena.

Mokslininkai teigia, jog klaidinga kategoriškai tvirtinti, jog pažįstame žmogaus charakterį, jei neturime galimybės jį stebėti įvairioje aplinkoje. Kartais vyriškis visuomenėje atrodo šaltas, racionalus, o namuose pasirodo esąs nedrąsus, kuklus.

Veikia gyvenimo ritmas

Tačiau yra nuomonių, kurias patvirtina visi specialistai: šiandien jau žinoma, jog klasterinių galvos skausmų priežastis dažniausiai yra hipotalamus – atskira galvos smegenų dalis, reguliuojanti organizmo bioritmus, kurie naktį kinta. Miegančiam žmogui pakinta kraujagyslių ir kvėpavimo centro veikla, hormonų išsiskyrimo ciklas, prislopinamas skausmo kontrolės mechanizmas. Tai sudaro palankias sąlygas minėtiems priepuoliams.

Neabejojama, jog klasterinį galvos skausmą provokuoja ir įprasto gyvenimo ritmo pakitimai (pvz., laiko kaitaliojimas sukant laikrodį žiemą ir vasarą, persikėlimas į kitą klimato juostą, taip pat piktnaudžiavimas alkoholiu (ypač alumi i raudonu vynu). Gali priepuolį išprovokuoti ir kai kurie maisto produktai: olandiškas sūris, rūkyta dešra, citrusiniai vaisiai, riešutai, kava, šokoladas, net salierai. Šiuose produktuose esanti medžiaga tiraminai iš pradžių sumažėja, o paskui praplečia galvos smegenų kraujagysles.

Nuskausminamieji nepadeda

Suprantama, jog tokio priepuolio ištiktas žmogus griebiasi kokių nors vaistų, dažniausiai – nuskausminamųjų preparatų. Tačiau specialistai sako, jog vartoti bet kokius nuskausminamuosius neverta, nes ne kiekvieni jų čia gali padėti, ypač priepuolio apogėjuje. Gydantis gydytojas tokiais atvejais skiria analgetinius preparatus (jei žino savo paciento bėdą) dar prieš prasidedant priepuoliui, nes skausmo piko metu vaistai nepasisavinami, taigi ir nepadeda.

Atsisako mylėtis

Kartais to skausmo priežastis būna grynai vyriška: tai atvejai, kai jį dėl kintančio arterinio kraujospūdžio sukelia orgazmas. Tokiais atvejais skauda abi galvos puses, ir tai jau ne klasterinis skausmas, bet kai kuriems vyrams jis irgi būna toks stiprus, kad šie net atsisako intymių santykių.

Bet šis skausmas sėkmingai gydomas šiandieniniais nuskausminamaisiais preparatais, vartojant juos prieš lytinį aktą, o esant būtinumui – ir vaistais, mažinančiais kraujospūdį venose.

Dar gali vyrams staigiai suskausti galvą, pakėlus kokius sunkumus, nuo fizinės įtampos. Tokiais atvejais reikia atlikti deplerografinius galvos kraujagyslių tyrimus.

Paprastai sakoma, jog nuo galvos skausmo (jei tai ne piktybinė liga) dar niekas nemirė. Tačiau kenčiantieji dėl klasterinio ar orgazminio galvos skausmo turi reguliuoti savo dienos režimą: miegoti jiems reikia ne mažiau kaip 8 val., laiku gultis ir keltis, daugiau būti tyrame ore, nepersitempti, vengti ilgų komandiruočių, perskridimų iš vienos į kitą klimato juostą, laikytis nuolatinės gyvenamosios vietos, nekaitalioti darboviečių. Nereikia piktnaudžiauti vaistais savo nuožiūra, nes tokiais atvejais gali prisidėti dar vienas galvos sopėjimas – nuo medikamentų. Šiandien gydytojai turi naujų vaistų ir būdų palengvinti vyrų kančias.

Pagal užsienio spaudą parengė

Vetusta Prišmantienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.