Medicinos klano ambicijos

Vis didesnes ambicijas tapti medicinos nacionaliniu centru demonstruoja Kauno medicinos universiteto (KMU) klinikos bei jos vadovas Juozas Pundzius. Visoms gydymo įstaigoms aiškiau negu aišku, kas šiandien diriguoja sveikatos apsaugai.

Senokai buvo pradėtas regzti tinklas, kaip šešis dešimtmečius sėkmingai dirbančią Kauno medicinos universiteto Onkologijos ligoninę padaryti Kauno medicinos universiteto Klinikų filialu, visa tai pavadinus reorganizacija,

restruktūrizacija. To keletą metų siekė KMU klinikos vadovas, profesorius Juozas Pundzius. Jo argumentai nukeliavo Sveikatos apsaugos ministrui Žilvinui Padaigai tiesiai į ausį.

Pavasariop pasirodė ministro bei KMU rektoriaus įsakymas – Onkologijos ligoninė tapo Klinikų filialu. Šis įsakymas sukėlė tikrą audrą…

Šalies prezidentas Valdas Adamkus sulaukė pacientų kreipimosi stabdyti reorganizaciją. Į šalies vadovą kreipėsi 21 tūkst. pacientų. Įsikišus Vyriausybei, ligoninės prijungimo klausimas atšauktas. Tiksliau, buvo sukurta iliuzija, kad problema nagrinėjama iš esmės, o profesoriaus Pundziaus (nuotraukoje) valdomas garvežys pūškavo savais bėgiais.

Nerimą kėlė vienas klausimas: kodėl ir kam reikalinga tokia reorganizacija, kai ligoninė puikiai atlieka savo sunkią misiją?

Liepos 12 dieną premjeras Algirdas Brazauskas pareiškė, kad tokia reorganizacija nebūtina. Lapkričio viduryje jo nuomonė pasikeitė. Jo nurodymu sudaryta darbo grupė pateikė išvadas: reorganizacija būtina. Kitaip ir būti negalėjo. Šios grupės nariai – susiję su pačiomis Klinikomis arba kauniečio Padaigos vadovaujama ministerija.

Onkologijos ligoninei tarsi paliekamas administracinis valdymas, savarankiška veikla, kuriai vadovaus direktorius, tiesiogiai pavaldus klinikų vadovui. Tai tik žodžiai. Juk aišku, kad visą valdymą perims profesorius Pundzius, kuris siekia vadovauti didžiausioms ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje klinikoms, kuriose bus net 2300 lovų.

Apie užkulisiuose priimtą nuosprendį Onkologinei ligoninei buvo žinoma seniai. Tą byloja ir toks faktas: kai nuo lapkričio 1 dienos buvo vėl pakelti atlyginimai medikams, Kauno onkologinės ligoninės gydytojams algos nepadidėjo.
Panašus likimas laukia Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės Kaune.

Ją, įsikūrusią miesto centre, sumanyta iškeldinti. Pastatai, kurių rinkos vertė – per 30 mln. litų, atiteks savivaldybei, o pati ligoninė su visu personalu ir pacientais – profesoriaus Pundziaus žinion. Kaip ir 14 mln. litų, kasmet gaunamų iš Teritorinės ligonių kasos už atliktas paslaugas.

Aldona Svirbutavičiūtė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.