„Nordea” planuose – 15 procentų Lietuvos faktoringo rinkos

Didžiausias Šiaurės ir Baltijos šalyse finansų grupės „Nordea” padalinys „Nordea Finance Lithuania” (NFL) žengia į 5 mlrd. litų metinės apyvartos Lietuvos faktoringo rinką. Vos pradėjęs paslaugas teikti padalinys jau pasirašė pirmąsias faktoringo sutartis su Lietuvos bendrovėmis.

Faktoringo paslaugas teikiančios bendrovės savo klientams finansuoja gautinas sumas už prekes ar paslaugas ir tokiu būdu padeda išvengti apyvartinių lėšų įšaldymo bei prisiima pirkėjų mokumo riziką. Paslauga itin sparčiai populiarėja didmeninės prekybos rinkoje, tačiau faktoringo paslaugos naudingos ir eksportuotojams, pramonės įmonėms, bendrovėms, kuriose vyrauja sezoninė prekyba. Be to, faktoringas pravartus sparčiai augančioms bei savo pinigų srautus norinčioms pagerinti bendrovėms.

„Faktoringo apyvarta Lietuvoje kasmet padidėdavo maždaug milijardu litų ir šiemet greičiausiai viršys 5 milijardus. Tačiau pagal faktoringo apyvartos ir bendrojo vidaus produkto santykį Lietuva dar gerokai atsilieka nuo Estijos ar Europos Sąjungos senbuvių, todėl erdvės augimui matome nemažai. „Nordea” patirtis Šiaurės šalyse, Latvijoje ir Estijoje bei grupės finansinės ir technologinės galimybės leidžia tikėtis užimti 15 procentų Lietuvos faktoringo rinkos iki 2008 metų pabaigos”, – sakė „Nordea Finance Lithuania” faktoringo projekto vadovas Vaidas Grincevičius.

Pirmuoju NFL faktoringo klientu tapo viena didžiausių prieskonių gamintojų Lietuvoje „Saldva”. Pasak „Saldvos” prezidento Boriso Šifrino, nemažą patirtį gamyboje ir mažmeninėje prekyboje turinčiai įmonei faktoringas padeda optimizuoti pinigų srautus ir jų administravimą, o NFL faktoringo paslaugos yra teikiamos už patrauklią kainą.

V.Grincevičius teigė, kad rinkos naujokas išsiskiria naudingomis klientui sąlygomis. Be to, Didžiosios Britanijos specializuotos programinės įrangos kūrėjos „HPD Software” programinė įranga užtikrina itin spartų bei sklandų visų operacijų atlikimą.

Šiemet per 9 mėnesius Lietuvos faktoringo rinkos apyvarta buvo 4,02 mlrd. litų. Faktoringo portfelis (faktoringo paslaugų tiekėjo priimtų, tačiau dar neapmokėtų sąskaitų suma) rugsėjo pabaigoje sudarė 913,36 mln. litų.

Bendrovės „Nordea Finance Lithuania”, taip pat teikiančios finansinio bei veiklos lizingo paslaugas, lizingo portfelis per tris šių metų ketvirčius išaugo net 70 procentų ir rugsėjo pabaigoje siekė 170 mln. litų. Palyginti su tuo pačiu 2004-ųjų laikotarpiu, portfelio augimas siekė 84 proc. Lizingo paslaugų pardavimai per devynis mėnesius siekė 90 mln. litų ir tai buvo beveik 30 procentų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Didžiausias augimas fiksuotas finansuojant statybinės technikos, pramonės įrangos bei transporto priemonių įsigijimus.

„Nordea” yra didžiausia finansinių paslaugų bendrovė Šiaurės šalių ir Baltijos regione. Grupės turtas siekia 262 mlrd. eurų, o internetinės bankininkystės srityje ji pirmauja pasaulyje. Šiuo metu „Nordea” turi 4 mln. e-klientų. Regione „Nordea” aptarnauja daugiau negu 11 mln. privačių asmenų ir beveik 700 000 įmonių bei institucijų. Banko tinklą sudaro 1240 skyrių ir 125 draudimo centrai.

„Nordea”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.