Palemone virto ąžuolai

Gastilonių gatvės gyventojų skundas dėl Kauno marių regioniniame parke nupjautų dviejų ąžuolų ir eglės išryškino tokių darbų koordinacijos stoką tarp atsakingų tarnybų

Gamtą mylintys žmonės dažnai nežino, kas yra tikrasis miško šeimininkas ir todėl dažnai klysta, vadindami nusikaltėliais žmones, pjaunančius jame iš pažiūros galingos išvaizdos medžius. Tiesa yra ir tai, kad mišką prižiūrinčios ir tą priežiūrą kontroliuojančios organizacijos ne visuomet suderina savo veiksmus ir tai sukelia sumaištį bei įtarimus. Tai patvirtina neseni įvykiai Kauno marių regioninio parko teritorijoje, kai buvo nupjautas gal 200 metų senumo ąžuolas ir galingos apimties eglė.

Palikti pėdsakai šiurpino

Petrašiūnų seniūnui Algimantui Vilkevičiui ir pasikviestam į talką Žaliakalnio seniūnijos gamtos apsaugos vyriausiajam specialistui Justinui Gelažiui nebuvo lengva po sniego danga aptikti prie pat miško paklotės nupjautų ąžuolų ir eglės kelmus. Visgi Gastilonių gatvės gyventojai buvo teisūs – minėti galingi medžiai, augę parke netoli jų namų, buvo išties nupjauti. „Sprendžiant pagal metrinį kelmo skersmenį, ąžuolui galėjo būti apie 200 metų. Jei jis nupjautas be leidimo, kaltininkas už tokio medžio nupjovimą turėtų pakloti 3000 litų, nes vienas skersmens centimetras vertinamas 30 litų”, – aiškino J.Gelažius, suradęs vieną galingo ąžuolo kelmą.

Anot gamtosaugininko, sunku vien litais įvertinti gamtai padarytą žalą, nes išlakus ąžuolas buvo prieglobstis paukščiams, įvairiems vabzdžiams, juos maitino, valė aplinkos orą. Panaši buvo ir nupjautos eglės paskirtis (vyrai surado maždaug 80 cm skersmens jos kelmą). Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad abu nupjautieji medžiai turėjo būti sveiki.

Vieni vietos gyventojai tvirtino, kad šie medžiai buvo nupjauti naktį, o kiti teigė – dieną: „Atrodo, kad pjovėjai oficialiai žymėjo pjautinus medžius, o juos nupjovę, gražiai sutvarkė atliekas”. Kaip buvo iš tikrųjų?

Parko direkcija nebuvo informuota

Kauno marių regioninio parko direkcija nieko nežinojo apie medžius, nupjautus prie Gastilonių gatvės prigludusioje parko dalyje. Direktorė Nijolė Eidukaitienė teigė, kad niekas neprašė jos leidimo pjauti tuos medžius, net nepranešė apie tokį ketinimą.

Kauno savivaldybės Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas Rimas Rūtavičius teigė, kad medžius greičiausiai pjovė bendrovė „Irgita”, prieš kelerius metus laimėjusi konkursą miškotvarkos projektui vykdyti. „Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus užsakymu Valstybinis miškotvarkos institutas parengė dešimtmečiui suplanuotą miškotvarkos projektą, kuriame numatyta daugybė miško priežiūros darbų ir Savivaldybei priklausančioje žemėje Kauno marių regioniniame parke”, – aiškino R.Rūtavičius.

Anot R.Rūtavičiaus, „Irgita”, prieš pjaudama miškotvarkos plane nurodytus medžius, turėjo gauti Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės skyriaus leidimą.

Bendrovės „Irgita” direktorius Robertas Mačiulis patvirtino R.Rūtavičiaus žodžius. Kartu jis pažymėjo, kad buvo atliktas sanitarinis kirtimas. „Šiuos darbus svarbu atlikti laiku. Jei tie medžiai būtų nenupjauti, bendrovei tektų mokėti baudą. Beje, tas didysis ąžuolas buvo nudžiūvęs – jį tiesiog privalu nupjauti”, – sakė bendrovės vadovas. Anot R.Mačiulio, bendrovė, atlikdama sanitarinį kirtimą, neturėjo kreiptis į Kauno regioninio parko direkciją dėl leidimo pjauti minėtus medžius, nes jie augo Savivaldybei priklausančioje žemėje (tokių teritorijų parke yra labai mažai).

Išryškino spragas

Miškų kontrolės skyriaus vadovas Voldemaras Švėgžda tvirtino, kad jis, išdavęs „Irgitai” leidimą sanitariniam miško kirtimui, pats nuvažiavęs į parką įsitikino, kad nupjauti būtent tie medžiai, kurie buvo nurodyti leidime. V.Švėgžda pažymėjo, kad, remiantis Miško sanitarinės apsaugos taisyklėmis, apie atliekamus sanitarinius kirtimus miško valdytojas ar naudotojas turėjo pranešti Kauno marių regioninio parko direkcijai. Miško kontrolės skyriaus vadovas patikino, kad nuo šiol nebepasirašys „Irgitai” leidimo atlikti sanitarinį kirtimą Kauno marių regioninio parko teritorijoje, jei apie šiuos darbus nebus informuota minėto parko direkcija.

Matyt, Savivaldybė turėtų atidžiau domėtis, kaip sekasi dirbti bendrovėms, kurioms patikėjo įvairius miesto ir jo plotų tvarkymo bei priežiūros darbus. Beje, visi kalbintieji vadovai džiaugėsi, kad gyventojai yra tokie budrūs – praneša apie nupjautus medžius, tačiau kartu pastebėjo, kad ne vienas Palemono gyventojas be jokių leidimų yra nukirtęs ir parsitempęs namo ne vieną parko medį (tai liudija pranešimai policijai), tačiau sugautas tik vienas kitas ilgapirštis.

Virginija Skučaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.