Investuoti į auksą – keblu

Nors užsienį jau kuris laikas kamuoja aukso karštinė, Lietuvoje uždirbti iš investicijų į šį taurųjį metalą kol kas gali tik valstybinis bankas.

Lietuvos bankas oficialiose atsargose turi 5,8 tonos aukso. Dėl pastaruoju metu kylančių jo kainų investicijos į auksą yra naudingos. Tačiau Lietuvos gyventojams įsigyti šio metalo luitų yra sudėtinga. Komerciniai bankai žmonėms jų neparduoda.

Auksas brangsta

Auksas ir platina tarptautinėse prekių biržose dabar kainuoja brangiausiai per pastaruosius 24-25 metus.

Pastarąją savaitę Niujorko prekių biržoje „Comex” už vieną aukso Trojos unciją (apie 31 gramą) vidutiniškai mokėta po 513 JAV dolerių, tai yra beveik 1,5 tūkst. litų.

Specialistai teigia, kad auksas gali ir toliau brangti. Prognozuojama, kad artimiausiu metu jo kainos svyruos tarp 505 ir 512 dolerių už Trojos unciją, o artėjančių metų pradžioje gali šturmuoti 520-530 dolerių ribą.

Galimi ir nuostoliai

Kaip dienraščiui „Klaipėda” teigė Lietuvos banko Rinkos operacijų departamento direktorius Arvydas Kregždė, nors šiuo metu aukso kaina yra didžiausia per daugiau nei 20 metų, apskritai investicijos į auksą yra traktuojamos kaip ganėtinai rizikingos. Pasak specialisto, aukso kainai kylant, galimas didelis pelnas, tačiau dėl aukso kainų pokyčių galimi ir dideli nuostoliai.

A.Kregždės teigimu, Lietuvos gyventojams sudėtinga investuoti į auksą ir todėl, kad komerciniai šalies bankai jo luitais neprekiauja.

Norintieji įsigyti aukso luitą, turėtų kreiptis į užsienyje veikiančius bankus.

Esant palankioms rinkos sąlygoms, Lietuvos bankas į auksą investuoja nuolat. Pastaruoju metu investicijos į auksą yra pelningos.

Nėra kur saugoti

Rinkos operacijų departamento direktorius priminė, kad investavimas į auksą yra aukso luitų įsigijimas ir galimas jo pardavimas biržoje.

A.Kregždė teigė, kad kai kurie žmonės mano, jog juvelyrinių dirbinių pirkimas – taip pat investicija į auksą, tačiau ši nuomonė nėra tiksli. Juvelyrinių dirbinių kainą sudaro ne tik auksas, bet ir jo priedai bei apdirbimo kaina.

Pasak A.Kregždės, investuojant į auksą, Lietuvoje susiduriama su jo saugojimo problema.

Paprastai į auksą investuoja tik labai didelės ir šioje srityje besispecializuojančios institucijos. Specialisto teigimu, fiziniai asmenys į auksą investuoja retai, nebent turėtų labai didelius turtus ir siektų įvairinti investicijas.

Reda Baltinaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Investuoti į auksą – keblu"

  1. Grazuole

    gal galetumete parasyti kelis uzsienio banku nuorodas kur butu galima isigyti aukso luitu.aciu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.