ASEAN kurs savo konstituciją

Pietryčių Azijos valstybės pirmadienį sutarė dėl pirmosios regione tarpvalstybinės konstitucijos sukūrimo. Manoma, kad projekte bus įtvirtintos sąlygos, įpareigojančios laikytis žmogaus teisių ir ginti demokratiją.

10 Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) vadovai, tarp jų karinės chuntos valdomas Mianmaras ir komunistinis Vietnamas, nusprendė, jog iškilūs regiono valstybių atstovai parengs ir pateiks asociacijos konstitucijos projektą.

ASEAN pareiškime neminimos žmogaus teisės ar demokratija, tačiau asociacijos viduje gausėja raginimų įtraukti atitinkamus įsipareigojimus į dokumentą, kuris bus pasirašytas 2007 metais.

„Kol kas nieko konkretaus negalima pasakyti. Susitarėme dėl darbo programos”, – sakė konstitucijos kūrimo komitetui vadovausiantis Musa Hitamas (Musa Hitam), praeityje ėjęs Malaizijos premjero pavaduotojo pareigas.

Projekte taip pat ketinama nustatyti pašalinimo iš ASEAN procedūras, jei valstybės narės pažeis dokumente išdėstytas nuostatas.

Nevyriausybinės regiono organizacijos ragina į projektą įtraukti „universalias vertybes”, kurių laikosi ASEAN šalys, ir sukurti specialią žmogaus teisių komisiją.

2005-12-12 10:20

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.