A.Brazauskui siūlo Sąžiningumo paktą

Premjerą pribloškė idėja, kad nepriklausomi ekspertai užtikrintų sąžiningas Europos Sąjungos (ES) pinigų dalybas.

Išgirdęs pasiūlymą skaidriai ir efektyviai naudoti ES fondų lėšas, premjeras Algirdas Brazauskas atrodė gerokai nustebęs.

Kai pilietinių organizacijų atstovai paragino A.Brazauską pasirašyti Sąžiningumo paktą, premjeras nepratarė nė žodžio.

Kyšininkavimas klesti

Kas tas Sąžiningumo paktas, vakar visuomenei pristatė „Transparency International” Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius (nuotr.) ir Pilietinės visuomenės instituto (PVI) direktorius Darius Kuolys.

Net 77 proc. visų Lietuvos gyventojų yra įsitikinę, jog ES struktūrinių fondų parama skirstoma neskaidriai ir neefektyviai. Tai – naujausios „Vilmorus” atliktos sociologinės apklausos duomenys. Būtent jie ir paskatino visuomenininkus kreiptis į A.Brazauską ir reikalauti jo parašo ant Sąžiningumo pakto.

Ekspertai garantuotų tvarką

Susitarimo esmė būtų tokia: Vyriausybė sudaro visas sąlygas nepriklausomiems ekspertams stebėti, kaip valdiškos institucijos skirsto ES pinigus. Kai finansiškai nuo valdžios nepriklausomi ekspertai turi rankose visus dokumentus ir seka kiekvieną centą – visa visuomenė gali būti rami, kad projektai vykdomi padoriai.

Anot R.Juozapavičiaus, negerovių ES paramos skirstyme įžvelgę ekspertai nepultų kelti viešo skandalo, bet pateiktų griežtas pastabas už konkretų projektą atsakingiems asmenims.

Jei tokių patarimų niekas girdėti nenorėtų – ekspertai turėtų teisę pareikšti: „Mes – traukiamės”.

Šis ekspertų pasitraukimas visuomenei taptų aiškiu ženklu, kad tam tikro projekto skaidrumo užtikrinti neįmanoma.

Būtų aišku, kad šiuo konkrečiu atveju ES pinigai atsidūrė machinatorių rankose.

Kalti tik tie, kas duoda?

Pasak D.Kuolio, Sąžiningumo pakto pasirašymas sustiprintų visuomenės pasitikėjimą Lietuvos Vyriausybe, padarytų jos veiklą skaidresnę ir sumažintų korupcijos lygį.

D.Kuolio supratimu, mūsų šalies valdžia kol kas nesugeba nei sveikai reaguoti į visuomenės kritiką dėl valstybę apraizgiusios korupcijos, nei kovoti su šiuo reiškiniu. Vien ko vertas Seimo pirmininko Artūro Paulausko pareiškimas, kad už kyšių madas Lietuvoje atsakinga ne valdžia, o noriai papirkinėjantys verslininkai.

Metodas veikia net Pakistane

„Puikiai suprantame, kad mumis irgi galima nepasitikėti. Galima klausti, kokie yra mūsų pačių interesai”, – kalbėjo R.Juozapavičius.

Jis pridūrė, kad jei Vyriausybei būtų nepriimtinos jo ar D.Kuolio atstovaujamos visuomenininkų organizacijos, sutartis dėl sąžiningos veiklos galima būtų pasirašyti su bet kuriais kitais ekspertais, kuriais visi pasitikės.

„Toks metodas efektyviai veikia net Pakistane. Jie sugebėjo 30 proc. atpiginti viešuosius pirkimus savo šalyje!” – pabrėžė R.Juozapavičius.

Kas atsitiko premjerui?

Visuomenininkai siūlymą pasirašyti Sąžiningumo paktą perdavė finansų ministrui Zigmantui Balčyčiui. Be to, Pilietinės visuomenės instituto tarptautinių programų direktorius Mantas Adomėnas šią idėją susitikęs akis į akį pristatė pačiam premjerui A.Brazauskui.

„Ekstra žinioms” pasiteiravus, kaip premjeras reagavo į siūlymą pasirašyti Sąžiningumo paktą, PVI direktorius D.Kuolys atsakė taip: „Premjeras reagavo į šį siūlymą be komentarų”. R.Juozapavičius pridūrė: „Man pasakojo, kad premjeras nepasakė absoliučiai nieko”.

J.Bernatonis: „Jie vadovaujasi gandais!”

Premjero patarėjas Juozas Bernatonis neskubėjo vertinti, ar Vyriausybė sutiks, kad ES paramos projektus kontroliuotų nepriklausomi ekspertai. „Žinoma, viskas įmanoma. Idėja, aišku, įdomi”, – sakė patarėjas.

Vis dėlto J.Bernatonis abejoja, ar šią idėją siūlantys visuomenininkai patys pakankamai suvokia, kiek daug stadijų turi ES paramos projektai ir kaip sudėtinga juos prižiūrėti.

„Nemanau, kad jie kompetentingi. Atrodo, kad jie vadovaujasi gandais”, – pareiškė J.Bernatonis.
„Ekstra žinios”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.