Pelningiausi tarp naujųjų ES narių – Lietuvos gamintojai, rodo KPMG tyrimas

Lietuvos gamintojai dirba pelningiau nei kiti vidurio ir rytų europiečiai, o didžiausią dėmesį vystydami verslą skiria klientų aptarnavimui ir gamybai, rodo tarptautinės verslo konsultacijų kompanijos KPMG atliktas Centrinės ir Rytų Europos valstybių verslo aplinkos tyrimas.

„KPMG Baltics” vykdančiojo direktoriaus ir partnerio Leifo Rene Hanseno (Leif Rene Hansen) teigimu, Lietuvos gamybos įmonės pagal vidutinę apyvartą pernai nepavijo nacionalinių bendrovių Naujojoje Europoje, tačiau Baltijos kaimynes lenkė.

„Tyrime dalyvavusios Lietuvos įmonės taip pat pasižymi didele – maždaug 15 proc. – metine darbuotojų kaita ir žemu jų darbo produktyvumu lyginant kitomis šalimis. Tačiau, pastarasis rodiklis per metus išaugo beveik šeštadaliu – daugiau nei bet kurioje kitoje apklaustoje valstybėje – ir pernai jau viršijo 70 tūkst. eurų darbuotojui”, – sakė L. Hansenas.

Produktyviausiai praėjusiais metais dirbo regioninės kompanijos, jų vidutinis vieno darbuotojo produktyvumas siekė 165 tūkst. eurų per metus. Nuo jų nedaug atsilieka tarptautinės, kurių darbuotojų vidutinis produktyvumas siekia 164 tūkst. eurų. Nacionalinių bendrovių rodiklis šioje srityje siekė vos 111 tūkst. eurų.

Tyrimo duomenimis, Baltijos valstybes vienija aukšta produkcijos kokybė ir didelės eksporto apimtys. Bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių eksportas sudarė maždaug 55 proc. nuo metinės apyvartos. Kitose tyrime dalyvavusiose šalyse šis rodiklis siekė vos 45 procentus.

Estijos ir Lietuvos kompanijos taip pat išsiskyrė laikotarpiu, per kurį pagaminta produkcija patenka į rinką – jis buvo beveik ketvirčiu trumpesnis nei kitose šalyse ir buvo maždaug 12 mėnesių. Estiją ir Lietuvą vienija ir dar vienas panašumas – platesnis nei kitų Naujosios Europos bendrovių produkcijos asortimentas.

KPMG atlikto tyrimo „Apie tigrus, dinozaurus ir gazeles: konkurencingų verslo modelių Naujojoje Europoje nustatymas” metu buvo apklausta maždaug 180 nacionalinių, regioninių ir tarptautinių gamybos įmonių. Baltijos valstybėse apklausta 60 bendrovių.

UAB „KPMG Baltics”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.