„Sidabrinis vilkas” atkeliavo į „Geležinio vilko” miestą

Sekmadienį pasibaigusiame tarptautiniame Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje (kuris laikomas vienu iš prestižiškiausių dokumentikos festivalių pasaulyje) vienas pagrindinių prizų – „Sidabrinis Vilkas” buvo paskirtas Arūnui Mateliui už jo filmą „Prieš Parskrendat į Žemę”.
„Sidabrinis Vilkas” skiriamas filmams, kurių trukmė trumpesnė nei 1 valanda. Dėl šio prizo kovojo 20 atrinktų filmų iš 19 pasaulio šalių. Likus 2 dienoms iki oficialios apdovanojimo ceremonijos buvo paskelbtas pirmasis žiuri verdiktas, kuriame buvo įvardinti pretendentai į „Sidadrinį Vilką”. Be Arūno Matelio jais tapo ir žinomi visame pasaulyje kinematografininkai Goran Radovanovic (filmas „Chicken Elections”) – žymus serbų režisierius ir rašytojas, daugelio vaidybinių ir dokumentinių filmų autorius, Europos kino akademijos narys bei Viktoras Kosakovskis (filmas „Svyato”)- Amsterdamo festivalio ir publikos „favoritas”, praeityje gavęs ir Joris Ivens, ir publikos prizus bei laikomas talentingiausiu ir įdomiausiu šiuolaikiniu rusų kino režisieriumi.
Šį sprendimą režsierius A.Matelis sužinojo jau sugrįžęs į Vilnių ir organizatrių buvo paprašytas vėl atvykti į iškilmingą apdovanojimo ceremoniją, kurios metu buvo paskelbtas galutinis žiuri sprendimas.
Taip pat įdomu pažymėti, jog žiuri sprendimas atitiko ir vėliau paskelbtus festivalio žiūrovų balsavimo duomenis, tarp šių trijų filmų daugiausia simpatijų buvo pelnęs lietuviškas filmas.
Šventinio renginio metu buvo linksmai komentuojamas ir A.Matelio sprendimas sugrįžti namo, nelaukiant oficialių žiuri sprendimų bei filmo papuolimo į festivalio konkursą paradoksalus atvejis. Šio naujojo filmo Arūnas Matelis net nebuvo pristatęs atrankos komisijai (kuri paprastai sulaukia iki 4000 filmų, pretenduojančių būti parodytiems Amsterdame), tik atsitiktinai į organizatorių rankas patekęs filmo DVD, susižavėjimas juo privertė organizatorius nusižengti savo reglamentui ir įtraukti filmą į jau sudarytą konkursinę programą. (Festivalio užkulisiuose organizatoriai juokavo, kad buvo pasielgta labai toliaregiškai, kam čia leisti laiką pildant filmo dokumentus, turėti išlaidų jį siunčiant ir pergyventi dėl atrankos – geriausia būti namie ir kam nors įduoti filmo DVD, ir be rūpesčių papulti į konkursą).
„Sidabrinį Vilką” sudaro 10 000 Eurų prizas, sidabrinė statulėlė, kurios apačioje japonų kaligrafo išgraviruoti Arūno Matelio inicialai ir ji gali būti naudojama kaip spaudas, bei Nyderlandų visuomeninės TV įsipareigojimas įsigyti filmo rodymo teises.

Festivalio filmus žiūrėjo rekordinis skaičius – 125 000 – žiūrovų

Be Amsterdamo festivalio filmas dalyvavo Leipcigo tarptautiniame festivalyje (kuris laikomas didžiausiu dokumentikos festivaliu Vokietijoje) ir buvo apdovanotas pagrindiniu prizu „Auksiniu balandžiu” bei nominuotas Europos kino Akademijos apdovanojimui kategorijoje „Geriausias Europos 2005 metų dokumentinis filmas”.
Lietuvoje filmas „Prieš parskrendant į Žemę” bus rodomas jau nuo gruodžio 8 d.

„Forum Cinemas” informacija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.