Sardinijos verslininkai ieško eksporto galimybių Lietuvoje

Per pastaruosius kelerius metus ypač suintensyvėjo italų verslininkų susidomėjimas Lietuvos rinka – rengiami produkcijos pristatymai, parodos, vyksta susitikimai su vietos verslininkais. Jau šių metų pabaigoje geriausi Sardinijos (sala Viduržemio jūroje) vyndariai ir tradicinio maisto gamintojai rengiasi į Lietuvą pradėti eksportuoti savo produkciją.

Pelno nesiekiančios asociacijos „Anima” atrinktos bendrovės jau mezga verslo ryšius ir dairosi naujovių ištroškusių vartotojų. Vyndariai, tradicinių maisto produktų gamintojai į Lietuva žada eksportuoti lietuviams dar visai nepažįstamus produktus ir gėrimus – sardiniškus vynus, avių pieno sūrius, jūrų gėrybes, tradicinius saldumynus.

Gruodžio 8 d. Vilniuje įvyko tradicinio sardiniško maisto produktų ir vynų, rengiamų eksportui į Lietuvą pristatymas. Degustacijoje, kuriai vadovavo sardas, maisto ekspertas ir vynų žinovas Andželo Konkas (Angelo Concas) buvo pristatyti vynai, alkoholiniai gėrimai, alyvuogių aliejus, tradiciniai saldumynai, jūrų gėrybės. Bendroves, suburtas šiam projektui, į Baltijos šalių rinkas paskatino pasukti pernai metais prieš žiemos šventes pristatyti italų kalėdinio tradicinio pyrago, vadinamojo „panettone”, sėkmė.

„Nesitikime, kad jau pačioje pradžioje rinkoje bus didelis sujudimas ir pardavimai bus milžiniški. Pirmiausia bendrausime su maisto ruošimo srities pionieriais – restoranais, viešbučiais, kurie po truputį pratins lietuvius prie išskirtinio skonio Sardinijos maisto. Po kurio laiko, produktų bus galima nusipirkti ir prekybos centruose, specializuotose parduotuvėse”, – dėsto Masimo Kuguzi (Massimo Cugusi), renginio organizatorės UAB „Europos verslo grupė”, direktorius. Jis teigia, kad optimistiškai nuteikia ir tai, kad lietuviai jau pamėgo italų patiekalus, todėl, anot jo, turėtų įvertinti ir tradicinę Sardinijos virtuvę.

„Sardinijos maistą trumpai galima apibūdinti taip – šviežia, paprasta, gryna. Saldu ir kartu sūru. Patiekalams nenaudojami padažai, stengiamasi išlaikyti natūralų ingredientų skonį”, – pasakoja M. Kuguzi.

Į šalį tradicinius maisto produktus ir gėrimus veš geriausi vyndariai, tradicinio maisto gamintojai, savo produkciją eksportuojantys į tokias šalis kaip JAV, Kanada, Vokietija, Prancūzija. Kartu su Lietuva, sardiniškais produktais mėgautis galės ir Latvijos gyventojai, mat ten jau eksportuojamas alyvuogių aliejus ir „panettone”.

Italija yra tarp daugiausia mūsų šalyje investuojančių valstybių. Nuo 2000 m. iki 2004 m. Italijos investicijos šalyje išaugo tris kartus – nuo 26,6 mln. Lt iki 75,2 mln. Lt. Eksporto apimtys nuo 2000 m. iki pernai metų išaugo pusantro karto – nuo 788,7 mln. Lt iki 1, 1 mlrd. Lt.

Sardinijos verslininkų iniciatyvas remia: Italijos prekybos rūmai, Cagliari miesto savivaldybė (Sardinija), Nuoro regiono bendruomenė (Sardinija).

UAB „IC Baltic”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.