Kalėdų Senelis – taip pat mokesčių mokėtojas

Kalėdų Senelių veikla, kaip ir bet kuri kita veikla, turi būti įforminta įstatymų nustatyta tvarka.

Šią veiklą galima vykdyti įsigijus verslo liudijimą ar įregistravus individualią veiklą.

Specialaus verslo liudijimo Kalėdų Senelio pareigoms atlikti nėra, tačiau pageidaujantys užsiimti tokia veikla asmenys gali pasinaudoti veiklų sąraše numatytais dviem panašios veiklos verslo liudijimais. Tai verslo liudijimas „Muzikantų paslaugos”, kuris suteikia teisę teikti paslaugas tik gyventojams, bei verslo liudijimas „Diskotekos vedėjo veikla”, su kuriuo galima savo paslaugas teikti įmonėms, tačiau tik tokioms, kurios nevykdo analogiškos veiklos. Pavyzdžiui, asmuo, įsigijęs „Diskotekos vedėjo veiklos” verslo liudijimą, negalės teikti paslaugų įmonėms, kurios užsiima diskotekų vedimu. Tačiau kitose įmonėse (gamyklose, biuruose, prekybos centruose, darželiuose) šio verslo liudijimo visiškai užteks.

Tam tikrais atvejais, kai Kalėdų Senelis norėtų suteikti vienkartinę paslaugą įmonei ar nepageidautų įsigyti verslo liudijimo, įmonė su tokiu asmeniu galėtų sudaryti atlikėjo sutartį. Gautos pajamos pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatas būtų apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčio tarifu ir prievolė išskaičiuoti ir pervesti į biudžetą pajamų mokestį iš gyventojo pajamų tektų įmonei.

Kokių reikia dokumentų?

Verslo liudijimai įsigyjami gyvenamosios vietos mokesčių inspekcijoje, sumokėjus nustatytą pajamų mokestį. Konkrečios veiklos verslo liudijimo įsigijimo (pajamų mokesčio) kainą nustato vietos savivaldybė. Trumpiausias laikotarpis, kuriam galima įsigyti verslo liudijimą, yra kalendorinis mėnuo. Jeigu mėnuo, kuriam išduodamas verslo liudijimas, nesutampa su kalendoriniu mėnesiu, verslo liudijimas išduodamas ne trumpiau kaip 30 dienų. Paskutinį metų mėnesį, gruodį, verslo liudijimą galima įsigyti ir trumpesniam laikui. Verslo liudijimo įsigijimo vienam mėnesiui mokestis apskaičiuojamas metinę mokesčio sumą dalijant iš 12.

Gyventojo prašymu išduotame verslo liudijime gali būti įrašomi šie fiziniai asmenys: sutuoktinis, tėvas, motina, vaikas nuo 14 metų, globojamasis, globėjas (rūpintojas). Nurodyti asmenys turi teisę dalyvauti gyventojo vykdomoje individualioje veikloje, kuriai išduotas verslo liudijimas. Tai reiškia, kad Kalėdų Seneliui gali talkinti ir paaugusi dukrelė Snieguolė.

Norint įsigyti verslo liudijimą, apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos miesto (rajono) skyriui reikia pateikti šiuos dokumentus:

1)prašymą (jame nurodoma, kurios veiklos rūšies verslo liudijimą norima įsigyti, ir laikotarpis, kuriam norima įsigyti verslo liudijimą);

2) pasą arba kitą asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą;

3) nuotrauką (3×4 cm formato);

4) giminystę, santuoką, globą (rūpybą) patvirtinantys dokumentai (kai verslo liudijime įrašomi nurodyti fiziniai asmenys);

5) leidimą nuolat gyventi Lietuvos Respublikoje arba leidimą laikinai apsigyventi Lietuvos Respublikoje (jeigu verslo liudijimą įsigyja užsienietis).

Gyventojai, įsigiję verslo liudijimus, privalo tvarkyti nesudėtingą buhalterinę apskaitą: pildyti piniginių įplaukų ir išlaidų žurnalą ir metams pasibaigus – iki kitų metų gegužės 1 dienos – pateikti metinę pajamų deklaraciją (FR0462 forma). Atlikus paslaugą, jei gyventojas ar įmonė pageidauja, privaloma išrašyti nustatytos formos prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitus (FR0508 forma), kuriuos galima įsigyti Mokesčių inspekcijoje.

Veikla kontroliuojama

Kiek tiksliai asmenų šiemet taps Kalėdų Seneliais, Klaipėdos apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai nustatyti nelengva. 2004 metų gruodį mūsų mieste buvo išduota 10 „Diskotekų vedėjų” verslo liudijimų, o „Muzikantų veiklos” veiklos verslo liudijimus iki gruodžio buvo įsigiję 5 asmenys, gruodį – dar 2. Individualią atlikėjo veiklą 2004 metais buvo įregistravę 2 asmenys.

Šiuo metu šie skaičiai yra panašūs. Nors individualų verslą įregistravusių asmenų skaičius nėra didelis, tačiau dalis mūsų miesto profesionalių aktorių ir muzikantų Kalėdų Senelio pareigas atlieka sudarę atlikėjų sutartis. Be to, mieste yra nemažai įmonių, tarp kurių veiklos rūšių yra ir pramogų, koncertinė bei panašios veiklos. Šios įmonės taip pat teikia šventines paslaugas.

Nors Kalėdų Senelių darbas ir yra ypatingas, tačiau šios veiklos, kaip ir kiekvienos kitos, pajamų surinkimas ir taisyklingas apmokestinimas yra svarbus Valstybinei mokesčių inspekcijai bei yra kontroliuojamas. Todėl Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija Senelių veiklą rengiasi kontroliuoti ir šiemet, taikydama įvairias įstatymų numatytas kontrolės formas.

Gražina Rimkienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.