Paaiškėjo finalinis konkurso „Metų automobilis’ 2006” penketukas

Lygiai prieš mėnesį toje pačioje jaukioje „Karolinos” viešbučio konferencijų salėje prasidėjęs devintasis Lietuvos žurnalistų autoklubo rengiamas tradicinis konkursas „Metų automobilis’2006”, kurį pristato didžiausia Baltijos šalyse draudimo paslaugų bendrovė „Lietuvos draudimas”, jau artėja prie finišo tiesiosios. Šiandien čia žurnalistų autoklubo vertinimo komisija paskelbs konkurso finalininkų penketuką, iš kurio kiekvienas lygiomis teisėmis pretenduos į pagrindinę – „Metų automobilio’2006” – nominaciją.
Jos savininkas paaiškės lygiai po dešimties dienų, šeštadienį, gruodžio 17-ąją, tame pačiame „Karolinos” viešbutyje rengiamame konkurso finaliniame vakare.

Mėnuo, nepastebimai prabėgęs nuo konkurso pradžios, renginio organizatoriams bei vertinimo komisijos nariams, buvo labai įtemptas. Šalyje surengta nemenko masto konkurso reklaminė kampanija, kartu su didžiausiais šalies dienraščiais bei renginio rėmėjais išplatintas automobilius pristatantis plakatas, nauji konkursui pateikti automobiliai pristatyti visuomenei.

Nemenko žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio susilaukė ir ištisą savaitę vaizdingose Birštono apylinkėse vykusi bandymų stovykla, kurios rėtį praėjo visi be išimties konkursui pateikti automobiliai.

Maždaug 90 kilometrų ilgo automobilių bandymų trasą parengė Lietuvos žurnalistų autoklubui talkinęs automobilių sporto profesoriumi tituluojamas technikos ekspertas Jonas Dereškevičius.

„Parinkau ne itin ilgą, tačiau keleto skirtingų tipų dangą bei konfigūraciją turinčių kelių kombinaciją, kuri įgalina pajusti ir įvertinti svarbiausius automobilio važiuoklės, vairo mechanizmo, elektroninių stabilumo kontrolės ir panašių sistemų veikimo ypatumus”, – charakterizuodamas bandymų trasą aiškino J.Dereškevičius.

Kasdien šią trasą įveikdami su 4 – 5 automobiliais komisijos nariai gavo didžiulę informacijos bei įspūdžių dozę, kurią kiekvienas stenografavo pagal savą sistemą, atitinkančią konkurse dalyvaujančių automobilių vertinimo kriterijus. Įveikiant bandymų trasą taip pat buvo stengiamasi įvertinti transmisijos bei variklio dinamiškumą, elastingumą, važiavimo komfortą (pakabos standumą, aerodinaminio bei mechaninio triukšmo lygį, šildymo ir vėdinimo sistemos darbą) bei kokybę, automobilio stabilumą, vairo mechanizmą, stabdžių sistemos efektyvumą.

Sprendimą priimti nebuvo lengva

Galutinį sprendimą, kuris automobilis labiausiai vertas patekti į geriausių „Metų automobilio’2006” konkurso dalyvių penketuką, vertinimo komisija priėmė atlikusi „namų darbus”- išanalizavus gamintojų bei Lietuvoje dirbančių įgaliotųjų jų atstovų pateikiamą informaciją apie bandymuose dalyvavusius modelius, įvertinus mūsų šalyje teikiamas garantijas, serviso tinklą, aptarnavimo įkainius, eksploatacines išlaidas iki automobilis nuvažiuoja 100 tūkstančių kilometrų, bazinę paties automobilio ir papildomos įrangos kainą. Tik tai įvertinus galima išsamiau kalbėti apie vieno ar kito rinkos naujoko patrauklumą.

Atkreiptinas dėmesys, kad palyginamuosius bandymus gerokai supaprastino jau ne pirmus metus konkursų praktikoje įsigaliojusi nuostata, kad visi automobiliai į trasą išvažiuoja „apauti” vienodomis žieminėmis „Continental” padangomis, o į jų bakus pilami tik „Ventus” degalai. Taip eliminuojamos abejonės, jog vienas ar kitas variklis galbūt dirba vangiau dėl blogesnės kuro kokybės, o mašina sunkiau valdoma dėl specifinių padangų ypatumų.

Kiekvieno iš vertinimo komisijoje dirbančių žurnalistų suvokimas apie tai kas yra „geras automobilis” skiriasi, tačiau jis gana sparčiai evoliucionuoja priklausomi nuo sukauptos patirties, gyvenimo būdo ir netgi tokių dalykų kaip ūgis bei svoris. Šia prasme komisija beveik ideali, nes joje yra ir tikrų sportininkų, ir tikrų suvalkiečių, ir ko nebuvo lig šiol – puikiai vairuojanti dama – žurnalo „Laima” redaktorė Gitana Bukauskienė.

Atsakinga misija dalyvauti konkurso vertinimo komisijoje šiais metais taip pat buvo patikėta Linui Butkui (žurnalas „Auto Moto”), Renaldui Gabartui („Kauno diena”), Stasiui Grigaliūnui („Lietuvos žinios”), Mindaugui Griniui („Lietuvos rytas”), Dainiui Leonavičiui (LNK laida „Ekipažas”), Vitoldui Miliui (savaitraštis „Auto rinka”), Jonui Okmanui (žurnalas „Auto Bild Lietuva”), Artūrui Pakėnui (žurnalas „Autoekspresas”) ir Mindaugui Žilioniui (žurnalas „Keturi ratai”).

Priminsime, kad iš viso šiųmetiniame konkurse „Metų automobilis’2006” dalyvauja 20 automobilių. Tai – trečiosios serijos BMW, „Hyundai Getz”, „Hyundai Sonata”, „Kia Rio”, „Lexus IS 250”, „Mazda5”, B klasės „Mercedes Benz”, „Mitsubishi Colt CZT”, „Renault Clio III”, „Seat Leon”, „Subaru Impreza”, „Volkswagen Golf Plus”, „Volkswagen Jetta” ir „Volkswagen Passat” bei du garsiojo prancūzų – japonų „trejetuko” atstovai „Peugeot 107” ir „Toyota Aygo”.

Atskiroje visureigių kategorijoje šiais metais rungėsi „Jeep Grand Cherokee”, „Nissan Pathfinder”, „Toyota Hilux” ir „Ssang Yong Rodius”.

Ko verti šie visureigiai, įrodinėta netoli Prienų esančiame žvyro karjere, kuriame trasą parengė vienas didžiausių bekelės kliūčių įveikimo ekspertų Merkys Saukevičius. Jis taip pat vadovavo svarbiausių inžinerinių parametrų – visureigio užvažiavimo ir nuvažiavimo nuo kalno kampo, vadinamosios pakabos artikuliacijos (matuojamas atstumas, kiek daugiausia galima pakelti vieną galinį ratą nuo žemės, kol pradeda kilti kitas tos pačios ašies ar priekinis ratas) matavimo procedūrai.

„Metų visureigis’2006” bus paskelbtas gruodžio 17 dieną „Karolinoje” įvyksiančiame konkurso finaliniame vakare. Tą pačią dieną paaiškės ne tik „Metų automobilis’2006”, bet ir „Tautos automobilis’2006” bei „Metų vairo” savininkas – lenktynininkas, rezultatais ir elgesiu labiausiai garsinęs Lietuvą užsienio trasose. Be to įvairios žiniasklaidos priemonės išrinks ekonomiškiausią, gražiausio dizaino, sportiškiausią, moteriškiausią ir dar daugelį kitokių nominacijų automobilių.

Finalinis penketukas

Susumavus vertinimo komisijos narių simpatijų barometro parodymus, į finalinį konkurso penketuką pateko šie automobiliai, kurie pateikiami abecėlės tvarka ir kiekvienas kurių turi visiškai vienodas galimybes iškovoti geidžiamiausiąją „Metų automobilio’2006” karūną.

Štai jie:

BMW 330

Hyundai Getz

Lexus IS 250

Renault Clio

Volkswagen Passat

Tarp pretendentų į finalinį „Metų automobilio’2006” penketuką vertinimo komisija paminėjo ir šiuos automobilius – „Hyundai Sonata”, „Kia Rio,” „Mazda5”, „Mitsubishi Colt CZT”, „Seat Leon”, Subaru Impreza” ir „Volkswagen Golf Plus”, tačiau įsiterpti į palaimintąjį penketuką jiems pritrūko balsų.

Lietuvos žurnalistų autoklubas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.