V. Mazuronis: nereikia visų žmonių sodinti į virtualų kalėjimą

Jeigu būtų priimta ir Lietuvoje įgyvendinta Europos Parlamento direktyva, kuri leis stebėti kiekvieną žmogų, tai būtų policinės ar kažkokios antidemokratinės sistemos pradžia, mano Seimo Liberalų demokratų frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Jo nuomone, su terorizmu kovoti reikia, bet „nereikia visų žmonių sodinti į virtualų kalėjimą”.

„Jeigu būtų įgyvendinta tokia direktyva ir kiekvienas mūsų skambutis, kiekvienas įėjimas į internetą būtų fiksuojamas, būtų surenkama visa galima informacija apie kiekvieną asmenį. Manau, kad užtenka tik valdyti tą informaciją ir praktiškai galimybės yra neribotos”, – Eltai sakė V. Mazuronis, komentuodamas Europos Parlamente svarstomą direktyvą.

Jo nuomone, tokiu būdu beveik iš visų žmonių būtų atimtas pagrindinis dalykas – galimybė būti savimi, nes nuolat ir visur kiekvienas būtų sekamas.

Anot V. Mazuronio, šiandien nuolat seka tik kai kuriuos Lietuvos žmones ir seka ne visad teisinėmis priemonėmis. „Tai irgi didžiulė problema, bet jeigu direktyva būtų įteisinta – tai praktiškai tai, kas šiandien yra Lietuvoje daroma, mano giliu įsitikinimu, neteisėtai, įgytų bendravalstybinį ir teisėtą variantą. Praktiškai mes visus žmones pasodintume į tokį virtualų kalėjimą, kur tas, kas disponuoja informacija, gali kontroliuoti praktiškai visus Lietuvos žmones”, – sakė politikas.

V. Mazuronio nuomone, gerai, kad esame ES, bet Lietuva turėtų galvoti savo galva, o ne vadovautis primetamais dalykais, ar iš ES, ar iš JAV, ar iš Rusijos, nesvarbu iš kur. „Mes turime patys dėliotis savo valstybės perspektyvą. Jeigu aklai pradėsime sekti tais dalykais, jeigu mums šiandien pasirodys, kad direktyva, įgalinanti mus visus sekti, yra normalus reiškinys, tai rytoj pareikalaus iš mūsų, kad nes registruotumės su kuo kalbame, su kuo miegame, su kuo mylimės”, – svarstė Seimo Liberalų demokratų frakcijos seniūnas V. Mazuronis.

Pasak parlamentaro, Lietuva turėtų išgryninti savo poziciją šiuo klausimu. „Vyriausybė, politikai, Seimas, visuomeninės organizacijos, europarlamentarai turi turėti savo nuomonę, mes privalome gyventi savo protu. Jeigu matome, kad vienas ar kitas sprendimas mums netinka ar yra neprotingas, neturime jo vykdyti aklai, mes turime atrasti formas ir būdus, kaip apginti savo laisvę”, – sakė jis.

Kaip rašė „Respublika” Europos Parlamentas ketina priimti direktyvą, kuri leis stebėti kiekvieną žmogų. Kitą antradienį Europos Parlamentas (EP) nuspręs, ar Senojo žemyno bei Lietuvos piliečiams teks gyventi su nauja duomenų saugojimo direktyva, kuri įteisintų bet kurio iš mūsų pokalbių telefonu klausymąsi ir jų įrašinėjimą, naudojimosi kompiuteriu stebėjimą.

Spauda pranešė, kad praėjusią savaitę Europos Sąjungos (ES) teisingumo ir vidaus reikalų ministrai susitarė dėl kontroversiškų pasiūlymų įpareigoti telekomunikacijų bendroves mažiausiai pusę metų išsaugoti informaciją apie pokalbius telefonu ir bendravimą elektroniniu paštu. Naująsias normas, kuriomis siekiama efektyviau kovoti su terorizmu, dar turi patvirtinti EP.

2005-12-07 13:53

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.