Valstybė finansuos Taduko gydymą Švedijoje

Antradienį Vilniaus universitetinės vaikų ligoninės Santariškėse gydytojų konsiliumas pritarė Taduko Mikalausko iš Micaičių kaimo (Šiaulių r.) gydymo išlaidų Švedijoje kompensavimui. Tuo ypač džiaugėsi Aušra Mikalauskienė, Taduko mama, jau 11 metų kovojanti su reta sūnaus liga.

Trečiadienį Aušra Mikalauskienė su Tadu išskrenda į Švediją, šįkart dar – už firmų ir pavienių žmonių suaukotus pinigus. Šiemet – tai jau trečias jų apsilankymas Švedijos klinikose, kuriose Tadukui sėkmingai gydoma reta genetinė liga – Viscoto Oldricho sindromas. Vienas gydymo kursas Švedijoje kainuoja apie 3 tūkst. eurų, neskaitant kelionės ir gyvenimo išlaidų.

„Šiaulių kraštas” ne kartą rašė apie Tado Mikalausko ir jo mamos Aušros kovą su sunkia liga, kuria vaikas susirgo dar kūdikystėje. Po Lenkijoje atliktų dviejų kaulų čiulpų persodinimo operacijų, Taduką ištiko imunologinė komplikacija – oda nusilupo, ant kūno atsivėrė negyjančios žaizdos, liga pažeidė akis, kepenis. Tado mama surado būdų ir lėšų gydytis Švedijoje, kurioje jau po pirmosios ligoninėje praleistos paros vaikui pagerėjo. Pastaruosius dvejus metus Aušra su Tadu kas kelis mėnesius vyksta į Švediją tolesniam gydymui.

Lietuvos valstybė finansavo septynias Taduko keliones į užsienį 2003-iaisiais. Berniuko gydymą yra parėmusi ir Švedijos karalienė.

Aušra Mikalauskienė ne kartą kreipėsi į Lietuvos sveikatos ministeriją, Seimo narius, kitas institucijas dėl galimybės finansuoti vaiko gydymą Švedijoje. Neseniai Santariškių ligoninės administracija gavo Žilvino Padaigos, sveikatos apsaugos ministro, prašymą gydytojų konsiliume apsvarstyti gydymo Švedijoje būtinybę. Antradienį gydytojų konsiliumas pritarė 2006-aisiais finansuoti dvi Tado ir jo mamos keliones ir gydymo Švedijoje bei Lietuvoje išlaidas. Sprendimą turi patvirtinti Sveikatos apsaugos ministerija.

2005-12-07 02:34

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.