Taip vadinamos „batareikos” – bilietai į moksleivių diskoteką

Nemokamas arba pigesnis įėjimas į mokyklos diskoteką atsinešusiems pasibaigusį elementą – tai tik viena iš Vilniaus Fabijoniškių vidurinės mokyklos moksleivių sugalvotų pilietinės akcijos „Rūšiuok ir tu” agitacinių priemonių. Mokyklos radijas School FM nuolatos skelbia informaciją apie akcijos eigą, mokinių grupė „Juodosios varnos” reklamuos savo mokyklą koncertuodami viename rajono prekybos centrų. Su akcija žadamas sieti netgi mokyklos Kalėdinis karnavalas – vaikai jau bando gamintis specialias kaukes.

Pagrindinis akcijos tikslas – išmokyti jaunąją kartą rūšiuoti panaudotus galvaninius elementus bei sugedusią elektroniką. Mokiniai noriai ragina tai daryti ne tik vieni kitus, bet ir tėvus bei savo gyvenamojo rajono bendruomenę. Daugiausiai pasibaigusių elementų ir sugedusios elektronikos surinkusi mokykla turės galimybę apsilankyti elektronikos perdirbimo gamykloje.

„Mokiniai šioje akcijoje tokie aktyvūs, kad iš tiesų kartais mes net nežinome, ką jiems atsakyti. Vaikai labai nori varžytis – baterijas kaupia namuose, ragina rinkti ir kitus, ir reikalauja, kad elementai juos atnešus būtų sveriami. Tiek vaikai, tiek jų tėveliai į mokyklą neštų ne tik panaudotus elementus, bet ir kur kas didesnius daiktus: sugedusius šaldytuvus, televizorius, radijo aparatus. Tačiau deja, kol kas mokykloje tokios technikos nesutalpintume. Todėl labai džiaugiamės, kad UAB „Žalvaris” ir UAB „Elektroninių mašinų perdirbimas” iš gyventojų sugedusią elektroniką surinks akcijos pabaigoje, atvykdami tiesiai į namus.” – sako Fabijoniškių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Alina Steckienė.

Akcijoje aktyvūs ne tik moksleiviai, bet ir mokytojai. Tik sugrįžę iš mokytojams skirto seminaro, Vilniaus Fabijoniškių vidurinės m-klos pedagogai sušaukė susirinkimą bei nusprendė, kokių disciplinų mokytojus dar būtų galima įtraukti skleidžiant akcijos informaciją. Į dėstomojo dalyko kursą akcijos „Rūšiuok ir tu” temą jau įsijungė biologijos, ekonomikos, technologijų, matematikos, pilietinio ugdymo, geografijos mokytojai. Kartu su mokiniais per pamokas kuriami veiksmų planai, kaip informuoti savo gyvenamojo rajono bendruomenę apie elektronikos bei panaudotų elementų rūšiavimo būtinybę.

Patys aktyviausi akcijos „Rūšiuok ir tu” dalyviai – 3 – 9 klasių mokiniai. Mokyklos vyresnieji prie projekto žada prisidėti dalyvaudami pavasarį vyksiančiose mokslinėse aplinkosaugos konferencijose.

Projekte dalyvauja šios Vilniaus mokyklos:

Fabijoniškių vidurinė, Žemynos gimnazija, Šeškinės vidurinė, Viršuliškių vidurinė, Saugaus eismo mokykla,

„Ateities” vidurinė, Grigiškių pradinė, Žygimanto Augusto vidurinė, Baltupių vidurinė .

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.