Mokslinei elektroninei bibliotekai eLIBRARY.LT – vieneri

2004 m. grodžio 2 d. Lietuvoje pradėjo veiklą Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT. Per 12 pirmųjų veiklos mėnesių eBibliotekoje apsilankė skaitytojai daugiau nei 90 tūkst. kartų, iš jų yra 3,5 tūkst. prisiregistravusių nuotatinių skaitytojų, kurie kartu perskaitė virš 250 tūkst. failų. Aktyviausiai 12 mėn. bėgyje bibliotekoje buvo lankytasi balandžio ir lapkričio mėnesiais. Skaitytojai bibliotekos portalą aplanko ištisą parą iš visų 24 laiko juostų. Aktyviausi skaitytojai iš +2 GMT apie 24 tūkst. ir apie 25 tūkst. kartų iš +3 GMT laiko juostų. Biblioteka dažniausiai randama populiariausių Google, Yahoo, AltaVista, MSN Search ir dar 10 mažiau žinomų paieškos sistemų pagalba. Pagrindinės kalbos, kuriomis kreipiasi lankytojai per paieškos sistemas yra Lietuvių, Anglų ir Rusų, nors iš viso į biblioteką kreipėsi skaitytojai 48 kalbomis iš 51 domeną turinčių šalių visuose pasaulio kontinentuose.
Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT formuoja nacionalinius mokslo, švietimo, inovacinius ir kitus mokslo pažangos resursus. Su eBiblioteka yra pasirašiusi eilė Lietuvos mokslo ir valstybės institucijų, asociuotų Lietuvos ir užsienio organizacijų, verslo įmonių dėl resursų talpinimo ir platinimo tarptautiniuose elektroniniuose tinkluose. Šiuo metu eBiblioteka baigė talpinti didžiulį Maskvos fizikos instututo (MFTI) leidžiamo elektroninio žurnalo „Ištirta Rusijoje” archyvą. Artimiausiu metu planuojama patalpinti eilė mokslinių leidinių ir žurnalų, mokslinių konferencijų resursus. Šiuo metu bibliotekoje yra 19 mokslinių-praktinių konferencijų medžiagos, planuojama patalpinti dar 10 konferencijų resursai. Š.m. lapkričio 21-24 dienomis Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT buvo pristatyta VI tarptautinėje konferencijoje „Elektroniniai informaciniai resursai mokslui ir švietimui” Egipte, su jos medžiaga bus galima susipažinti kiek vėliau. eBiblioteka kasdien informuoja skaitytojus naujausiomis mokslo, švietimo ir kultūros naujienomis, sudaryta unikali Lietuvos bibliotekų ir lietuviškos žiniasklaidos nuorodų galerija.
Mokslinė elektroninė biblioteka eLIBRARY.LT yra nepriklausomas ir nepolitiškas mokslo, švietimo ir pažangos portalas. Jis pasižymi resursų įvairumu ir unikalumu. Bibliotekoje yra patalpinti lietuviški leidiniai, kurie anksčiau neturėjo elektroninės versijos ar nebuvo skelbiami viešai. Visi resursai yra atviro pobūdžio, leidėjai pateikia resursus nemokamai, lankytojai juos skaityto be jo mokesčio.
Viešoji įstaiga Baltijos viuomeninis informacinių technologijų ir švietimo centras, kuriantis ir administruojantis Mokslinę elektroninę biblioteką eLIBRARY.LT, kviečia įvairias Lietuvos ir užsienio organizacijas, Paslaulio lietuvių bendromenę aktyviau dalyvauti šiame projekte, paremti mokslinę ir kultūrinę pažangą, dalyvauti nacionaliniame žinių visuomenės formavimo procese.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.