Renkantis šaldytuvą svarbiausia – kompresorius

Buities technika prekiaujančių įmonių atstovų teigimu, šaldytuvo patikimumas ir ilgaamžiškumas labiausiai priklauso nuo jame įmontuoto kompresoriaus.

Į jį, o ne į paties šaldytuvo gamintojo vardą labiau reikėtų atkreipti dėmesį renkantis prietaisą. Vieni iš geriausių – „Danfoss”, ZEM, „Aspera” bei „Electrolux” kompresoriai.

Labiausiai populiarėja „No frost”

Daugumos, ypač Europos gamintojų, šaldytuvų kompresoriai užpildomi nebe freonu, o ekologiškai švariomis izobutano dujomis.

Pasak UAB „Topo technika” buitinės technikos skyriaus vedėjo Mariaus Norvaišos, izobutanu užpildytas kompresorius tyliau dirba ir yra ekonomiškesnis. Vadinamieji „No frost” šaldytuvai, kurių nereikia atlaidinti, gaminami su freonu pildomais kompresoriais.

Kiekvieno šaldytuvo techniniame pase yra nurodoma jo klimato klasė, pavyzdžiui, SN, N, ST ir T. SN klasę turintis šaldytuvas efektyviausiai veikia, kai aplinkos temperatūra yra 10-32 laipsniai šilumos, N – esant 16-32 laipsniams, ST – 18-36 laipsniams, o T – 18-43.

Pasak M. Norvaišos, „No frost” šaldytuvai paprastai yra ST arba T klimato klasės, todėl nelabai tinka Lietuvos klimatui. Be to, maisto produktai tokiuose šaldytuvuose labiau džiūva.

„Dėl „No frost” nereikėtų labai pamesti galvos, tačiau ir šie šaldytuvai tobulėja, be to, pirkėjui reikėtų atsižvelgti į savo poreikius. Miestiečių namuose, jei tik nesirengiama šaldytuvo statyti rūsyje, aplinkos temperatūra retai nukrenta žemiau tinkamos tokiam prietaisui. Kai kurie žmonės taip pat nesibaimina, jog produktai džius – į šaldytuvą juos deda indeliuose”, – pastebi M. Norvaiša.

Jo teigimu, pasitaiko, kad pirkėjai pastato šaldytuvą rūsyje, o paskui sunerimę prašo taisyti, nes šis prastai veikia. Tokiu atveju pirmiausia reikėtų pasižiūrėti, kokia yra prietaiso klimato klasė.

Perkant „No frost” šaldytuvą reikėtų atkreipti dėmesį ir į jo šaldymo greitį – kiek kilogramų maisto produktų jis sušaldo per parą.

„Kartais vertėtų rinktis ne ekonomiškiausios A, o B klasės „No frost” šaldytuvą, nes jis užšaldo greičiau”, – sakė M. Norvaiša.

Pasak UAB „Elektromarkt Klaipėda” prekybos vadybininkės Jurgitos Opulskytės, šiuo metu labiausiai populiarėja būtent „No frost” šaldytuvai.

Taip pat esama šaldytuvų, turinčių tik „No frost” kamerą. Tokie šaldytuvai gali turėti ir izobutanu užpildytą kompresorių.

Šaldytuvai gali turėti vieną arba du kompresorius – vienas būna skirtas pačiam šaldytuvui, kitas – šaldikliui. Pasak J. Opulskytės, tai ypač patogu vykstantiesiems atostogauti – galima išjungti šaldytuvo kompresorių, o šaldiklio kompresorius lieka veikti.

Taip pat pailgėja du kompresorius turinčio šaldytuvo „gyvenimas” – kai reikia, įsijungia tik šaldytuvo, arba tik šaldiklio kompresorius, jie dirba tarsi vienas kitą pavaduodami ir ne taip greitai susidėvi.

Atibakterinė danga – ilgaamžė

Dauguma naujųjų šaldytuvų turi ir antibakterinę sidabro jonų dangą, kuri neleidžia ant šaldytuvo sienelių nusėsti bakterijoms, kauptis kvapams, daugintis pelėsiams. Pasak M. Norvaišo, tokią dangą turinčiame šaldytuve maisto, ypač pieno, produktai ne taip greitai genda, o prietaiso sienelės negeltonuoja.

Beje, ši danga negali sugesti, neveikti ar nusivalyti, ji yra efektyvi apie 10 metų, o maždaug tokia ir yra šaldytuvo tarnavimo trukmė.

Brangesni šaldytuvai turi ir vadinamąją „Bio fresh” arba „nulinę” kamerą. Joje palaikomas maždaug 1 laipsnis šilumos, kad produktai nepradėtų šalti, tačiau ilgai negestų bei neprarastų drėgmės.

„Šalčiausia yra šaldytuvo viršuje, o aukščiausia temperatūra – durelėse, nors daugelis žmonių kaip tik ten mėgsta laikyti greitai gendantį pieną”, – pastebi M. Norvaiša.

Kai kuriuose šaldytuvuose pieno ar kitokių produktų gaminiams yra specialūs laikikliai.

Pačiame šaldytuve temperatūra siekia 4-9 laipsnius šilumos, o šaldiklyje – iki 30 laipsnių ar daugiau šalčio. Ant šaldytuvo esančios žvaigždutės rodo, kokia yra šaldiklio temperatūra – kiekviena žvaigždutė reiškia šešis laipsnius šalčio, nors paprastai prietaisas šaldo ir daugiau.

Gerai veikęs metus, nebesuges

Renkantis šaldytuvą svarbu atkreipti dėmesį ir į jo matmenis – kad tilptų pro duris ir į norimą pastatyti vietą.

„Šaldytuvai iš tiesų nešaldo – jie tik ištraukia šilumą. „No frost” šaldytuvuose ši šiluma ištraukiama per šonus, o ne, kaip įprasta – per galinę dalį. Todėl nereikėtų išsigąsti, kad šaldytuvo šonai šilti. Tokiam prietaisui iš šonų būtina palikti po 4-5 cm laisvos vietos”, – pataria M. Norvaiša.

Pirkėjas taip pat turėtų žinoti, į kurią pusę atsidarinės šaldytuvo durelės, nes kai kurių modelių durelių permontuoti į kitą pusę negalima.

Šaldytuvams paprastai suteikiama 2-5 metų garantija. Pasak J. Opulskytės, 5 metų garantija dažniausiai nėra pilna – dvejus paskutinius metus nemokamas yra meistro atvykimas ir darbas, o už dalis jau tenka mokėti. Vis dėlto, anot J. Opulskytės, metus gerai veikęs šaldytuvas tikriausiai neges ir vėliau.

Giedrė Norvilaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.