Kontrolieres iš autobusų išstūmė uniformuoti saugos pareigūnai

Nuo gruodžio 1-osios pabrangus miesto autobusų bilietams, gaudyti pažeidėjus ėmėsi nauja saugos tarnyba. Keletą mėnesių dar dirbs ir senoji komanda – paskui kontrolierės taps bedarbės.

Daugiau nei dvidešimt bendrovės Panevėžio autobusų parkas kontrolierių netenka darbo. Visos jau yra gavusios atleidimo lapelius, ir iki šiol neaišku, kelioms jų nusišypsos laimė netapti bedarbėmis. Nuo gruodžio 1 dienos miesto autobusuose keleivių bilietus tikrina Šiauliuose registruota saugos firma „Dorsimus”.

Kol kas su „Dorsimus” dirba dvi buvusios Autobusų parko kontrolierės. Kiek jų dar bus priimta į darbą, firmos „Dorsimus” direktorius Romanas Glovackis nesako: tai – firmos paslaptis.

Konkurso nebuvo

Vakar iki pietų naujoji komanda sugavo 26 zuikius. 14 iš jų baudą sumokėjo iš karto, 12-ai buvo surašyti protokolai, ir jeigu per dvi savaites jie baudos nesumokės geruoju, bus perduoti antstoliams. Bendrovės Panevėžio autobusų parko direktorius Rimantas Petukauskas tikina, kad efektyvinti kontroliuojančios tarnybos darbą sumanyta jau prieš kelerius metus. „Žinojome, kad teks atleisti darbuotojus, tad dar kiek laiko atidėliojome ši procesą”, – sako direktorius. Pasamdęs saugos firmą „Dorsimus” Panevėžio autobusų parkas kontrolei tikisi išleisti maždaug aštuoniolika procentų mažiau negu išlaikydamas kontrolieres. Firma, pasak R.Petukausko, buvo pasirinkta atlikus apklausą. „Jokio konkurso samdyti kontroliuojančiai firmai nerengėme. Žvalgėmės, klausinėjome, domėjomės, kol radome pigiausią ir priimtiniausią variantą. Mums svarbu, kad būtų dirbama profesionaliai, kad firma turėtų patirties”, – sako R.Petukauskas.

Dar keletą mėnesių, kol iš darbo išeis visos atleidimo lapelius gavusios kontrolierės, miesto autobusuose bus dviguba kontrolė. Keleivius tikrins ir kontrolierės, ir saugos tarnyba.

Darbo gauti nebesitiki

Vienoms po keletą ar net keliolika metų kontrolierėmis dirbusioms moterims iš darbo teks išeiti iki Naujųjų metų, kitos dar padirbės iki vasario mėnesio ar šiek tiek ilgiau. Gavusioms atleidimo lapelius buvo sakoma, kad nuo gruodžio 1-osios mieste pradėsianti dirbti firma įdarbins bent dešimt kontrolierių. Vilties, kad taip ir bus, kontrolierėms lieka vis mažiau.

„Dorsimus” direktorius R.Glovackis teigia, kad viskas priklausys nuo daugelio aplinkybių, apie kontrolierių priėmimą jis pranešiantis vėliau. „Vieną dieną mieste padirbėjus, sunku kalbėti apie ateitį. Pamatysim”, – sako direktorius. „Dorsimus” tarnyba, zuikius gaudanti Šiauliuose, Klaipėdoje, kituose šalies miestuose, panevėžiečius keleivius pagyrė: nešiurkštūs, pagauti be bilieto nesiginčija, vežami į policiją nustatyti asmenybės – nesipriešina.

Dar galioja ir seni bilietai

Važiavimo miesto autobusais nuo gruodžio 1 dienos bilietai – brangesni. Baudos už važiavimą be bilieto išliko tos pačios – 10-20 litų. Direktorius sako, kad naudotis senais bilietais kol kas dar leidžiama. Pereinamasis laikotarpis, kai galios ir seni, ir nauji bilietai, – dvi savaitės.

„Jeigu kas turi daug prisipirkę senų bilietų, gali juos atnešti į Autobuso parko administraciją ir, primokėję skirtumą, iškeisti į naujus. Pereinamajam laikotarpiui pasibaigus, jie nebegalios”, – sako direktorius
Vitalija Jalianiauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.