Vicemerui primintos senos skolos

Į politinius ginčus įpainiota ir Lietuvos čiuožimo federacija

Savivaldybės Įmonių finansinės veiklos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius vakar Kauno politikams pateikė informaciją, kad Lietuvos čiuožimo federacija (LČF) Savivaldybės įmonei „Ledo arena” skolinga apie 200 tūkstančių litų. Federacijos atstovai šią skolą neigia.

Tačiau Kauno politikus labiau sudomino ne skolos atsiradimo aplinkybės, o tai, kad trišalę sutartį tarp LČF, „Ledo arenos” ir Savivaldybės prieš trejus metus pasirašė tuometinis meras, o dabar vicemeras Erikas Tamašauskas.

Pinigai sumokėti avansu

Prieš trejus metus „Ledo arena” iš LČF prisiteisė beveik 200 tūkstančių litų. Ši suma buvo nuskaičiuota iš federacijos sąskaitos.

„Tačiau dėl nesuprantamų priežasčių tą pačią dieną tuometinis meras Erikas Tamašauskas pasirašė trišalę sutartį ir federacijai buvo grąžinti antstolių išieškoti pinigai”, – teigė Įmonių finansinės veiklos skyriaus vedėjas V.Jurkevičius.

Sutartyje LČF įsipareigojo perduoti ledo šaldymo mašinos kompresoriaus įrangą ir 2002-aisiais surengti parodomuosius renginius, kuriuose dalyvautų Lietuvos dailiojo čiuožimo žvaigždės.

Po sutarties pasirašymo prarado postą

Vakar vėl kilus ginčams dėl minėtos sutarties teisėtumo, E.Tamašauskas teigė, kad nuo Tarybos narių dalis informacijos nuslėpta.

„Keistokai atrodo, kad būtent dabar vėl prisiminta sena istorija. Dėl savo parašo ant sutarties vieną kartą jau buvau nubaustas. Būtent tai tapo interpeliacijos pagrindu, po kurios praradau mero postą. Vėliau Specialiųjų tyrimų tarnyba atliko savo tyrimą. Pareigūnai konstatavo, kad mano parašas ant sutarties buvo „perteklinis” ir jokios įtakos neturėjo”, – teigė vicemeras.

E.Tamašauskas taip pat atkreipė dėmesį, jog, jį atstatydinus iš mero pareigų, naujoji valdančioji dauguma nesiėmė jokių žingsnių, kad sutartis būtų peržiūrėta.

„Pareikšdami interpeliaciją, politikai prisiėmė atsakomybę šį klausimą išspręsti kitaip, tačiau nieko nedarė”, – stebėjosi vicemeras.

Kreipėsi į Antikorupcinę komisiją

LČF atstovai neatsitiktinai nenori pripažinti skolos Savivaldybei. „Kauno dienos” turimi dokumentai liudija, kad tarpininkaujant federacijai nuo 1997-ųjų iki 2001-ųjų „Ledo arena” sulaukė apie 1,76 milijono litų investicijų. Lėšų skyrė ir Vyriausybė, ir privatūs rėmėjai. Tačiau šie pinigai nebuvo tinkamai įforminti Savivaldybės įmonės dokumentuose.

Tai patvirtino ir E.Tamašauskas. Liberalcentristų frakcijos, kuriai dar neseniai priklausė ir vicemeras, siūlymu šią istoriją turėtų ištirti miesto Tarybos Antikorupcinė komisija.

Vakarykščiame miesto Tarybos posėdyje netrūko ir dar skambesnių pasiūlymų. Vienas iš jų buvo toks: 200 tūkstančių litų išieškoti iš sutartį pasirašiusių E.Tamašausko ir Bendrojo skyriaus vedėjo Igno Levandavičiaus. Tačiau savo „dosnumu” visus pralenkė Kauno meras Arvydas Garbaravičius. Jis pasiūlė tą sumą paprasčiausiai padovanoti federacijai.

„Iš savo kišenės meras gali dovanoti kiek tik nori pinigų, tačiau nereikia painioti mokesčių mokėtojų lėšų su savo pinigais”, – replikavo socialdemokratas Gintautas Labanauskas.

Siūlo perduoti mokyklai

„Ledo arena” miesto politikams jau senokai tapo savotišku galvos skausmu. Neseniai LČF atstovai ją pasiūlė perduoti čiuožimo mokyklai. Taip būtų išspręstas ir finansavimo klausimas.

„Dėl įmonės įsiskolinimų nereiktų visos kaltės versti federacijai. Steigimo sutartyje Savivaldybė įsipareigojo kasmet mokėti 500 tūkstančių litų dotaciją. Tačiau šis pažadas nevykdomas”, – teigė vicemeras.

Tuo tarpu Kauno meras A.Garbaravičius teigė, kad „Ledo arena” priklauso vicemero E.Tamašausko kuruojamai sričiai. „Problemos turi būti sprendžiamos, o nelaukiama kol kažkas savaime išsispręs. Tai ne pirmas ir ne paskutinis atvejis, kai vicemerams primenu jų atsakomybę už kuruojamas sritis”, – tvirtino meras.

Arūnas Andriuškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.