A. Merkel nori padaryti Vokietiją „Europos varikliu”

Naujoji Vokietijos federalinė kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) nori, kad jos šalis vėl taptų „Europos varikliu”. Pirmajame savo oficialiame vyriausybės vadovės pranešime ji pabrėžė, kad plačioji koalicija daug užsibrėžė, nes neabejoja, kad daug kas yra įmanoma.

A. Merkel trečiadienį Bundestage geresnę partnerystę žadėjo ypač mažesnėms Europos Sąjungos (ES) šalims. Ji teigė gruodį įvyksiančiame ES viršūnių susitikime sieksianti „protingo kompromiso” ginče dėl finansų.

Naujoji kanclerė buvo už „glaudų ir garbingą, atvirą ir atsakingą santykį” su JAV ir strateginės partnerystės su Rusija plėtrą. „Garbingumas” turi vyrauti ir žmogaus teisių klausimais dialoge su kitomis šalimis.

A. Merkel Bundestagui užsiminė apie plačiosios koalicijos programą. Pagrindinė jos tema yra tęsti reformų politiką. Krikščionys demokratai ir socialdemokratai pažadėjo vyriausybei paramą. Tuo tarpu opozicija vyriausybės kursą vadino netinkamu.

Kanclerė pabrėžė, kad „labai gerai” nubrėžtos gairės valstybės finansams sanuoti. „Mums reikia ilgalaikės konsolidavimo strategijos”, – kalbėjo ji. Darbo rinkos politikoje turi būti užkirstas kelias piktnaudžiavimui ir išmėginti nauji instrumentai. Vokietijoje bedarbių skaičius siekia 4 milijonus.

A. Merkel ragino piliečius suprasti, kad taupymo priemonės ir pridėtinės vertės mokesčio padidinimas nuo 16 iki 19 proc. 2007 metais iš jų daug pareikalaus. Tačiau kai bus solidžios pajamos, bus ir daugiau erdvės investicijoms.

Vyriausybės pranešime nebuvo jokių netikėtų idėjų. Dėl principų buvo susitarta per keturias savaites trukusias krikdemų ir socdemų derybas dėl koalicijos. A. Merkel paragino piliečius ryžtis didesnėms laisvėms. Daugelis europiečių kaimynų rodo, kas yra įmanoma. „Vokietija gali tai, ką gali ir kiti”, – pabrėžė ji.

A. Merkel kartu patvirtino, kad bus laikomasi socialinio solidarumo sistemos. Pagyvenę žmonės, ligoniai ir vaikai ir toliau turėtų pasitikėti, kad jiems bus padėta.

A. Merkel kanclere buvo išrinkta prieš savaitę.

2005 12 01 07:34

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.