Su lazdelėmis, bet ne senukai

Mūsų kaimynai skandinavai gyvena sveikai. Helsinkio ir Kopenhagos gatvėse storulių sutiksi vos vieną kitą. Šiuose miestuose rytais, savaitgaliais ar po darbo dienos netrūksta sportuojančiųjų – ne tik jaunimo, bet ir žilagalvių senukų.

Bėgioja krosiukus

Ankstyvą rytą Kopenhagos parkuose bei skvereliuose, kurių čia išties gausu, prieš įtemptą darbo dieną gryname ore žvalumo semiasi šio didmiesčio gyventojai. Išsivedusieji pavedžioti šuniuką risnoja šalia krosiuką arba aktyviai mankštinasi gryname ore, o ne iš lėto vaikštinėja, kaip paprastai būna Lietuvoje.

Dažnas ir į darbą ar parduotuvę, susitikimą su draugais išsirengia dviračiu. Ši transporto priemonė čia labai populiari tarp įvairaus amžiaus žmonių. Bet ir darbo drabužiuose vyrauja sportinis ar minimalistinis klasikinis stilius, todėl apranga taip keliauti netrukdo.

Net pačiame Suomijos sostinės – Helsinkio centre gyvenantieji rytais bėgioja nuošalesnėmis gatvelėmis, palei jūrą, paplūdimius, uostus. Didesnių ir mažesnių jų čia begalės, taip pat ir šalia daugiabučių kvartalų. Mat kone kiekviena suomių šeima turi savo jachtą ar kokį kitą laivelį – šioje tūkstančių salų ir salelių bei ežerų šalyje tai įprasta.

Populiarus vandens sportas

Savaitgaliais Helsinkį supančios įlankos pražysta įvairiaspalvėmis burėmis – vandens sporto mėgėjai suomiai nelinkę laisvalaikiu sėdėti namuose ar kavinėse, daugelis užsiima mėgstama vandens sporto šaka: plaukioja burlentėmis ar jachtomis, populiaru irkluoti kanojas.

Rudens savaitgalį miestas ištuštėja. Gidu miesto turizmo agentūroje dirbantis suomis Kaje pasakoja, jog daugelis šeimų turi vasarnamius netoli miesto. Vasarą juose ir gyvena, keliai ir susisiekimas su didmiesčiais šioje šalyje geri, tad ne problema kasdien važinėti į darbą. Rudenį čia leidžia savaitgalius. Mėgsta grybauti, uogauti, daug vaikščioja miške.

Kaje sako, kad daugelyje suomių būstų, taip pat vasarnamiuose įrengtos saunos. Jų daug yra ir viešose vietose, sporto kompleksuose. Jei šalia nėra vandens telkinio, į kurį gali pūkštelėti gerai pasikaitinęs pirtelėje, tai tinka ir dušas ar baseinas.

Kone kiekvienas save gerbiantis suomis turi slides. Žiemą slidinėjimas tampa geriausiu laisvalaikio leidimo būdu. Ir mieste, ir užmiestyje yra daug slidinėjimo trasų, įrengiama daug čiuožyklų.

Šiaurinis vaikščiojimas

Suomijoje labai populiarus vadinamasis šiaurinis vaikščiojimas. Net viduryje dienos gali pamatyti Helsinkio gatvėmis sparčiai žingsniuojančius ir lazdomis mojuojančius žmones. Tarp jų nemažai senukų, kuriems, rodos, tik prieš saulutę šildytis, o jie sau žvaliai žingsniuoja.

Vaikščiojimo su lazdomis sporto šaka iš pradžių buvo naudojama kaip slidininkų treniruočių vasarą metodas. Vėliau jis išsivystė į atskirą fitneso pratimą. Šiaurinis vaikščiojimas mėgstamas visoje Europoje.

Vaikščiojimas pasiramsčiuojant specialiomis lazdomis kone dvigubai efektyvesnis nei paprastas, nes veikiamos kelios raumenų grupės. Treniruojamos ne tik kojos, bet ir viršutinė kūno dalis. Stiprėja nugaros, kaklo, pečių raumenys. Tai teigiamai veikia širdį, plaučius, jau nekalbant apie deginamas kalorijas.

Be to, šis sportas labai tinkamas dirbantiems sėdimą darbą, nes atpalaiduoja raumenis, kurie paprastai būna apkrauti sėdint. Kitas privalumas – šis vaikščiojimas nevargina sąnarių.

Rūpinasi darbdaviai

Pavaldinių sveikata rūpinasi ir darbdaviai. Apie 50 kilometrų nuo Helsinkio esančiame Niukslio nacionaliniame parke veikia nedidelis poilsio kompleksas su viešbučiu. Jį supa graži gamta, šalia ežeras, sporto aikštelės, ir, žinoma, pirtis. Čia įstaigos, kompanijos, organizacijos rengia darbuotojų mokymus, kaip įveikti stresą, įtampą, paskaitas skaito psichologai ir kiti specialistai.

Taip pat šiame komplekse žmonės mokomi sveiko gyvenimo būdo. Pagal specialias sveikos gyvensenos programas, sudarytas specialistų, jie pratinasi atsikratyti žalingų įpročių, sportuoti, sveikai maitintis. Kaip pasakojo šio centro darbuotoja, šios paslaugos labai populiarios – žmonės ir patys noriai investuoja į sveikatos išsaugojimą, atvyksta daug šeimų su vaikais.

Giedrė Budvytienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.