Autoritarinio rėžimo protrūkis Baltarusijos aukštojoje mokykloje

Pažangi ir aktyvi Baltarusijos ekonomikos universiteto studentė Tatjana Khoma pašalinta iš universiteto už laisvą nuomonės reiškimą ir aktyvų dalyvavimą tarptautinėje veikloje.

Spalio 11-13 dienomis Prancūzijoje, Reimso mieste vyko Europos nacionalinių studentų organizacijų (ESIB) suvažiavimas, kurio viena pagrindinių diskutuojamų temų – universitetų demokratiškumas. 2006 – iesiems metams buvo išrinkti šeši naujieji ESIB vykdomojo komiteto nariai. Tarp jų – ir Tatjana Khoma.

Tatjana, grįžusi po ESIB visuotinio suvažiavimo, buvo priblokšta žinios, jog ji, universiteto rektoriaus įsakymu, išbraukta iš studentų sąrašų.

Pasak rektoriaus, pašalinimo iš universiteto priežastis buvo ta, jog Tatjana neinformavo rektoriaus apie savo planuojamą kelionę į ESIB visuotinį suvažiavimą.

Nuo 2002 metų birželio mėnesio Vladimir Nikolaevič Šimov yra Baltarusijos ekonomikos universiteto rektorius. 1995 – aisiais V. N. Šimov buvo išrinktas Baltarusijos Respublikos Ekonomikos vice-ministru; nuo 1996 iki 2002 ėjo Baltarusijos Respublikos Ekonomikos Ministro pareigas.

Norvegijos studentų sąjunga (StL) paruošė peticiją (http://www.stlweb.no/signatures.asp), kurią jau pasirašė daugiau kaip 3500 studentų iš viso pasaulio.

Švedijos švietimo, mokslo ir kultūros ministras Leif Pagrotsky oficialiai paragino Baltarusijos ekonomikos universiteto rektorių neišmesti Tatjanos iš universiteto dėl kelionės į tarptautinį studentų renginį (Šaltinis: www.esib.org).

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga šiandien oficialiai kvies Lietuvos Švietimo ir mokslo ministrą Remigijų Motūzą prisidėti prie sektinos Švedijos švietimo, mokslo ir kultūros ministerijos iniciatyvos.

Su Baltarusijos studentų sąjunga ir jų atstove Tatjana LSAS glaudžiai bendradarbiauja daugiau nei dveji metai. Lapkričio 28 dieną Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentas Viačeslavas Palkevičius buvo susisiekęs su Tatjana Khoma. Artimiausiu metu ji ruošiasi atvykti į Lietuvą, kur bus aptariama, kuo LSAS gali padėti Tatjanai dabartinėje situacijoje. Šiuo metu nukentėjusi studentė konsultuojasi su teisininkais dėl tolimesnių veiksmų planų.

„Studentai neturėtų likti abejingi nedemokratiškiems Baltarusijos ekonomikos universiteto administracijos poelgiams, todėl rytoj, lapkričio 30 dieną, 14.30 LSAS kartu su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis, prie Baltarusijos ambasados dalyvaus protesto akcijoje” – teigė LSAS prezidentas Viačeslavas Palkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.