„Kauno keliuose” kompromiso neieškoma

Įmonės vadovai neleido surengti Darbo inspekcijos atstovų ir darbuotojų susitikimo

Masinio darbuotojų atleidimo iš bendrovės „Kauno keliai” priežastimis bei aplinkybėmis pradėjo domėtis Valstybinės darbo inspekcijos Kauno skyriaus specialistai, tačiau jiems nebuvo leista susitikti su skundus parašiusiais kauniečiais.

Susirinko veltui

Kaip jau rašėme, skandalingai privatizuotoje įmonėje „Kauno keliai” pastaruosius du mėnesius masiškai atleidžiami darbuotojai. Ne vieną dešimtmetį bendrovėje išdirbę kauniečiai tvirtina verčiami darbo sutartis nutraukti „šalių susitarimu” ir tenkintis naujųjų savininkų pasiūlyta minimalia kompensacija. Dauguma iš beveik šimto atleistų žmonių su naujųjų savininkų keliamomis sąlygomis sutiko, tačiau ne visi. Keliolika ilgamečių darbuotojų teigia nepasiduosią daromam psichologiniam spaudimui ir kovosią už jiems priklausančias išeitines kompensacijas. Dėl to jie jau kreipėsi ir į Valstybinę darbo inspekciją (VDI).

Praėjusią savaitę „Kauno kelių” administracijos patalpose turėjo įvykti darbuotojų ir VDI atstovų susitikimas, tačiau jis sužlugo net neprasidėjęs.

Pirmieji incidentai kilo jau prie įmonės teritorijos, esančios R.Kalantos gatvėje, vartų. Apsaugos darbuotojas nenorėjo praleisti į susitikimą atėjusių „Kauno kelių” darbuotojų. Iš kai kurių jų buvo jėga atimti darbo pažymėjimai, be kurių į įmonę neįeisi, o vienas oficialiai tebedirbantis vyras taip ir liko už vartų – apsauga atsisakė jį įleisti.

Psichologinis spaudimas sunkiai įrodomas

Kai grupelė žmonių susirinko administracijos patalpose, jų laukė nemaloni žinia. Nors į susitikimą atvyko ir „Kauno kelių” darbuotojai, ir Valstybinės darbo inspekcijos specialistai, ir profesinės sąjungos atstovai, jiems nebuvo leista sėsti prie bendro stalo.

„Kauno kelių” administracijos atstovai pareiškė, jog susitikimas bus atidėtas savaitei ar dviem, nes jame planuoja dalyvauti ir įmonės vadovas Žilvinas Vasiliauskas, kuris tądien buvo išvykęs į užsienį. Be to, susirinkusiesiems buvo priekaištaujama, jog į susitikimą atvyko ir įmonėje jau nebedirbantys asmenys.

Neformalus trumpas pokalbis tarp nepatenkintų darbuotojų ir VDI bei profesinės sąjungos atstovų įvyko koridoriuje. Pašnekesio, kurio metu netrūko emocijų ir abipusių kaltinimų, klausėsi ir „Kauno kelių” administracijos atstovai.

Daugiausia žmonės skundėsi dėl to, kad yra verčiami išeiti iš darbo, nors pasiūlytos sąlygos jų netenkina.

„Darbuotojai neatlaiko psichologinio spaudimo, jie jėga varomi eiti atostogų, o kai sugrįžta, paaiškėja, kad jų darbo vietose jau sėdi kiti žmonės”, – neslėpdami nepasitenkinimo tvirtino kauniečiai.

VDI Kauno skyriaus atstovė priminė, kad jeigu darbuotojai išėjo iš darbo savo noru arba šalių susitarimu, įrodyti, jog buvo daromas psichologinis spaudimas, bus labai sunku: „Kreipkitės į teismą ir įrodinėkite, kad buvote verčiami palikti darbą. Tačiau tai nebus lengva. O nenorintieji išeiti iš darbo neturi rašyti pareiškimų. Jūsų niekas to neprivers daryti”.

Įžvelgia konkurentų kėslus

Susitikime dalyvavęs Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos Kauno regioninio centro pirmininko pavaduotojas Zigmas Jančauskas ragino žmones pasinaudoti įstatymų suteiktomis teisėmis, o emocijas palikti nuošalyje.

„Raštu informuokite darbdavį, kokiomis sąlygomis sutinkate išeiti iš darbo. Visos derybos turi atsispindėti dokumentuose. Jeigu nebeturite darbo vietų ar jums nėra duodama darbo, turi būti fiksuojama priverstinė pravaikšta. Jeigu jūsų prašymo nepriimta, siųskite jį registruotu laišku”, – aiškino Z.Jančauskas.

„Kadangi mes nebeturime darbo vietų, tai sutinkame išeiti, tačiau darbdaviai mums turi sumokėti įstatymų numatytas kompensacijas”, – vienbalsiai kalbėjo darbuotojai, abejoję, ar jiems užteks ryžto ir sveikatos ginti savo teises.

Tuo tarpu „Kauno kelių” administracijos atstovai tikino, kad visiems darbuotojams yra ir parengtos darbo vietos, ir suplanuotos užduotys.

„Darbo atsirastų visiems, tačiau jie patys boikotuoja ir kelia triukšmą. Ne vieno prašėme neišeiti ir pasilikti, siūlėme net didinti atlyginimus, tačiau žmonės vis tiek išėjo”, – įrodinėjo administracijos atstovai, įžvelgę „konkurentų kėslus”.

„Kauno kelių” generalinis direktorius Žilvinas Vasiliauskas telefonu taip pat tvirtino, kad sukilusius darbuotojus kursto konkurentai: „Nustebome, kad kai kurie žmonės vienu metu dirba ir pas mus, ir konkurentų firmose. Visai neseniai išsiaiškinome, kad nuteka ir itin svarbi informacija iš mūsų įmonės”.

Vis dėlto VDI specialistai tyrimo metu tikisi išsiaiškinti, kiek skyrių ar padalinių buvo panaikinta „Kauno keliuose” ir kokiu pagrindu žmonės paliko šią įmonę.

Lina Navickaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.