Pirmas po Dievo

Suomija, 1944-ieji metai. II-asis pasaulinis karas artėja į pabaigą. Į karinę bazę okupuotoje Suomijos teritorijoje atvyksta jaunutė Tania (akt. Liza Bojarskaja). Jaunai romantiškai merginai viskas atrodo nepaprastai žavu: ir karinė bazė, ir tai, kad ji kovoja už tėvynės laisvę.
O ypač Tanią žavi povandeninio laivo vadas – kapitonas Marininas (akt. Dmitrij Orlov). Jis – tikras didvyris, pasižymėjęs ne viename mūšyje ir, galima sakyti, tikras laimės kūdikis. Visi kapitono žygiai vainikuojami pergalės, jis – bazės numylėtinis ir garsenybė. Romantikė Tania įsimyli iš pirmo žvilgsnio.
Tačiau ateina diena, kai virš didvyrio galvos susikaupia tamsūs debesys. Karinėje bazėje netikėtai pasirodo majoras Šarabidzė (akt. Michail Gomiašvili) atsiųstas ne ko nors kito, bet pačio saugumo – NKVD. Mat, jaunasis kapitonas Marininas pateko į pareigūnų akiratį dėl bajoriškos kilmės. Tuomet dar tarybinėje Rusijoje reikalas aiškus ir paprastas – jei Marinino kilmė bajoriška, jis tiesiog negali būti lojalus tarybinei valdžiai.
Kapitoną Marininą ima medžioti ne tik priešai, bet ir savi. Majoras Šarabidzė – užsispyręs, gudrus ir kantrus vyras, aklai tikintis, kad povandeninio laivo kapitonas yra tikrų tikriausias nusikaltėlis. Ir velniop visas jo pergales ir visus jo nuopelnus. It šakalas majoras ankštoje povandeninio laivo erdvėje laukia bet kokios progos, bet kokios kapitono Marinino klaidos…
Įtampai augant, Marininas pasijunta priremtas prie sienos. Dar vakar buvęs didvyriu, jis tampa nusikaltėliu. Atidavęs visas savo jėgas kovai su tėvynės priešais, kapitonas staiga priverstas gintis ir nuo buvusių žygio draugų.
O karas ilgai galvoti neleidžia… Mūšio lauke ne vieta asmeninėms tragedijoms ar simpatijoms. Ar gali tokiomis sąlygomis išlikti gležna romantiška meilė užsimezgusi giliai giliai po vandeniu ?
Karo metu povandininiame laive padėtis labia įtempta – juk arba tu, arba tave. Mūšio lauke viskas paprasta ir aišku – čia išsisklaido bet kokios abejonės ir tampa aišku, kas tikrieji priešai, o kas tikrieji draugai.

„Pirmas po Dievo” – jaudinanti drama apie tikruosius karo didvyrius. Tuos, kurie laimėjo karą, nugalėdami skausmą, baimę ir neviltį. Apie tuos, kurie net ir tokiomis sąlygomis širdyje nešėsi tikėjimą, draugystę ir meilę.

Pirmas po Dievo („Piervyj poslie Boga”)

veiksmo drama

Rusija; 2005 m.

Režisierius: Vasilij Čiginskij

Aktoriai: Dmitrij Orlov, Liza Bojarskaja, Michail Gomiašvili, Irina Bjorklund, Sergej Gorobčenko, Vladimir Gostiuchin, Viktor Suchorukov

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.