Slovakija prisijungė prie ERM-2

Slovakija, siekdama apsisaugoti nuo valiutos kursų svyravimų, anksčiau nei tikėtasi susiejo savo kroną su euru, pranešė šalies finansų ministras Ivanas Miklošas.

Vėlų penktadienį šalis prisijungė prie Valiutų keitimo kurso mechanizmo (ERM-2). Siekianti įsivesti eurą šalis ERM-2 turi praleisti mažiausiai dvejus metus, kad įrodytų savo šalies valiutos kurso stabilumą.

Anksčiau Slovakijos pareigūnai prie mechanizmo ketino prisijungti kitų metų antroje pusėje, tai jai formaliai leistų įsivesti eurą 2009 metais.

I. Miklošas žiniasklaidai teigė, kad ankstyvas šalies prisijungimas prie ERM-2 padės apsaugoti kroną nuo valiutos svyravimų didesnėse kaimyninėse šalyse, tokiose kaip Lenkija, Čekija bei Vengrija, kurios visos eurą įsivesti ketina vėliau nei Slovakija.

„Mes tikimės, kas prisijungimas prie ERM-2 išskirs kroną investuotojų akyse ir apsaugos ją nuo regioninės įtakos, kuri praeityje yra sukėlusi didelių kronos kurso svyravimų”, – teigė finansų ministras.

Paskelbdama apie prisijungimą Europos Sąjunga (ES) teigė, jog krona buvo susieta su euru 38,455 kronos už eurą kursu.

Nuo nustatyto kurso krona euro atžvilgiu gali brangti ir pigti 15 proc.

Intervencijos ribas, kurias peržengus Europos centrinis bankas (ECB) įsikiš į rinką ir supirks arba parduos kroną, kad palaikytų nustatytą jos kursą, ECB ir nacionalinis Slovakijos bankas praneš pirmadienį.

I. Miklošas teigė, kad Slovakija nėra formaliai įsipareigojusi veikti kronos kurso svyravimus plius/minus 15 proc. intervale.

2005-11-28 06:59

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.