Šaras kovoja dėl vietos po saule

Geriausias Europos krepšininkas Šarūnas Jasikevičius šiuo metu sparčiai mokosi NBA abėcėlės. Aikštėje vidutiniškai praleidžiantis po 18 minučių ir pelnantis po 8,5 taško, „Indiana Pacers” įžaidėjas ir Lietuvos krepšinio pasididžiavimas vis dažniau pelno komandos stratego Riko Karlaislo pasitikėjimą ir žaidžia lemiamais momentais. Spinduliuojantis energija Š.Jasikevičius stengiasi ja užkrėsti ir kai kada apatiškus komandos draugus.

Ir nors debiutas NBA Šarui netapo sukrėtimu, jis neslepia, kad adaptuotis stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje yra nelengva.

Nesigaili išvykęs į NBA

Šarūno tėvai Rita ir Linas Jasikevičiai stebėjo trejas sūnaus rungtynes Indianapolyje. Šaras nutarė padaryti staigmeną ir pakvietė tėvus pažiūrėti pirmųjų jo rungtynių „Conseco Fieldhause” arenoje. Pamatę, kaip gyvena ir sportuoja jų sūnus, Jasikevičiai namo grįžo tvirčiau tikėdami, jog Šarūnui pavyks įsitvirtinti NBA.

Vis dėlto pritapti NBA net tokiam užsigrūdinusiam ir visko mačiusiam krepšininkui kaip Š.Jasikevičius nėra lengva.

„NBA žaisti yra sunku, bet, tiesą sakant, maniau, kad bus dar sunkiau”, – tėvams prasitarė Š.Jasikevičius.

Jis tikisi, kad visiškai į NBA žaidimo vėžes turėtų įeiti įpusėjus sezonui, tuomet galbūt išsikovos ir vietą starto penkete. Šaras jaučia, kad juo vis labiau pasitikima.

L.Jasikevičius neabejoja, kad sūnus nepasitenkins antraeiliu vaidmeniu NBA: „Galbūt jam sutrukdys traumos, galbūt jam kai kada nesiseks, bet jis tikrai kovos ir kops aukštyn”.

Šarūnas su tėvu ne kartą diskutavo, ar jam vertėjo vykti į NBA.

„Šarui įrodinėti jau nieko nebereikia, todėl ne kartą svarstėme, ar jis nepadarė klaidos, vykdamas į NBA. Vis dėlto, nepaisant kai kurių niuansų, tai yra stipriausia pasaulio krepšinio lyga. Didžiulį įspūdį daro arenos, varžybų organizacija, tad kodėl to nepamačius savo akimis, neišbandžius savo jėgų, jeigu yra tokia galimybė? – kalbėjo L.Jasikevičius. – Esu buvęs daugelyje Europos krepšinio salių, tačiau tokio įspūdingo varžybų organizavimo, kaip NBA, niekur nemačiau. Kiekvienos NBA rungtynės yra didelė šventė su koncertais, šou programomis”.

Namus tvarko lietuvė

Š.Jasikevičius įsikūrė miegamajame Indianapolio rajone. Jis pasirinko trijų aukštų name esantį ir puikiai įrengtą 200 kv. m butą. Aplink namą tyvuliuoja tvenkiniai, plaukioja gulbės.

Europos krepšinio žvaigždės namus tvarko lietuvė. Š.Jasikevičius ją pasamdė visiškai atsitiktinai. Paskambinęs pažįstamų nurodytu telefonu, Šarūnas su namų tvarkytoja pradėjo kalbėti angliškai. Išgirdusi būsimojo kliento vardą, paklausė iš kur jis yra. Ji, pasirodo, į Indianapolį atvyko iš Šiaulių.

Šaras važinėja naujausio modelio „Mercedes-Benz” automobiliu, be to, klubo rėmėjai jam dar skyrė visureigį, nes žiemą Indianapolyje būna daug sniego.

Kai išskrenda rungtyniauti į kitus miestus, „Pacers” žaidėjai automobilius palieka oro uoste. Jiems nereikia įveikti jokių oro uosto formalumų, nes krepšininkai eina per specialų įėjimą tiesiai prie atskirame take stovinčio komandos lėktuvo.

Arena įsikūrusi miesto centre

Didžiulė 20 tūkstančių žiūrovų talpinanti „Conseco Fieldhause” arena yra įsikūrusi pačiame Indianapolio centre. L.Jasikevičiaus teigimu, tai puikiausias atsakymas visiems skeptikams, manantiems, kad negalima statyti modernaus sporto ir pramogų komplekso Kaune, Nemuno saloje. Automobiliams statyti yra skirti du daugiaaukščiai garažai.

„Niekada prie arenos nematėme jokių transporto kamščių. Nemažai žmonių į rungtynes atvyksta pėsčiomis, nes tai jiems – tarsi šventė, kai galima pasėdėti kavinėse”, – pasakojo L.Jasikevičius.

Žiūrovai šiltai priima žaidėjus, ploja ne tik už metimus, bet ir už puikius perdavimus. Vis dėlto jie Jasikevičiams paliko prieštaringą įspūdį. Sirgaliai audringai palaiko komandą, kai ji laimi, tačiau kai atsilieka, arenoje būna beveik tylu. Nemaloniai nuteikdavo, kai jie, nešini maisto paketais, sugalvodavo sugrįžti į savo vietą likus 15 sekundžių iki kėlinio pabaigos arba tuo metu sugalvodavo išeiti. Kai kurie taip migruodavo nuolat.

Už 800 metrų nuo arenos yra amerikietiškojo futbolo stadionas. Visa tai išsitenka maždaug 800 tūkstančių gyventojų turinčio miesto centre.

Indianapolis nuo Klivlendo nutolęs per 500 km, nuo Čikagos – 300 km. Laisvą dieną Šarūnas su tėvais buvo nuvykęs pasižvalgyti į Amerikos lietuvių sostine vadinamą Čikagą.

Į treniruotę – su laikraščiais

Nuo namų iki salės Š.Jasikevičiui reikia važiuoti maždaug 15-20 minučių. Rytais pakeliui į treniruotę jis dar stabteli spaudos parduotuvėje, nes privalo nupirkti du komplektus „USA Today” laikraščių. Tai – naujoko pareiga. Kitas „Pacers” debiutantas Denis Greidžeris rytais žaidėjams veža spurgas ir kavą. Tokios nerašytos taisyklės naujokams galioja visuose NBA klubuose.

„Šarūnas yra vadinamas pagyvenusiu naujoku, todėl jam skirtos lengvesnės pareigos”, – sakė L.Jasikevičius. „Pacers” treniruojasi vieną kartą per dieną. Tačiau jeigu per rungtynes žaidėjas aikštėje praleidžia mažiau nei 10 minučių, po mačo jam dar tenka treniruotis.

Treniruotės Š.Jasikevičiui atrodo gana lengvos. Todėl į pratybas jis atvyksta anksčiau, pasimankština, nueina į treniruoklių salę, po treniruotės lieka pamėtyti. Po to dar taikomos įvairios procedūros. Iš namų išvykęs pusę dešimtos, sugrįžta apie trečią valandą po pietų.

„Šarūnas nori dirbti, nes jis kovoja dėl vietos starto penkete”, – tvirtino L.Jasikevičius.

Treniruotės vyksta ir kelionės dieną. Tuomet iškart po pratybų komanda vyksta į oro uostą. Lėktuve sportininkai ir pavalgo, ir pailsi.

Trūksta komandinio žaidimo

Jasikevičiai žiūrėjo dvejas „Pacers” rungtynes „Conseco Fieldhause” arenoje – su „Philadelphia 76ers” (109:111) ir „Miami Heat” (95:90).

Pirmasis mačas L.Jasikevičiui paliko slogų įspūdį: „Žaidėjai vaikščiojo po aikštę, gynėsi baisiai, todėl varžovai vienu metu pirmavo 18 taškų skirtumu. Aikštėje pasirodęs Šarūnas truputį pagyvino žaidimą, ketvirtajame kėlinyje skirtumas sumažėjo iki 2 taškų, tačiau iš esmės taip ir nesupratau, kaip „Pacers” žaidžia. Mūsų treneriai už tokį žaidimą būtų vėją sukėlę, tačiau Rikas Karlaislas išliko ramus. Pasak Šarūno, jis yra labai demokratiškas žmogus ir viską bando išspręsti demokratiškais principais”.

Laimėtame mače su „Miami Heat” Š.Jasikevičius žaidė ir trečiajame, ir visą ketvirtąjį kėlinį. Likus žaisti 14 sek., jis pataikė labai svarbų dvitaškį, padidindamas savo komandos persvarą iki trijų taškų – 93:90.

Š.Jasikevičius tikisi, kad jam galbūt pavyks įnešti komandinio žaidimo dvasios, nes kol kas „Pacers” nevengia individualių veiksmų.

„NBA laimi būtent komandinį krepšinį žaidžiančios ekipos – „Detroit Pistons”, „San Antonio Spurs”, „Dallas Mavericks”. Juk apsiginti vienas prieš vieną yra lengviau nei prieš komandines pastangas”, – kalbėjo NBA subtilybėmis besidomintis L.Jasikevičius.

Taktiką greitai suprato

Ar nebuvo sunku Š.Jasikevičiui suprasti komandos žaidimo taktiką? Juk dėl tokios priežasties, regis, kol kas NBA neįsitvirtina Arvydas Macijauskas.

L.Jasikevičiaus teigimu, Šarūnui dėl derinių supratimo nekilo jokių problemų: „Jis daug metų žaidžia įžaidėju, puikiai supranta krepšinį ir moka „skaityti” žaidimą. Šarūnas aikštėje yra kūrėjas ir gali susikurti progų. Be to, jis Amerikoje jis yra žaidęs anksčiau – NCAA lygoje. Studentų krepšinis skiriasi nuo NBA, tačiau principai yra tie patys. Ir šiaip Šarūnas žiūri labai daug rungtynių, jas analizuoja, viskuo domisi. Jis pats stengiasi tobulėti. Tai jam padeda dabar”.

Prieš Š.Jasikevičiaus atvykimą į NBA buvo daug kalbėta, jog silpnoji lietuvio vieta – gynyba. Tačiau šis mitas, pažiūrėjus keletą „Pacers” rungtynių, bliūkšta, nes kai kurie komandos žaidėjai, netgi priskiriami lyderiams, gindamiesi turi gerokai daugiau problemų.

Žaidžiant su „Milwaukee Bucks”, ketvirtajame kėlinyje „Pacers” pirmavo 12 taškų, Š.Jasikevičius, tą vakarą atakavęs 100 proc. taiklumu ir pelnęs 9 taškus, užtikrintai valdė komandą. Vis dėlto, baigiantis rungtynėms, treneris lietuvį pakeitė. „Pacers” pralaimėjo vienu tašku.

Per paskutines pusantros minutės „Pacers” nepataikė 8 baudų. Kai pergalė pradėjo slysti iš rankų, Š.Jasikevičius treneriui tarstelėjo, kad reikėtų išleisti krepšininkus, pataikančius baudas. Tuo metu R.Karlaislas patylėjo, tačiau po rungtynių pripažino, jog padarė klaidą išleidęs į aikštę žaidėjus, blogai metančius baudas.

Š.Jasikevičius atvirai sako, kad kai kuriems žaidėjams reikia gero botago, nes jie nei per treniruotes stengiasi, nei per rungtynes.

Konkurencija patinka ne visiems

Vyresni žaidėjai Šarūno apskritai klauso, tik su jaunesniais būna visko. Juos dažniausiai įleidžia kelioms minutėms, tai jie ir pradeda siausti, kad kažką įrodytų.

Pagrindinis „Pacers” įžaidėjas Džamalis Tinslis yra pranašesnis už lietuvį žaidžiant vienas prieš vieną, jis labiau patyręs, bet poziciniame krepšinyje yra stipresnis Š.Jasikevičius. Be to, jis taikliau atakuoja, ypač nuo baudų metimo linijos.

Beje, po minėtos pergalės prieš „Miami Heat”, kai teko daugiau pasėdėti ant suolo, Dž.Tinslis iš arenos išėjo tylėdamas, net nestabtelėjęs prie autografų medžiotojų.

„Tai – NBA kasdienybė, nors tokių niuansų, tik labiau paslėptų, pasitaiko ir Europos klubuose”, – sakė L.Jasikevičius.

Š.Jasikevičius dažnai truputį pažaidžia pirmajame ar antrajame kėlinyje, po to į aikštelę sugrįžta trečiajame arba ketvirtajame. Įvertinus daugybę pauzių, būna, kad Šarūnas antrą kartą į aikštę sugrįžta daugiau kaip po valandos, kai visi raumenys jau būna atvėsę. Jis nerimauja, kad žiemą bus dar sunkiau, nes „Conseco Fieldhause”, sakoma, yra šalta salė.

G.Peitonui lietuvis – lyg juoda katė

Įdomi akistata aikštėje Š.Jasikevičiaus laukė su 37 metų „Miami Heat” gynėju Gariu Peitonu. Šis krepšininkas jaučia turįs nesuvestų sąskaitų su lietuviu nuo Sidnėjaus olimpiados pusfinalio rungtynių. 27 taškus pelniusį Šarą nesėkmingai bandė dengti ir G.Peitonas, ir T.Hardavėjus.

Tuomet G.Peitonas aikštelėje Šarūnui grasino: „Palauk, atvažiuosi į Ameriką, tada mes atsiskaitysime”. O žodžio kišenėje neieškantis Šaras atkirto: „Tu dabar įrodyk, kad esi geresnis”.

Tačiau kol kas G.Peitonui nepavyko savo pranašumo prieš lietuvį įrodyti ir NBA. Indianapolyje per „Pacers” ir „Heat” dvikovą Š.Jasikevičiui teko dengti garsųjį NBA gynėją. L.Jasikevičius pasakojo, kad jau per pirmąją G.Peitono ataką Šarūnas perėmė iš jo kamuolį ir nubėgęs pelnė du taškus. Po kurio laiko G.Peitonas, vėl pabandęs įveikti lietuvio gynybą, buvo nubaustas pražanga puolime. O jų dvikova baigėsi tuo, kad pašokdinęs amerikietį prie tritaškio linijos Š.Jasikevičius išprovokavo jo pražangą ir metė tris baudas. G.Peitonas buvo pasodintas ant suolo.

Draugai susitiko aikštelėje

Ketvirtadienį įvyko dar viena Š.Jasikevičiaus akistata, tik šįkart – daug malonesnė. „Pacers” namuose žaidė rungtynes su Žydrūno Ilgausko „Cleveland Cavaliers”. Po daugelio metų pertraukos du nuo vaikystės draugaujantys krepšininkai susitiko akis į akį aikštelėje. Rungtynes užtikrintai 98:76 laimėjo „Pacers”, o Š.Jasikevičius, pelnęs 17 taškų, sužaidė rezultatyviausias savo rungtynes NBA.

Šaras Ž.Ilgauską buvo aplankęs Klivlende prieš sezoną. Prasidėjus NBA čempionatui, abu žaidėjai daugiausia bendrauja telefonu ir žinutėmis.

Ž.Ilgauskas neseniai Šarūnui pasigyrė, kad įsigijo niufaundlendų veislės šunį. Kai Šaras įspėjo Žydrūną, kad teisingai auklėtų šunį, kad šis, atvykus į svečius, maloniai priimtų jį, irgi pajuokauti mėgstantis Žydrūnas išpoškino: „Aš jį kasdien per snukį mušu tavo nuotrauka”.

Abu lietuviai ir jų tėvai planuoja kartu atšvęsti Kalėdas Klivlende.

Amerikoje pasigenda draugės ir bičiulių

Šarūnas stebisi, jog komanda nerengia bendrų vakarienių, nesusitinka visi kartu su šeimomis. Žaidžiant Europoje žaidėjų santykiai buvo daug šiltesni.

„Šarūnas gerai sutaria su visais. Bet tokių nuoširdžių santykių, kaip Ispanijoje ar Izraelyje, Amerikoje nėra. „Barcelona” ir „Maccabi” žaidėjai būdavo kaip viena šeima”, – pasakojo L.Jasikevičius.

Daugybę draugų visoje Europoje turintis žaidėjas Indianapolyje jų pasigenda, jaučiasi vienišesnis.

„Asmeninis gyvenimas nėra svarbiausias dalykas žaidžiant NBA, tačiau vienatvės jausmas sukelia tam tikrą diskomfortą”, – tvirtino R.Jasikevičienė.

Š.Jasikevičius ne kartą pusiau juokais, pusiau rimtai tvirtino, kad ves tik sulaukęs 30-mečio. Jubiliejus jau ne už kalnų – kovo 5 dieną. Šiuo metu krepšininko širdį yra pavergusi žavi žydė, buvusi „Mis pasaulis” Linor Abargil, nors apie vestuves jis kol kas neužsimena.

Tel Avive gyvenanti aktorė negali nuolat būti kartu su Šarūnu Amerikoje, nes dirba. Ji vaidina monospektakliuose ir veda televizijos laidą. Į JAV Linor atvyksta tik kelioms dienoms, kai gali ištrūkti iš teatro. Švelni ir mokanti bendrauti mergina pelnė ir Šarūno tėvų simpatijas.

Ar poros meilės neatšaldys juos skiriantis vandenynas, parodys laikas.

Įskaudino LKF vadovo žodžiai

Į klausimą, ar Šarūnas tikrai nesirengia atstovauti Lietuvos rinktinei pasaulio čempionate Japonijoje, L.Jasikevičius atvirai atsakė: „Šarūnas yra gerokai supykęs ant Lietuvos krepšinio federacijos prezidento už jo pareiškimus”.

Krepšininką įskaudino Vlado Garasto išankstiniai svarstymai apie tai, kuriuos žaidėjus ims į rinktinę, kurių – ne. Taip pat ir teiginys, kad krepšininkui užtenka dviejų savaičių poilsio po sezono. Į pastabą, kad V.Garastas, dalydamasis mintimis galvoje turėjo tikrai ne Š.Jasikevičių, L.Jasikevičius atkirto, kad tuomet geriau įvardyti konkrečias pavardes.

„Skaitydamas federacijos vadovo pasisakymą žurnale, Šarūnas kraipė galvą ir stebėjosi. Sako, jeigu manęs nereikia, galiu nežaisti. Federacijos prezidentas turėtų atsakingiau rinkti žodžius, – pasakojo apie sūnaus nuotaikas L.Jasikevičius. – Šarūnas 13 metų atidavė Lietuvos rinktinėms. Poilsio turėjo tik po nesėkmės Turkijoje ir šiemet”.

Dovilė Kamarauskienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.