A. Merkel – už geresnius santykius su mažosiomis ES šalimis

Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) interviu naujausiam savaitraščio „Focus” numeriui patvirtino norinti kitaip sudėlioti šalies užsienio politikos akcentus.

„Tikrai bus suintensyvinti santykiai su mažosiomis Europos Sąjungos (ES) šalimis ir transatlantiniai ryšiai”, – pareiškė naujoji Vokietijos vyriausybės vadovė. Bet ji pridūrė, jog tai nėra nepalankus signalas kitoms šalims.

A. Merkel buvo prisaikdinta Vokietijos vyriausybės vadove antradienį. Artimiausią trečiadienį ji Bundestage supažindins su savo kabineto programa.

Savaitraštis primena, kad A. Merkel kritikavo pernelyg glaudžius, jos manymu, buvusio kanclerio Gerhardo Šrioderio (Gerhard Schroeder) santykius su Prancūzija ir Rusija. Jo valdymo laikotarpiu Vokietijos ir JAV santykiai atšalo, pirmiausia dėl skirtingo dviejų šalių požiūrio į karą Irake.

Interviu „Fokus” kanclerė pareiškė, jog Vokietijai reikalinga tiek strateginė partnerystė su Rusija, tiek glaudi sąjunga su Jungtinėmis Valstijomis. Ji taip pat paragino Prancūziją ir Didžiąją Britaniją siekti kompromiso ES biudžeto 2007-2013 metams klausimu.

Stasys Gimbutis

2005-11-27 14:04

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.