Popiežius patvirtino nusistatymą prieš kontracepciją ir dirbtinį apvaisinimą

Popiežius Benediktas XVI penktadienį davė aiškiai suprasti, kad jis nesvarsto galimybių pakeisti neigiamą Romos katalikų bažnyčios nusistatymą dėl kontracepcijos ar dirbtinio apvaisinimo.

78 metų konservatyvių pažiūrų pontifikas šias pastabas išsakė per vizitą Džemelio ligoninėje ir universiteto komplekse, kur velionis popiežius Jonas Paulius II prieš mirtį per du kartus praleido keturias savaites.

Kalbėdamas medicinos fakulteto akademinių metų pradžios ceremonijoje, Benediktas XVI pagyrė šios įstaigos darbą studijuojant nevaisingumą.

„Man svarbu jums pasakyti, kad (šis institutas) yra brangus mano širdžiai”, – sakė jis.

Benediktas XVI paminėjo 1968 metų popiežiaus Pauliaus VI encikliką „Humanae Vitae’, kuri uždraudė visas dirbtines gimimų kontrolės formas ir dėl to gana ryškiai suskaldė Bažnyčią.

Jis gyrė encikliką, kurioje atvirai pritariama natūraliam gimimų reguliavimui ir įvardijama Bažnyčios pozicija įveikti nevaisingumą „natūraliu būdu”.

Pagal Bažnyčios mokymą niekas neturi teisės trukdyti natūraliam gyvybės perdavimui, todėl ji draudžia kontracepcijos priemones, tokias kaip tabletės nuo pastojimo ar prezervatyvai.

Vatikanas leidžia tik natūralią šeimos planavimo praktiką, pavyzdžiui, porų susilaikymą nuo lytinių santykių tuo metu, kai moteris gali pastoti.

Per viešnagę Džemelio komplekse Benediktas XVI priminė, kaip visas pasaulis buvo įsmeigęs akis į šią ligoninę vasario ir kovo mėnesiais, kai netoliese esančiame pastate gydėsi popiežius Jonas Paulius II.

„Iš savo ligoninės palatos popiežius davė visiems neprilygstamą pamoką apie krikščionišką gyvenimo ir kančios jausmą”, – teigė popiežius.

Bažnyčios vadovas padėkojo ligoninės personalui, kuris prižiūrėjo Joną Paulių II paskutinėmis jo gyvenimo dienomis ir teigė tikįs, kad velionis popiežius padės jiems visiems „gauti atpildą danguje”.

Vaidotas Beniušis

2005-11-25 16:30

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.