Lenkija atskleidė slaptus Varšuvos pakto dokumentus

Lenkija penktadienį atskleidė slaptus buvusio Varšuvos pakto dokumentus, kurie patvirtina, jog sovietų karinis aljansas galimo karo su NATO metu buvo pasirengęs smogti branduolinius smūgius Europos valstybėms.

„Šie dokumentai yra svarbūs šviečiant visuomenę apie tai, kaip Lenkija prieš savo valią buvo Sovietų Sąjungos sąjungininkė Šaltojo karo metu”, – spaudos konferencijoje pareiškė gynybos ministras Radoslavas Sikorskis (Radoslaw Sikorski).

Jis nurodė perduodąs maždaug 700 dokumentų, kurie iki šiol buvo slaptai laikomi Nacionaliniame atminimo institute, kur juos išstudijuos istorikai.

Viename dokumente esantis žemėlapis rodo sovietų ir Rytų Europos karių judėjimą ir branduolinių smūgių taikinius per galimą karą tarp Varšuvos pakto ir NATO.

„Šis žemėlapis sukrečia ir pribloškia. Jis rodo, kad mūsų buvo paprašyta dalyvauti operacijoje, dėl kurios ji galėjo būti sunaikinta branduoliniu ginklu”, – pridūrė jis.

Valdžioje esantys dešinieji, kurie rugsėjo mėnesio rinkimuose į parlamentą įveikė kairiuosius, pažadėjo atskleisti komunistinio laikotarpio archyvus, kad lenkai sužinotų visą tiesą apie komunistų valdžią, kuri į Lenkiją įvesta po Antrojo pasaulinio karo.

R. Sikorskis taip pat sakė, jog dokumentai padės daugiau sužinoti apie Varšuvos pakto invaziją į Čekoslovakiją 1968-aisiais, kuri sužlugdė viltis dėl komunistinės sistemos reformavimo.

Dokumentai gali pasirodyti labai nemalonūs buvusiems aukšto rango komunistams ir kariškiams, tokiems kaip generolas Voicechas Jaruzelskis (Wojciech Jaruzelski), kuris, eidamas partijos vadovo ir ministro pirmininko pareigas, 1981 metais dėl „Solidarumo” veiklos įvedė karo padėtį.

V. Jaruzelskis tvirtina, kad jis buvo priverstas taip pasielgti, siekdamas išvengti sovietų pajėgų invazijos į Lenkiją. Tuo tarpu rinkimus laimėjusi konservatyvių pažiūrų partija Teisė ir teisingumas teigia, kad karo padėties paskelbimas buvo nusikaltimas prieš Lenkijos žmones.

Vaidotas Beniušis

2005-11-25 15:59

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.