Opozicijai neleista net užsiminti apie komisiją

Po to, kai valdančiosios daugumos balsais buvo nuspręsta perkelti į antradienio posėdį klausimų dėl parlamentinių tyrimo komisijų sudarymo praktikos svarstymą, opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus vedama iš salės išėjo veik visa opozicija. Opozicijos atstovai pareiškė, kad Seimas galutinai pateko į „valdomos demokratijos” gniaužtus.

Pasigedo dokumento

Konservatorių frakcijos iniciatyva praėjusią savaitę buvo surinkti 47 Seimo narių parašai, kuriais reikalauta į artimiausio, t.y. vakarykščio, posėdžio darbotvarkę įtraukti parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos rekomendacijas dėl laikinųjų tyrimo komisijų sudarymo. Seimo Statutas numato, kad, reikalaujant ne mažiau kaip penktadaliui Seimo opozicijai atstovaujančių parlamentarų, klausimas privalomai įtraukiamas į posėdžio darbotvarkę.

Tačiau valdančioji dauguma kaip įmanydama stengiasi net iš tolo neprileisti opozicijos prie tokių klausimų, kuriuos svarstant vėl kiltų diskusijos dėl galimybės ar būtinybės sukurti laikinąją tyrimo komisiją premjero Algirdo Brazausko šeimos verslo reikalams ištirti. Vakar, motyvuodama tuo, kad prieš šį numatytą svarstymą Seimo posėdžių sekretoriate nebuvo įregistruotas jokio dokumento projektas, valdančioji dauguma pasiūlė daryti svarstymo pertrauką ir atidėti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algirdo Monkevičiaus pranešimą apie komisijos sprendimus, susijusius su laikinųjų komisijų sudarymo praktika. Dėl socialdemokratų inicijuoto pasiūlymo atidėti šią temą buvo balsuojama net du kartus. Abu kartus valdančiajai daugumai pavyko nurungti opoziciją. Iš karto po antrojo balsavimo opozicija vieningai atsistojo ir, vedama konservatorių ir opozicijos lyderio A.Kubiliaus, paliko posėdžių salę.

Parengs bendrą nutarimo projektą

Atskiroje salėje pasitarę apie ketvirtį valandos, opozicijos atstovai nusprendė vakar į Seimo posėdžių salę nesugrįžti.

„Seimo opozicija turėjo protestuodama palikti Seimo salę, kadangi valdančioji dauguma, kupina kažkokių paniškų baimių, pabandė atimti dar vieną mažumos teisę, tai yra, surinkus 47 parašus, turėti galimybę svarstyti tuos klausimus, kurie mažumai rūpi”, – po opozicinių frakcijų pasitarimo žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pasak jo, buvo sutarta, kad opozicija iki kito antradienio vieningai parengs specialų nutarimo projektą, kuriame būtų siūloma Etikos ir procedūrų komisijos išvadas dėl premjero Algirdo Brazausko komisijos pripažinti kaip sprendimą, kurį Seimas turi įgyvendinti. „Tokiu atveju tektų vėl grįžti atgal prie tų procedūrų, per kurias Seimo mažumos teisė sudaryti komisiją buvo atimta. Jei nebūtų atsižvelgta į Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadas, mes keltume klausimą, kam iš viso tokia Etikos komisija Seime yra reikalinga, nes žaidžiama ir be taisyklių, ir be teisėjų”, – kalbėjo A.Kubilius.

„Galima tik pridurti, kad taisyklės yra. Taisykles susikūrė pati valdančioji dauguma. Tai „valdoma demokratija”. Teisinga yra tik tai, ką jie nutaria. Ir taip, matyt, bus visus ateinančius trejus metus”, – pridūrė Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Algis Čaplikas.

Pasijuto apgautas

Tuo tarpu vakar pavakare Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialliberalas A.Monkevičius, „darbietis” Skirmantas Pabedinskas, socialliberalė Nijolė Steiblienė ir liberalė Dalia Teišerskytė įregistravo Seimo nutarimo projektą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą.

Nutarimu siūloma kreiptis į Konstitucinį Teismą prašant ištirti, ar Seimo Statuto nuostata, numatanti, kad „jeigu ne mažesnė kaip 1/4 Seimo narių grupė raštu pareikalauja sudaryti laikinąją kontrolės ar tyrimo komisiją, tokią komisiją Seimas turi sudaryti artimiausio posėdžio metu”, neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintam Seimo nario laisvo mandato principui.

Anksčiau tokį kreipimosi į Konstitucinį Teismą projektą buvo žadėję parengti valdančiųjų frakcijų seniūnai. Tačiau A.Monkevičius sakė galiausiai supratęs, kad tokie pažadai tebuvo apgavystė. „Aš pasijutau apgautas. Man buvo žadama, kad toks nutarimo projektas bus parengtas labai greitai pačių valdančiųjų frakcijų. Bet šiandien pamačiau, kad iš tikrųjų nieko nevyksta, todėl pats nusprendžiau inicijuoti tokį kreipimąsi ir tikiuosi, kad Seime pakaks balsų jį kitą antradienį priimti”, – sakė A.Monkevičius.

Arūnas Ivaškevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Opozicijai neleista net užsiminti apie komisiją"

  1. Lina

    Tas plėšymasis bjaurus. Blogiausia yra tai , kol valdžia pešasi, mes eiliniai piliečiai esame palikti likimo valiai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.