Europos Taryba pradėjo tyrimą dėl tariamų CŽV kalėjimų

Pasklidus gandams apie slaptą kalinių gabenimą ir slaptus JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimus Europoje, Europos Taryba pradėjo formalų tyrimą. Apie tai trečiadienį Strasbūre paskelbė generalinis sekretorius Teris Deivis (Terry Davis). Jis pareiškė iš 45 organizacijai priklausančių šalių pareikalavęs informacijos apie tai, ar jos žinojo apie spėjamų teroristų gabenimą per jų teritoriją ar netgi buvo su tuo susijusios. Šalys įsipareigojo atsakyti į tokius paklausimus dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų.

Jau prieš dvi savaites Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja įgaliojo deputatą Diką Martį (Dick Marty) pasidomėti kaltinimais. Antradienį jis Paryžiuje pareiškė, jog kol kas neturi įrodymų apie slaptą kalinių gabenimą per Europą, tačiau rimtai vertintinų požymių yra.

Todėl D. Martis paprašė JAV vyriausybės pasiaiškinti dėl 31 lėktuvo, kurie siejami su CŽV. Pasak žiniasklaidos, šiais lėktuvais buvo gabenami spėjami teroristai ir lėktuvai tūpdavo Europoje.

Suomijos ministras pirmininkas Matis Vanhanenas (Matti Vanhanen) trečiadienį paskelbė, jog šalies žinybos tirs vieno „Hercules” tipo transportinio lėktuvo tarpinį nusileidimą Helsinkyje 2003 metų gegužės 16 dieną. Šis su CŽV siejamas lėktuvas, Švedijos laikraščio „Borgabladet” informacija, skrisdamas iš Frankfurto nusileido Helsinkyje ir tada vėl pakilo skrydžiui į Stokholmą.

Pirmadienį ES užsienio reikalų ministrai susitarė pareikalauti iš JAV vyriausybės informacijos apie tariamus slaptus kalėjimus Europoje ir slaptą kalinių gabenimą.

2005-11-24 08:22

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.