Europiečiai Kalėdas sutiks tuštesnėmis piniginėmis

Didelė dalis šių metų Kalėdų dekoracijų parduotuvių lentynose greičiausiai atsidurs šiukšlynuose, nes europiečiai yra priversti susiveržti diržus, rodo konsultacinės kompanijos „Deloitte” atliktos apklausos rezultatai, remdamasi „EUobserver” praneša ELTA.

Apklausos duomenys rodo, jog išlaidos kalėdinėms dovanoms ir dekoracijoms šiemet vidutiniškai sumažės 3 proc.

„Deloitte” apklausoje dalyvavo 6,8 tūkst. vartotojų iš devynių Europos Sąjungos (ES) šalių. Vokietijoje prognozuojamas didžiausias išlaidų mažėjimas – 9 proc., po jos seka Portugalija ir Italija (po 6 proc.).

Tik klestinčių Airijos, Ispanijos ir Didžiosios Britanijos vartotojai ketina per šias atostogas duoti daug darbo savo kreditinėms kortelėms, išlaidos šalyse atitinkamai turėtų išaugti 9, 6 ir 1 proc.

„Deloitte” analitikai tvirtina, kad išlaidų šventėms skirtumai atspindi skirtingą šalių ekonomikos raidą.

„Deloitte” partneris Kormakas Hugsas (Cormac Hughes) Airijos žiniasklaidai teigė, kad airiai jaučiasi saugūs dėl savo darbo ir optimistiškai vertina savo finansinę situaciją.

Tačiau žemyninėje Europoje daugelio pirkėjų pinigines ištuštino didelės naftos kainos ir nerimas dėl išplitusio nedarbo.

„Europos vartotojams buvo teigiama, kad 2005 metai bus stiprios ekonomikos periodas, jie patikėjo atsigavimu, kurio nebuvo. 2006 metų perspektyva yra niūri, prognozuojamas perkamosios galios sumažėjimas”, – teigė „Deloitte” partneris Gilas Goldenbergas (Gilles Goldenberg).

„Antoine de Riedmatten” atliktas tyrimas parodė, kad prancūzai šiemet kalėdinėms šventėms išleis 3 proc. mažiau, labiausiai bus taupoma perkant mažiau dekoracijų.

„Tam tikras biudžetas, kuris skirtas, pavyzdžiui, vaikų dovanoms ir… šampanui, nesikeičia, – sakė „Deloitte” konsultantas. – Namai bus papuošti, tačiau dekoracijos nebūtinai bus naujos”.

2005-11-24 09:08

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.