Saldūs užkandžiai – bene geriausias vaistas nuo streso

Cincinačio universiteto (JAV) mokslininkai išsiaiškino, kad saldžių produktų gėrimas ar valgymas gali sumažinti su stresu siejamo hormono gliukokortikoido gamybą. Šis hormonas taip pat siejamas su svorio didėjimu ir imuninės sistemos silpnėjimu.
Gliukokortikoidai gaminami, kai psichologiniai ar fiziniai stresą sukeliantys veiksniai aktyvuoja smegenų sritį, vadinamą streso ašimi. Šis hormonas padeda žmogui išgyventi ir atsigauti po streso, bet taip pat yra siejamas su svorio didėjimu ir susilpnėjusia imuninės sistemos funkcija, kai jo koncentracija organizme yra didelė. Atradus kitokį būdą kūnui reaguoti į stresą ir riboti gliukokortikoido gamybą galima būtų susilpninti kai kuriuos neigiamus hormono poveikius organizmui.
Tyrimo metu mokslininkai suaugusioms vyriškos lyties žiurkėms leido laisvai maitintis ir gerti bei pasiūlė nedidelius kiekius cukrumi pasaldinto gėrimo, dirbtiniais saldikliais pasaldinto gėrimo arba gryno vandens du kartus per dieną. Po dviejų savaičių žiurkėms buvo sukeltas psichologinis bei fizinis stresas. Abiejų stresų atvejais gliukokortikoido buvo mažiau organizmuose tų žiurkių, kurios gėrė cukrumi saldintą vandenį. Žiurkių, gėrusių dirbtiniais saldikliais saldintą vandenį, organizmuose gliukokortikoido buvo tik nežymiai mažiau nei geriant gryną vandenį.
Mokslininkė pažymėjo, kad nors nebuvo tiriama kitokia saldintų gėrimų įtaka sveikatai, jokių saldintus gėrimus gėrusių žiurkių kūno masės didėjimo požymių pastebėta nebuvo.

Šaltinis: www.eurekalert.org

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.