Pasikeitė prižiūrėtojas – pabrango šildymas

Kai kurie klaipėdiečiai buvo priblokšti, gavę pirmąsias sezono sąskaitas už šildymą.

Nors šiemet spalis buvo šiltesnis ir šildymo sezonas prasidėjo savaitę vėliau nei pernai, tačiau Baltijos prospekto 37 namo gyventojams teko mokėti daugiau nei pernai už spalį.

Mokėjo brangiau

Algirdas, gyvenantis Baltijos prospekto 37 name, prisimena, kad šiemet jo butą pradėjo šildyti spalio 18-ąją, pernai – spalio 12-ąją. Tačiau pernai už spalį, gyvendamas 50,23 kvadratinio metro bute, jis sumokėjo už šildymą apie 24 litus, o šiemet – jau 28 litus. Vieno kvadratinio metro šildymas pernai spalį jam kainavo 0,48 lito, šiemet – jau 0,56 lito. „Kodėl taip yra? Juk šilumos kilovatvalandės kaina tiek pernai, tiek ir šiemet yra tokia pati?”, – stebėjosi Algirdas.

Jis spėja, kad kainos pasikeitė dėl to, jog pasikeitė namo šildymo ir karšto vandens ūkio prižiūrėtojas. Pernai šilumos ūkį name prižiūrėjo bendrovė „Rubicon City Service”. Šiemet namo gyventojai susirinkime prižiūrėtoju pasirinko bendrovę „Klaipėdos energija”, pasiūliusią pigesnį priežiūros įkainį – tik 7 centus už kvadratinį metrą.

Šiemet spalį šilčiau

„Klaipėdos energijos” Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius Virginijus Zutkis sakė, kad pernai spalį vidutinė oro temperatūra buvo 8,3 laipsnio šilumos, šiemet – 8,4.

Pasak departamento direktoriaus, name sunaudota šiluma skirstoma į tris dalis : šilumą vandens pašildymui, temperatūros palaikymui, o likusi dalis patalpų šildymui. „Baltijos prospekto 37 name pernai spalį vieno kubinio metro vandens pašildymas kainavo 10,77 lito, o šiemet – 8,44 lito. Tai ir yra pagrindinė šildymo įkainio pakitimo priežastis”, – teigė jis.

V.Zutkis sakė, kad Baltijos prospekto 37 name išbalansuota šildymo sistema. „Tai pastebėjome, pradėję sezoną”, – paaiškino jis. Ruošdamiesi kitam šildymo sezonui, šią problemą išspręsime”, – pažadėjo departamento direktorius.

Dvigubai pigiau

V.Zutkis paaiškino, kad „Klaipėdos energija” prižiūri beveik visų bendrovės „Marių valdos” administruojamų namų šildymo ir karšto vandens sistemas. Vidutinis 2004-ųjų spalio patalpų šildymo įkainis šiuose namuose buvo 0,77 lito už kvadratinį metrą, o vidutinis 2005-ųjų spalio patalpų šildymo įkainis – 0,47 lito už kvadratinį metrą. „Tai yra 39 procentais mažesnis. O Klaipėdos daugiabučiuose namuose šilumos sunaudojimas šiemet spalį, palyginti su pernykščiu spaliu sumažėjo 25 procentais”, – teigė departamento direktorius.

Bendrovės „Rubicon City Service” Klaipėdos padalinio vadovas Alvydas Venckus sakė, kad Baltijos prospekto 37 namo gyventojai šiemet už šildymą mokėjo brangiau, nes pasikeitė šilumos centro prižiūrėtojas.

„Panašios statybos Baltijos prospekto 9 ir 23 namų gyventojai, šiemet vėl pasirinkę mūsų bendrovę, už šildymą sumokėjo dvigubai mažiau nei pernai. Kvadratinio metro šildymas šių namų gyventojams šiemet kainavo atitinkamai 0,23 ir 0,30 lito už kvadratinį metrą, o pernai – 0,69 ir 0,53 lito”,- sakė A.Venckus.

Taip yra dėl to, pasak A.Venckaus, kad šiemetinis šildymo sezonas prasidėjo vėliau ir spalis buvo šiltesnis. Atsižvelgiant į tai buvo reguliuojamas ir šilumos tiekimas namui.

Anot jo, bendra šildymo kaina susideda iš šilumos ūkio priežiūros kainos ir jau pačios šildymo, patiektų šilumos kilovatvalandžių kiekio kainos. Tad laimi tie gyventojai, kurie rinkdamiesi prižiūrėtoją atsižvelgia ne į vieną kurį rodiklį, o į abu.

A.Venckų stebino, kad Baltijos prospekto 37 name esą išbalansuota šildymo sistema: „Kol mes prižiūrėjome šio namo šilumos mazgą, sistema veikė gerai. Negi ji sugedo per tris mėnesius?” – klausė A.Venckus.

Mantas Sutkus

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.