Lietuvoje augantys valgomieji grybai saugūs

Lietuvoje valgomųjų grybų radioaktyvusis užterštumas yra mažas ir suvartojamas grybų kiekis nekelia rizikos vartotojų sveikatai.

Tokias išvadas padarė Rizikos vertinimo ir visuomenės informavimo centras, remdamasis Nacionalinės veterinarijos laboratorijos ir Lietuvos radiacinės saugos centro tyrimų rezultatais.

Šiemet ištirta per 900 mėginių ir tyrimai tęsiami. Lietuvoje augančių valgomųjų grybų radioaktyvusis užterštumas tiriamas nuo 2001 metų grybų augimo sezono metu pagal Augalinių produktų stebėsenos programą. Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje ir kitose rajonų ir apskričių laboratorijose, akredituotose radiologiniam tyrimui, 2001 m. ištirta 756, 2002 m.- 913, 2003m.- 1592, 2004 m -1039 grybų mėginiai.

„Radioaktyviosios medžiagos yra žalingos sveikatai, tačiau Lietuvos vartotojai yra saugūs ir be baimės gali valgyti grybus”, – nuramino Rizikos vertinimo ir visuomenės informavimo centro vadovas prof. Saulius Petkevičius.

Pasak prof. S. Petkevičiaus, daugumoje Europos valstybių nustatomas žemas grybų radioaktyvusis užterštumas, todėl tikimybės gauti didelę radioaktyvumo dozę valgant grybus nėra.

Po Černobylio atominės elektrinės avarijos 1986-aisiais radioaktyviomis atliekomis, ypač radioaktyviu ceziu (137Cs), buvo užteršta 2,3 milijono hektarų miško, ne tik Ukrainoje, Baltarusijoje, bet ir Lietuvoje, Lenkijoje, Latvijoje, Švedijoje.

2005-11-22 11:44

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.