Italus pakeitęs treneris atvedė ekipą ant pakylos

Dar pernai Marijampolės „Sūduva” buvo tarp Lietuvos futbolo A lygos autsaiderių, čempionate liko priešpaskutinė. Šiemet komanda pirmenybes taip pat pradėjo nesėkmingai ir po pirmojo rato žengė tik aštuntoje vietoje. „Sūduvos” rezultatai ėmė gerėti, kai vietoj atsistatydinusių Italijos futbolo specialistų komandos vairą perėmė marijampolietis Algimantas Gabrys.

Suvalkijos klubas sezoną baigė keturiomis pergalėmis iš eilės ir po 30 metų pertraukos pelnė bronzos medalius. „Mes viršijome planą. Aš atsimenu ir tuos laikus, kai prieš tris dešimtmečius atstovavau „Sūduvai” ir su ja laimėjau bronzos medalį. Jį savo auklėtiniams daviau panešioti”, – „Kauno dienai” sakė A.Gabrys.

Viršijo užduotį

– Galite teigti, kad praėjęs sezonas „Sūduvai” buvo labai sėkmingas?

– Sezonas tikrai sėkmingas, nes planas ne tik įvykdytas, bet ir viršytas. Komandai buvo iškeltas tikslas užimti ketvirtąją vietą, o mes iškovojome bronzos medalius. Po Nepriklausomybės paskelbimo tai didžiausias „Sūduvos” laimėjimas, iki tol ekipa nebuvo pakilusi aukščiau šeštosios vietos.

– Kol komandą treniravo italai Rinas Lavezinis ir Miras Feraris, ji per pirmąjį ratą surinko tik devynis taškus ir buvo aštuntoje vietoje. Kokią ekipą perėmėte iš italų?

– Pirmas ratas Suvalkijos klubui susiklostė nesėkmingai. Tačiau dėl to nereikėtų kaltinti vien italų. Kodėl komandai nesisekė? Priežasčių daug. Šešerias rungtynes „Sūduva” žaidė išvykoje, gal per parengiamąjį laikotarpį trūko stipresnių varžovų.

Apmaudu, kad mūsiškiai per pirmąjį ratą pelnė tik devynis taškus, nes kai kurios kitos ekipos sugebėjo surinkti po 16 taškų. Vėliau mes pasivijome varžovus, nes čempionato pabaigoje sužaidėme įspūdingai. Žinoma, pirmajame rate „Sūduva” nedemonstravo gero futbolo, žaidėjams dėl to buvo sunku ir psichologiškai, nes surinko nedaug taškų.

– Kuo nuo to laiko pasikeitė „Sūduva”?

– Rezultatai gerėjo, vyrai ėmė labiau pasitikėti savo jėgomis. Sezono pabaigoje komanda pasiekė geriausią sportinę formą ir ją pademonstravo per lemiamas varžybas su Vilniaus „Vėtra”. Vyrai net kalbėjo, kad reikia dar vieno rato, gal priartėtume ir prie „Kauno”.

Šiemet „Sūduvoje” buvo nemažai naujų futbolininkų, todėl sezono pradžioje jiems trūko susižaidimo, geresnio tarpusavio supratimo. Vėliau, kai suderinome stygas, žaidimas akivaizdžiai pagerėjo.

Rėmėjai į trenerio darbą nesikišo

– Tuo metu, kai iš Rino Lavezinio perėmėte komandos vairą, ar pagalvojote, kad „Sūduva” gali tapti bronzine prizininke?

– Širdies gilumoje turėjau tokių vilčių, bet pasakyti, kad tikrai mes užkopsime ant trečiojo garbės pakylos laiptelio, nebūčiau drįsęs. Šiemetinio Lietuvos čempionato lygis pakilęs, sunku buvo atspėti, kuri iš septynių komandų pasipuoš bronza.

Tikėjau, kad mes galime užimti ketvirtąją vietą. Komandą sutikau treniruoti todėl, kad jai buvo keliami aukšti reikalavimai. Buvo įdomu, ar sugebėsiu juos įgyvendinti. Malonu, kad klubo prezidentas Vidmantas Murauskas man suteikė absoliučią darbo laisvę. Tereikėjo dirbti ir įrodyti, ką sugebu.

– Ar „Sūduva” yra ta ekipa, su kuria galite įgyvendinti savo futbolo supratimą?

– „Sūduva” nėra tokio lygio kaip „Ekranas” ar „Kaunas”, tačiau komandą sustiprinus galima siekti ir aukštesnių tikslų. „Sūduvoje”, kaip ir visose ekipose, yra skylių, trūkumų, todėl darbo pakanka.

Trečioji vieta – nemažas laimėjimas. Tačiau aukštą vietą visada sunkiau išlaikyti, negu iškovoti. Dar nekalbėjome apie kitų metų planus, bet jaučiu, kad „Sūduvos” prezidentas norės, jog komanda pasirodytų taip pat sėkmingai kaip šiemet.

Gyrė ekipos vartininkus

– Jūs ne iš tų trenerių, kurie nori remtis žaidėjais iš užsienio. Vis dėlto šiemet „Sūduvai” atstovavo visas būrys legionierių: broliai gruzinai Davidas ir Besikas Čigladzės, brazilai Otavijas Braga, Chosė Kordeira, baltarusis Viktoras Afanasenka. Čempionato pradžioje legionierių buvo dar daugiau. Kuris iš svetimšalių paliko geriausią įspūdį?

– Norėčiau labiau remtis lietuviais. Aš neformavau komandos, kai pradėjau dirbti, ji jau buvo sukomplektuota. Iš legionierių man labiausiai patiko O.Braga. Jis gana aukšto meistriškumo, intelektualus, apsiskaitęs, atsidavęs futbolui. Mums reikia imti iš tokių žmonių pavyzdį. O.Braga komandai davė nemažai naudos, sudarė konkurenciją Tomui Radzinevičiui. Pastarasis buvo priverstas tobulėti.

Gruzinai demonstravo technišką futbolą, Davidas Čigladzė tikrai gerai gynėsi.

– Kuris Lietuvoje rungtyniavęs legionierius išsiskyrė geru žaidimu, meistriškumu?

– „Kaunui” atstovavęs gruzinas Givis Kvaracchelija. Jis – aukšto lygio futbolininkas, Lietuvoje tokių atraminių saugų yra mažai.

– Kurie futbolininkai visą sezoną žaidė stabiliausiai?

– Vartininkai Gytis Padimanskas ir Vaidas Žutautas. Jiems nepasisekė, abu patyrė traumas, bet kai žaidė, užsirekomendavo gerai. Iš gynėjų išskirčiau Audrių Veikutį, kai reikėdavo, įmušdavo patyręs Darius Maciulevičius. Vertas pagyrimo T.Radzinevičius, patikimai rungtyniavo D.Čigladzė.

„Sūduvos” stadione – 3000 žiūrovų

– Kitais metais išmėginsite jėgas UEFA taurės turnyre. Ar turite galimybių dar sustiprinti komandą? O gal atvirkščiai – lyderiai po šio sezono atsisveikins su „Sūduva”?

– Klubo prezidentas žadėjo stiprinti komandą. Mes žinome savo silpnąsias puses. Mums trūksta vidurio gynėjo, vidurio saugo. Mėginsime užlopyti spragas.

– Ar kitą sezoną „Sūduva” galėtų įsiterpti į kovą dėl Lietuvos čempionų titulo?

– Sunku pasakyti, kokia bus „Kauno” ar „Ekrano” sudėtis. Tikėtina, kad kauniečiai stiprins savo ekipą. Vis dėlto bus galima kovoti.

– Marijampolė iš kitų miestų išsiskyrė žiūrovų gausa. Kas traukia žmones į „Sūduvos” stadioną?

– Labiausiai traukia geri rezultatai. Žmonės supranta futbolą, jiems patinka matyti įvarčius. Jei „Sūduva” žaistų prastai, žiūrovai nesirinktų. Kai tik laimime rungtynes, žmonių iš karto padaugėja. Pažiūrėti lemiamo mačo su „Vėtra” susirinko net 3000 sirgalių. Paskutines čempionato varžybas Vilniuje su „Žalgiriu” stebėjo 1000 žiūrovų. Iš Marijampolės atvažiavo trys autobusai pilni žmonių, daug kas atvyko lengvaisiais automobiliais.

Auklėtiniams parodė seną medalį

– Paskutiniajame ture Darius Maciulevičius įmušė puikų įvartį. Ar jį galėtumėte pavadinti gražiausiu šio sezono „Sūduvos” įvarčiu?

– D.Maciulevičius moka mušti puikius įvarčius. Ne tik šis buvo gražus. Panašų įvartį Darius įmušė šilutiškiams. Man įsiminė ir puikus T.Radzinevičiaus baudos smūgis į „Vėtros” vartus.

– Jūs žaidėte toje „Sūduvos” komandoje, kuri prieš 30 metų laimėjo Lietuvos čempionato bronzos medalius. Ar atsimenate šį laimėjimą?

– Žinoma. Aš savo auklėtiniams po rungtynių su „Žalgiriu” dar daviau panešioti prieš 30 metų pelnytą medalį. Ant jo parašyta, kad apdovanoja Ministrų taryba. Atsimenu, tada nugalėtojais tapo Alytaus „Dainavos” futbolininkai, antrąją vietą užėmė Vilniaus „Pažanga”, o mes, aplenkę Šiaulių „Taurą”, likome treti.

Valdas Kasperavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.