Ar Prezidento pareiškimas padės įveikti politinę krizę Lietuvoje?

Įtampa atslūgs

Juozas Olekas, Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas:

– Ypatingos politinės krizės Lietuvoje dabar aš nematau. Yra šiokia tokia įtampa, kuria sėkmingai naudojasi ir kurią eskaluoja opozicija, pasirinkdama neetiško veikimo taktiką.

Valdančioji keturių partijų koalicija nusiteikusi dirbti, Vyriausybė ir premjeras irgi nusiteikę dirbti, jeigu jiems nebus dirbtinai trukdoma tai daryti. Esu tikras, kad valdančioji koalicija pajėgi priimti tuos sprendimus, kurie dabar reikalingi. Čia pirmiausia kalbu apie atsakingą kitų metų biudžeto patvirtinimą, kuris bus labai svarbus veiksnys, rengiantis 2007 metais įsivesti eurą.

Taigi mes nusiteikę dirbti, ir tikiuosi, kad įtampa pamažu atslūgs.

Ir mūsų partija, ir premjeras iš Prezidento lūpų iš esmės išgirdo tai, ką norėjo išgirsti, nes akcentuotas teisinis problemų sprendimo ir atsakymų į dirbtinai keliamus klausimus kelias. Kaip matome, teisinės institucijos jau vienaip arba kitaip reagavo į Prezidento pareiškimą ir siūlymą teisiškai įvertinti su premjero šeimos verslo reikalais susijusius klausimus. Tikimės greitų atsakymų. Be to, ir pats premjeras tiesioginiame televizijos eteryje atsakys į iškilusius klausimus. Manau, kad Prezidento žodis galėjo būti ištartas ir anksčiau, tada šiandien iš teisinių institucijų jau turėtume atsakymus į iškeltus klausimus. Tai turbūt gerokai pasitarnautų kilusios politinės įtampos mažinimui.

Moraliniai klausimai išliks

Jurgis Razma, Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas:

– Prezidento pareiškimas atsirado kaip būtinybė, nes jau kurį laiką kaupėsi reikalavimų, kad valstybės vadovas turi kažką pasakyti susiklosčiusioje situacijoje. Kol kas nėra aišku, ar Prezidento pareiškimas padės išspręsti tuos klausimus, kurie keliami visuomenėje apie premjero šeimos verslo reikalus. Matome, kad teisėsaugos institucijos, į kurias kreipėsi valstybės vadovas, jau ėmėsi tam tikrų veiksmų. Prokurorai žada netrukus pateikti savo vertinimus. Tačiau dar nematyti, kaip galėtų būti įgyvendintas kitas Prezidento siūlymas – premjero problemas įvertinti iš moralės pozicijų. Net jeigu bus gauti vienokie ar kitokie teisiniai atsakymai, tai dar nereiškia, kad Prezidento pasiūlymai bus visiškai įgyvendinti. Juk teisinės ir kontroliuojančios institucijos nepateiks moralinio ar politinio klausimų vertinimo. Opozicijos nuomone, į tuos klausimus galėtų geriausiai atsakyti Seimo laikinoji tyrimo komisija. Bet jos sudarymą blokuoja valdančioji dauguma. Tad sunku tikėtis, kad politinė krizė, kuri įvardyta valstybės vadovo pareiškime, bus greitai įveikta. Moraliniai ar politiniai klausimai išlieka ir turbūt dar bent kurį laiką bus neatsakyti. Nepaisant to, mes renkame medžiagą apie premjero šeimos verslo reikalus ir bandysime pasiekti, kad jie būtų politiškai įvertinti. Galima sutikti su nuomone, kad premjeras sau jau yra pasakęs, jog nori trauktis iš pareigų, tačiau ieško galimybių tai padaryti „gražiai”, be didesnės įtarimų kupros. Jeigu teisėsaugos institucijos atsakys, kad neturi pagrindo tirti premjero šeimos verslo reikalus, tai gali tapti pagrindu jam pareikšti: „Matote, nieko ten nėra. Esu teisiškai švarus. Bet aš išeinu, nes nenoriu, kad mane įžeidinėtų ar politiškai knaisiotųsi po mano šeimos reikalus”. Taip gali būti. Tokiu atveju netikiu, kad dabartinio premjero vadovaujami socialdemokratai pasitrauktų iš valdančiosios koalicijos ir ją sugriautų. Taip kalbėdami socialdemokratai, manau, tik gudrauja. Jie pasispardys ir pasiliks koalicijoje, kuri, matyt, dardėdama judės į priekį galbūt netgi iki 2008 metų rudenį vyksiančių Seimo rinkimų.

Teisiniai žingsniai jau yra žengti

Antanas Kulakauskas, Mykolo Romerio universiteto Politikos mokslų katedros vedėjas:

– Sunku spręsti, ar Prezidento pareiškimas padės susidoroti su dabartine politine krize. Atrodo, viskas priklauso nuo premjero nusiteikimo ir jo tolesnių žingsnių. Atkreipčiau dėmesį, kad reikia įvertinti ne tik visas politines aplinkybes, visus tuos įvykius, kurie sekė prieš ir po Prezidento pareiškimo, ne tik valdančiosios daugumos ir ypač socialdemokratų poziciją iškilusiais klausimais, bet ir žmogiškąją reikalo pusę. Mes juk nelabai gerai žinome, kas vyksta premjero šeimoje. Nuo nuotaikų ten irgi gali priklausyti, ar Ministras Pirmininkas dar išliks ir bus nusiteikęs dirbti toliau.

Bet kuriuo atveju manau, kad socialdemokratai išliks valdančiojoje koalicijoje, netgi jeigu premjeras pasitrauks. Tačiau visų pirma jie stengsis išlaikyti premjerą savo poste, bandys įtikinti jį nesitraukti, jeigu jam kiltų rimtų minčių tai daryti. Savo trumpoje kalboje Prezidentas pateikė kelis receptus, kaip reikėtų atsakyti ir į teisinius, ir į moralinius klausimus, susijusius su premjero šeimos verslo reikalais. Kaip matome, teisiniai žingsniai jau yra žengti. Moralinius ar politinius atsakymus į klausimus, žinoma, geriausiai pateiktų speciali Seimo komisija. Dabar gi matome, kad yra siūlomas tam tikras to pakaitalas – premjeras žada tiesioginėje televizijos laidoje atsakyti į keliamus klausimus. Nemanau, kad tai labai pakeistų situaciją. Tie, kurie tikėjo premjeru iki šiol, tikės jo pasisakymu per televiziją. Tie, kurie nenori tikėti, netikės. Tad galima tikėtis, kad kai kurie klausimai vis tiek išliks, ir opozicija dar bandys juos kelti.

Kalbėjosi Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.