Įstatymo pakeitimas sunaikins Europos parką

Seime svarstomas LR Vyriausybės pateiktas LR Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo papildymo ir pakeitimo įstatymas (projektas XP-737), kuriuo pasiūlyta keisti esminę įstatymo nuostatą, sudarant galimybę miško parkus susigrąžinti kaip buvusią nuosavybę natūra. Jei tokia įstatymo nuostata LR Seimo bus priimta, bus sunaikintas Europos parkas – didžioji dalis muziejaus teritorijos bus atiduota buvusiam žemės savininkui.

„Nuosekliu darbu per septyniolika metų iš apleisto miško sukūrėme svarbų rekreacijos ir kultūros objektą Lietuvai. Kūrėme jį plačiajai visuomenei, o ne keletui suinteresuotų asmenų, kurie keičiamo įstatymo pagalba, pasisavintų sukurtas vertybes. Toks įstatymo nuostatos keitimas padarytų nepataisomą žalą visuomenei, kultūrai, šalies įvaizdžiui, būtų diskredituota Europos Sąjungos idėja ” – sako Europos parko įkūrėjas ir vadovas Gintaras Karosas.

Europos parkas meno ekspertų laikomas vienu įspūdingiausių šiuolaikinio meno muziejų po atviru dangumi. 55 ha plote eksponuojama daugiau kaip 100 meno kūrinių, kurių autoriai 32 pasaulio šalių menininkai. Europos parko kolekcijoje – pačių garsiausių šiandienos kūrėjų S.LeWitto, D.Oppenheimo, M.Abakanowicz, B.Pepper darbai.
Nuo pat nepriklausomybės atkūrimo Europos parkas formavo naują mąstymą, naują požiūrį į kultūrą, skatino visuomenės atvirumą ir toleranciją. Europos parkas inicijavo, vykdo ir dalyvauja ES PHARE programos, ES programos „Kultūra 2000” remiamuose projektuose, aktyviai veikia meno edukacijos srityje. Europos parko kūrimo procesas Lietuvos gyventojų sąmonėje suformavo Lietuvos kaip Europos centro valstybės įvaizdį.
Pasaulio skulptūrų muziejus po atviru dangumi kuriamas kaip vientisas kūrinys, gamtinė aplinka kartu su skulptūromis sudaro nedalomą visumą. Europos parke išvystyta rekreacinė infrastruktūra, išpuoselėta aplinka. Kasmet muziejus sulaukia 60 tūkstančių lankytojų iš viso pasaulio.

Europos parko teritorija priskirta specialios paskirties rekreacinių miškų grupei, miško parkų pogrupiui. Miško parkai – tai vertingiausi ir gražiausi, intensyviai rekreacijai naudojami Lietuvos miškai su išvystyta infrastruktūra. Teisės aktuose įvardinta miško parkų funkcinė paskirtis -„tenkinti visuomenės rekreacines reikmes, sudaryti sąlygas, palankias poilsiui, turizmui, pasivaikščiojimui, sportui, kultūrinei ir kitai veiklai gamtoje”. Iki šiol miško parkai buvo valstybės išperkami ir už juos valstybė savininkams atlygindavo lygiaverčiais plotais ir kt. įstatyme numatytais būdais.

Dėl neaiškių priežasčių, žemės reformai einant į pabaigą, bandoma keisti esmines Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo nuostatas. Toks žingsnis atspindi tik siauros žmonių grupės norus privatizuoti gražiausias Lietuvos vietas, vertingiausius Lietuvos miškus. Esminės įstatymo nuostatos keitimas dėl miško parkų sukeltų didžiulę sumaištį, pažeistų LR Konstitucijoje įteisintą asmenų lygiateisiškumo principą, nukentėtų visos visuomenės interesai.

Atkreipiame dėmesį, kad įstatymą siūloma keisti tik dėl pretendentų į 700 ha gražiausių miško parkų daugiausia esančių ežerų pakrantėse Aukštaitijos nacionaliniame parke, Labanoro ir Sartų regioniniuose parkuose ir Europos parke.

Muziejus po atviru dangumi be teritorijos, be eksponatų, be suformuotos rekreacinės infrastruktūros toliau veikti nebegalės. Įstatymo pakeitimas sužlugdytų daugelį metų kurtą, Lietuvos integracijos į Europos Sąjungą simboliu tapusį reprezentacinį Lietuvos objektą – Europos parką.

2005 m. lapkričio 23 d. (trečiadienį) LR Seime (III r., 8a., 800 k.) vyks klausymai dėl XP-737 projekto.
Iki 2005 m. lapkričio 28 d. Kaimo reikalų komitetas (pagrindinis komitetas) laukia pasiūlymų ir pastabų įstatymo projektui. 2005 m. lapkričio 30 d.numatytas svarstymas Kaimo reikalų komitete.
2005 m. gruodžio 8 d. numatytas projekto svarstymas plenariniame LR Seimo posėdyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Įstatymo pakeitimas sunaikins Europos parką"

  1. Cipolinas

    Tai dar NAcionalinius parkus tegul leidzia privatizuoti….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.