Mokyklose uždarbiauja abejotino profesionalumo atlikėjai

Atokesnių rajonų bei kaimo švietimo įstaigų vaikai dažnai priversti tenkintis žemo meninio lygio kultūriniais renginiais, kuriuos siūlo abejotino profesionalumo kolektyvai ir atlikėjai. Dėl to kai kuriose vaikų ugdymo įstaigose yra pažeidžiamos vaikų teisės.

Tokią išvadą, remdamasi Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atlikta apklausa, padarė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Geriau, nei nieko

Kontrolierės prašymu miestų ir rajonų savivaldybių administracijų Švietimo skyrių surengtos diskusijos atskleidė bendras problemas bei trūkumus, organizuojant mokamus kultūrinius renginius mokyklose ir vaikų darželiuose.

Skuodo rajone buvo pareikšta nuomonė, kad tokio pobūdžio renginiai dažnai esanti vienintelė galimybė pamatyti „gyvą aktorių”, spektaklį ar išgirsti muzikinę programą. Mat kaime gyvenančios šeimos dėl materialinių sunkumų bei atstumo retai gali nuvežti savo atžalas į rajono centrą ar sostinę, o „antrarūšė” kultūrinė programa esą geriau, nei visai nieko.

Šakių, Zarasų, Ignalinos rajono, Birštono, Rietavo savivaldybės taip pat patvirtino, jog ugdymo įstaigose lankosi neprofesionalūs kolektyvai bei atlikėjai. Be to, tokiems kultūriniams renginiams nevengiama panaudoti pamokų laiką.

Pateikė siūlymą

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pasiūlė Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) kartu su Kultūros ministerija nustatyti meno kolektyvų bei atlikėjų, norinčių organizuoti renginius švietimo įstaigose, atrankos tvarką bei jų programų vertinimo kriterijus.

Savivaldybių administracijoms pasiūlyta patvirtinti renginių organizavimo tvarką, o švietimo įstaigų vadovams – užtikrinti, kad renginius organizuotų tik aukšto meninio lygio kolektyvai.

Šio siūlymo rezultatų, anot R. Šalaševičiūtės, bus laukiama iki gruodžio mėnesio.

Kriterijai neruošiami

ŠMM atstovės spaudai Nomedos Barauskienės teigimu, programų vertinimo kriterijai šiuo metu nėra rengiami.

„Rengti centralizuotus vertinimo kriterijus nebūtų tikslinga, nes kiekviena mokykla pati turėtų nuspręsti, ko reikia jos bendruomenei”, – teigė ji.

Tačiau, anot pašnekovės, ŠMM pavaldus Vaikų ir jaunimo centras rengia metodines rekomendacijas, padėsiančias mokykloms pasirinkti tinkamas kultūrinių renginių programas.

„Uostamiestyje – aukštas lygis”

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Numgaudienės teigimu, uostamiesčio ugdymo įstaigose žemo lygio renginių organizavimo problema neaktuali.

Anot pašnekovės, dar praėjusiais metais atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog į miesto mokyklas atvyksta tik profesionalūs atlikėjai ir meno kolektyvai.

„Galėjo būti nebent pavienių atvejų, tačiau mes nesulaukėme skundų”, – tikino L. Numgaudienė.

Valdininkės teigimu, mokamų kultūrinių renginių ugdymo įstaigose antplūdis, buvęs prieš penkerius metus, pajau praėjęs. Dabar mokyklos atsirinko, ko joms reikia.

„Be to, jei kyla klausimas dėl renginio profesionalumo, visada galima kreiptis į mus”, – tvirtino L. Numgaudienė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atlikti tyrimai patvirtina, jog uostamiesčio ugdymo įstaigų bendruomenės patenkintos renginių kokybe. Tačiau Mokinių tarybos atstovai piktinasi, esą dalis literatūrinių ir istorinių renginių jiems brukama prievarta.

Mokyklos „chaltūros” neįsileidžia

Klaipėdos ugdymo įstaigų vadovai tikina, jog su žemo lygio renginiai dar susidurdavo prieš dvejus trejus metus. Dabar esą pirmiausiai pasidomima, ar siūloma programa atitinka vaikų amžių, ugdymo tikslus.

Mokyklos-darželio „Berželis” direktorės pavaduotoja Stefa Steigvilienė teigia, jog įstaiga stengiasi kviesti pas save tik profesionalus. Pasak jos, mokyklos tarpusavyje dalinasi informacija apie atlikėjų ir kolektyvų profesionalumą.

Lopšelio-darželio „Svirpliukas” vadovė Audronės Šiliauskienės teigimu, renginius dažniausiai siūlo Švietimo skyrius. Tačiau už renginių pasirinkimą, akcentavo ji, atsakinga pati ugdymo įstaiga.

„Niekas mūsų neverčia rinktis vieną ar kitą kolektyvą, atlikėją. Renkamės patys, tad reikia tai daryti atsakingai: juk esame įsipareigoję ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams – jie už renginius moka pinigus”, – aiškina pašnekovė.

Kviečia rečiau

Lopšelio-darželio „Volungėlė” pavaduotoja ugdymui Zita Bulsienė pasakoja, jog anksčiau įvairūs kolektyvai ar atlikėjai į darželį buvo kviečiami kartą per mėnesį, todėl, neslepia ji, būta visko.

„Lankėsi viena grupė iš Šiaulių – triukšmas, betvarkė buvo. Paprasčiausiai jų nebekviečiame”, – sako pedagogė.

Pasak Z. Bulsienės, dabar tokie renginukai vyksta keturis kartus per metus.

„Atsirinkome, ko mums reikia. Renkamės kokybišką pasirodymą, taip pat stengiamės, kad programa atitiktų etnokultūrinę darželio pakraipą, žiūrime, kaip aktoriai bendrauja su vaikais”, – pasakoja ji.

Organizuoja patys

Vydūno vidurinės mokyklos direktorius Arvydas Girdzijauskas tikina, jog čia kviesti atlikėjus nėra populiaru.

„Mūsų mokykloje sustiprintas meninis ugdymas – dailė ir muzika. Todėl kur kas dažniau einame koncertuoti patys, – teigia pašnekovas, – tiesa, trimestro pabaigoje tradiciškai apsilankome Muzikiniame teatre”.

Vydūno mokyklos popamokinių renginių organizatorė Gintarė Vaserienė tikina, jog kolektyvui su netinkama programa prasmukti į mokyklą nėra taip paprasta.

„Visų pirma, informaciją apie renginius teikia Švietimo skyrius. Šiuo klausimu rūpinasi mokyklos administracija ir tėvų komitetas”, – teigia ji.

Gedminų pagrindinės mokyklos vadovas Aurelijus Liaudanskas taip pat užtikrina, kad norintiems organizuoti renginį mokykloje, paskambinti neužtenka.

„Paprastai susipažįstame su programa, prašome rekomendacijų, domimės, kokio lygio pasirodymas”, – pasakoja mokyklos vadovas.

Pasak jo, su šia problema prieš kelerius metus teko susidurti ne kartą, tačiau pamažu komercija išstumiama iš mokyklų.

Grąžino pinigus

Vienos Klaipėdos rajono mokyklos mokytojas pasakojo, jog su neprofesionaliais aktoriais jam taip pat yra tekę susidurti.

„Anksčiau kolektyvai savo paslaugas siūlydavo patys. Atvažiavo kartą į mokyklą trys aktorėliai, palakstė po salę, pasistaipė, susirinko pinigėlius. Ir mes, ir vaikai buvome pakraupę”, – prisimena pedagogas.

Tačiau pasipiktinę mokytojai „aktoriaus” nepaleido – pakvietė mokyklos administraciją ir susigrąžino pinigus.

Verždavosi per pamokas

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Nijolės Gotlibienės teigimu, prieš keletą metų įvairūs kolektyvai verždavosi į mokyklas net pamokų metu, o mokyklų administracija, leisdama jiems pasirodyti, manė daranti gera vaikams.

Dabar, pasak N. Gotlibienės, organizuoti tokio tipo renginius pamokų metu griežtai draudžiama, o skundų dėl neprofesionalių atlikėjų bei meno kolektyvų netekę girdėti. Mokyklos kultūrines programas esą atsirenka pagal savo poreikius ir iš anksto susirenka informaciją, kokio lygio atlikėjus kviečiasi.

Indra Duotaitė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.