Dž. V. Bušas: JAV tęs kovą Irake

JAV prezidentas Džordžas V. Bušas (George W. Bush) šeštadienį atmetė JAV Kongrese pasigirdusius raginimus atšaukti karius iš Irako.

„Mes kovosime su teroristais Irake ir tęsime šią kovą iki pergalės, dėl kurios mūsų narsūs kariai kovėsi ir žuvo”, – tvirtino JAV prezidentas kalboje, kurią jis turėtų pasakyti Osano oro pajėgų bazėje Pietų Korėjoje šeštadienį ir kurios ištraukas jau cituoja naujienų agentūros.

Politinis ginčas dėl Irako karo Jungtinėse Valstijose pasiekė naują kulminaciją. Pirmą kartą įtakingas JAV Kongreso narys viešai paragino nedelsiant išvesti karius iš Irako. Atėjo laikas Iraką perduoti irakiečiams, sakė demokratas Džonas Martas (John Murtha), kuris yra Vietnamo karo veteranas ir savo partijos ekspertas karinių išlaidų klausimais.

Po dvejų misijos metų amerikiečių kariai tapo pagrindiniu sukilimo Irake taikiniu, tęsė Dž. Martas, kuris anuomet parėmė Kongreso rezoliuciją, atvėrusią kelią Irako karui. Sukilėliai, anot jo, susivienijo prieš JAV dalinius, ir „mes tapome smurto katalizatoriumi”. Daugelis karių yra demoralizuoti, kalbėjo daugiau kaip 30 metų Kongresui priklausantis politikas.

„Mūsų saugumo pajėgos padarė viską, ko buvo iš jų reikalaujama. Atėjo laikas jas grąžinti namo”, – sakė Dž. Martas. Jis kalbėjo spaudos konferencijoje ir kelis kartus sunkiai tramdė ašaras.

Atstovų rūmų pirmininkas respublikonas Denis Hastertas (Dennis Hastert) netiesiogiai apkaltino Dž. Martą ir kitus Irako karo kritikus demokratus bailumu. Anot jo, jie atstovauja „pabėgimo” politikai. Jie esą yra už kapituliaciją prieš teroristus, o tai padarytų žalą nekaltiems amerikiečiams.

Ketvirtadienį ir penktadienį Dž. V. Bušas dalyvavo Azijos ir Ramiojo vandenyno valstybių viršūnių susitikime (APEC) Pietų Korėjos uoste Pusane.

Irako klausimas buvo aptartas ir jo susitikime su Pietų Korėjos prezidentu, kuris sulaukė JAV padėkos už sprendimą nusiųsti karių į Iraką.

Tačiau penktadienį šios šalies gynybos ministras pareiškė siūlysiąs kitą savaitę Nacionalinei Asamblėjai 2006 metais atšaukti per tūkstantį iš 3 tūkst. į Iraką nusiųstų karių.

Jūratė Belazarienė

2005-11-19 11:49

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.