Baigiasi kandidatų į Seimo narius agitacija ir balsavimas paštu

Penktadienis yra paskutinė diena, kai Kėdainių rinkimų apygardos rinkėjai, sekmadienį rinksiantys savo Seimo narį, gali balsuoti paštu, o kandidatai į parlamentarus – skelbti agitaciją.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, per pirmąsias tris balsavimo paštu ir namuose dienas savo valią pareiškė 1431 rinkėjas, arba 3, 6 proc. Tai rodo, kad Kėdainių rinkėjai kol kas neskuba balsuoti, nes per praėjusių metų Seimo rinkimus jie buvo aktyvesni.

Iš viso Kėdainių rinkimų apygardoje yra 39 tūkstančiai rinkėjų.

Penktadienį taip pat baigiasi rinkimuose Kėdainiuose dalyvaujančių kandidatų agitacijos kampanija. Draudimas agituoti už kurį nors kandidatą ar partiją įsigalioja šeštadienį, 1 val. nakties.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą agitacija draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną, išskyrus nuolatinę vaizdinę agitaciją tam skirtose vietose, jei ji iškabinta likus ne mažiau kaip 48 valandoms iki rinkimų pradžios.

Rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių, išskyrus išleistas Vyriausiosios rinkimų komisijos, negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų aplink pastatą, kuriame įrengta balsavimo patalpa. Rinkimų agitacijos draudimo pažeidimas užtraukia administracinę atsakomybę.

Lapkričio 20 dieną Kėdainių rinkimų apygardoje vyksiančiuose rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą pretenduoja penki įvairioms partijoms atstovaujantys kandidatai.

Tai – Darbo partijai atstovaujanti Kėdainių rajono merė Virginija Baltraitienė, Liberalų ir centro sąjungai (LiCS) atstovaujantis Steponas Navajauskas, liberalų demokratų iškeltas Vytautas Valaitis, Tėvynės sąjungos iškeltas kandidatas į laisvą Seimo nario vietą teisininkas Stasys Šedbaras, neparlamentinės Lietuvos socialdemokratų sąjungos (LSDS) pasiūlytas pedagogas Tomas Bakučionis.

Seimo narys Kėdainiuose bus išrinktas, jeigu rinkimuose dalyvaus ne mažiau kaip 40 proc. rinkėjų ir už vieną iš kandidatų balsuos daugiau nei pusė rinkimuose dalyvavusių rinkėjų. Kitu atveju teks rengti antrą rinkimų ratą, kuriame dalyvaus du daugiausiai balsų surinkę kandidatai.

Kėdainių rinkėjai neteko savo atstovo Seime, kai, kilus skandalui, birželį parlamentaro mandato atsisakė šiame mieste į Seimą išrinktas Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Jadvyga Bieliavska

2005-11-18 16:01

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.