Mokslininkai: L. van Bethovenas kentėjo nuo apsinuodijimo švinu

Garsusis Vokietijos kompozitorius Liudvikas van Bethovenas daugelį metų kentėjo nuo apsinuodijimo švinu, ketvirtadienį paskelbė mokslininkai.

„L. van Bethovenas tikėjosi, kad vieną dieną bus atskleistos jo kartais neįprasto elgesio priežastys”, – sakė kompozitoriaus kaukolės dalelės savininkas Polas Kaufmanas (Paul Kaufmann), kuris ją buvo paskolinęs San Chosė mieste esančiam Bethoveno studijų centrui.

„Retkarčiais jis būdavo piktas ir nenorėdavo bendrauti. Šie tyrimai padėjo nustatyti jo negalavimų priežastis”, – pabrėžė jis.

Nuo apsinuodijimo švinu kenčiantys žmonės skundžiasi galvos skausmais, nuovargiu, dėmesio sutelkimo problemomis ir prasta sveikata.

DNR tyrimai patvirtino, kad plaukų ir kaukolės fragmentai išties priklauso garsiajam L. van Bethovenui, kurio „Penktosios simfonijos” pradžia yra vienas geriausiai pasaulyje žinomų kūrinių per visą muzikos istoriją.

Mokslininkai tiksliai negali pasakyti, kaip kompozitorius apsinuodijo švinu, tačiau studijų centro vadovas Viljamas Mereditas (William Meredith) iškėlė hipotezę, kad taip nutikti galėjo dėl švininių vamzdžių, kuriais 18 ir 19 amžiuje tekėdavo geriamas vanduo.

Kai kurie istorikai mano, kad apsinuodijimas švinu lėmė jo kurtumą senatvėje, tačiau mokslininkai kol kas neaptiko jokių šio teiginio įrodymų.

L. van Bethoveno kaukolės fragmentas buvo paimtas per jo kūno skrodimą 1863 metais. P. Kaufmanas jį paveldėjo iš savo močiutės, kuri mirė 1993 metais Prancūzijoje.

L. van Bethovenas mirė 1827 metais nuo kepenų ligos.

Eltos vertėjas Mindaugas Krankalis

2005-11-18 11:27

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Mokslininkai: L. van Bethovenas kentėjo nuo apsinuodijimo švinu"

  1. Patikslinimas

    Bethovenas pradejo kursti 27 metu, visai apkurto 35 metu. Taigi, ne senatveje….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.