A. Paulauskas tikisi, kad naujasis generalinis prokuroras nesivels į politinius žaidimus

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas tikisi, kad naujasis generalinis prokuroras Algimantas Valantinas, kurio kandidatūrai pritarė Seimas, nesivels į politinius žaidimus ir išlaikys kietą prokuratūros stuburą.

A. Paulausko teigimu, šalies Prezidento pasiūlytas kandidatas į šias pareigas tikrai turi nemažai patyrimo, nes yra dirbęs ir prokuratūroje, ir teismų sistemoje, tačiau „viskas atsiskleis tik dirbant”.

„Norisi tikėtis, kad šis žmogus bus principingas, turės savo nuomonę, nesivels į kažkokius politinius žaidimus, išlaikys kietą prokuratūros stuburą”, – penktadienį „Lietuvos radijui” sakė A. Paulauskas.

Kaip buvęs generalinis prokuroras jis teigė žinantis, kad tai nelengva, bet įmanoma. „Svarbiausia nebijoti, netgi jeigu ir reikėtų tą postą prarasti. Bet svarbu išlaikyti savo principus, nepasiduoti įvairioms įtakoms ir ginti tas vertybes, dėl kurių, matyt, jis ir pasirinko teisininko profesiją”, – pažymėjo Seimo Pirmininkas.

Jo įsitikinimu, vienas žmogus šioje sistemoje nieko negali pakeisti, jis turi turėti komandą, savo šalininkus, bendražygius. „Aišku, ir A. Valantinui reikės formuoti šitą komandą, bet manau, kad labai svarbus ir asmeninis pavyzdys, ir vadybos klausimai”, – teigė A. Paulauskas.

Jo nuomone, į pačią prokuratūros sistemą reikėtų įnešti truputį vadybos. Buvusio generalinio prokuroro pastebėjimais, dabar penki apygardos prokurorai neturi pakankamai teisių ir kompetencijos savo apygardoje užtikrinti teisėtumą, nes pagal dabar galiojančią vidinę tvarką rajonų ir miesto prokurorų sprendimai skundžiami tiesiai į Generalinę prokuratūrą. „Lyg tai aplenkiama viena grandis. Manau, kad jie turėtų prisiimti atsakomybę ir tokiu būdu vadybos požiūriu generalinis prokuroras turėtų daugiau bendrauti su apygardų prokurorais”, – teigė A. Paulauskas.

ELTA primena, kad lapkričio 17 d. Seimas pritarė Prezidento Valdo Adamkaus pasiūlytai Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo pirmininko Algimanto Valantino kandidatūrai į generalinius prokurorus. Ketvirtadienį už tokį nutarimą balsavo 78 Seimo nariai, 1 buvo prieš, susilaikė 20 parlamentarų.

Pagal įstatymus generalinį prokurorą 7 metams skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu.

Generalinės prokuratūros vadovo kėdė liko tuščia liepos pradžioje, kai Seimas ankstesnį generalinį prokurorą Antaną Klimavičių paskyrė Aukščiausiojo Teismo teisėju.

2005-11-18 11:04

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.